Jaanus Karilaid: Noortel on Haapsalus tegevust küll

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Väga eksitavad on linnavolikogu liikmete Tiit Moori ja Raimond Lunevi väited, et Haapsalus pole kohta, kus noortel olla ja seepärast noored lõhuvad ja ropendavad.

Haapsalus on kaks noortekeskust – üks on linnaalgkooli kõrval, teine asub Kastani tänaval. Koduleheküljed, lahtiolekuajad ja telefonid on avalikud.

Spordibaas asub Lihula maantee ääres, lisaks tegutseb Posti tänaval innovatsioonikeskus (linnavalitsuse soklikorrusel). Noorel inimesel tuleb kas õppida, teha sporti, tegeleda oma hobidega või leiutada midagi uuenduslikku. Selleks ongi olemas sportimiseks vastavad kohad, ideede arutamiseks noortevolikogu ja taskukohane mitmekülgne huviharidus.

Sügav probleem on aga mõningate noorte väärtuskasvatuses. Ja siin on kaks
vastutajat: kool ja kodu. Kool pole ainult õppeasutus, vaid on ka
kasvatusasutus. Lääne Elus ilmunud loole peaksid kindlasti reageerima meie koolijuhid! Omapoolse panuse saavad anda lapsevanemad üldkoosolekutel, kus antakse õpetajatele nulltolerants ülbele ja teisi alandavale suhtlemisele.

Õpetaja saab taastada oma ühiskondliku autoriteedi ainult lapsevanemate abiga. Kõige hullem on ükskõikne suhtumine: näe, natuke siin peksti, laamendati, ropendati – noorte asi, küll läheb üle. Ei lähe, vaid süveneb, kui teatakse, et karistust ei pruugigi tulla. Järelikult saavad sellised grupis halvasti käituvad noored kuskilt tunnustust, nende jaoks on see peamine hüve.

Jaanus Karilaid
Jaanus Karilaid,
Haapsalu volikogu esimees

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
40 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kodanik 77
10 aastat tagasi

kas need, kes jõlguvad kaubamajas, on tehnika huvilised:) Läänemaa ühisgümnaasiumis uued ruumid keemias, füüsikas…need kes jõlguvad on kahelised ja kakllejad. nende väärtuste eest vastutavad vanemad, õpetajad ja neid saab veel ka päästa…

Sann
10 aastat tagasi

Kaks noortekeskust, mõlemas käib ainult väike osa noortest, sest LV ei mõista, et lapsed tuleb sinna kohale ka meelitada, noorte seas saadab noortekeskusi jutt: “Ah seal on aint need tüübid ju”. Mida on linn teinud, et need noortekeskused noortele atraktiivsed oleksid? Haapsalu linnas ju mingit reklaami ei tehta, kõikidest huvitavatest adjadest saad alles siis teada kui need juba läbi on. Mäletan et mind mõned aastad tagasi huvitanud ring läks esialgu tasuliseks ja siis kadus üldse ära, sest linn ei rahastanud noortekeskust piisavalt. Seega need kaks maja võivad olemas olla, aga kui seal kah sittagi ei toimu, siis ma ei leia… Loe rohkem »

Läänemaalane
10 aastat tagasi

Karilaid pakub juttu vesta ümber laua ja vahutada suud punaseks. Natukene jalgu harki-kokku vihtuda staadionil. kes sporti teeb, see on ammu staadioni üles leidnud. Aga peaks 12-17 aastastele poistele ka tegevust pakkuma, nagu Valge Daam pakub. Kuid tehnika, eriti autosõitjate jaoks pole mitte midagist. Ka selliseid tegevusi oleks vaja organiseerida, muidu kordub Kalaküla lugu. Jah, see nõuab raha, kuid iga poiss leiab mooduse töötada, või vanemad abistavad bensiini ostmisel. Üldse tehnika alast tegevust noortele ei ole meie linnas. see puudujääk tuleks likvideerida. Küll siis noored ka tegevust leiavad. Volikogu vaatab, kuidas saaks endale ja linnavalitsusele palka tõsta, järelkasv las hulgub… Loe rohkem »

daamile
10 aastat tagasi

kiitus, sest daami jutul on iva:)

Valge Daam
10 aastat tagasi

Vana tarkus, et kui teisi õpetad, saad ise ka targemaks. Kui prooviks õige selgitada välja kamba liidrid ja neile õhtupoolikul mõneks tunniks tööd pakkuda…ABITURVAMEHETÖÖD!
Las hoiavad ise omavanustel silma peal…ja…annavad mõistlikumat eeskuju ka ühtlasi.
Alustada saab Abiturvamehe koolitusega…praktikavõimalused…aruandeümarlauad…ettepanekutetoad…miskipärast on mul selline tunne, et noortele see sobiks! Suvi on tulemas. Jõuaks ju! Ja kui kahjusid tuleb nagunii kinni maksta, siis sealtsamast ehk saaks pisukese tasugi tehtu eest leida. Sihuke mõte siis!

troska
10 aastat tagasi

Kulla jupits…kes neid keelavaid seaduseid teevad? Lapsed? Laps on tõesti püha, kes õpib täiskasvanutelt elus hakkamasaamist…nad ON meie peeglid! Karistada lapsi selle eest, et täiskasvanud oma eluga hakkama ei saa…mine vaata natuke peeglist ennast ka…Kui täiskasvanud raporteerivad tulemustest, mida laste nimel on tehtud ( küsimata lastelt, mida nad tegelikult vajavad)…kõlab nagu vanemate hala oma lastele..” sinu pärast olen ma loobunud kõikidest soovidest, mida oleksin tahtnud teha! ” Kas laps on süüdi, et ta vanemad ei suuda oma elu elada? Ja kui see laps siis teisiti ei oska endale tähelepanu saada…siis peksame temast igasugu vajaduse kuulatud saada ära?

jupits
10 aastat tagasi

Nimi kohustuslik– Su jutt jumala õige, aga probleem on selles, et tänapäeva seadused ainult KEELAVAD kõike sedasorti asju.Laps on püha ja puutumatu.Tema võib sulle öelda mida tahab,aga sina ei tohi, muidu saad kaela kriminaalkaristuse. Sellised on meie SEADUSED.

feeliks
10 aastat tagasi
Reply to  jupits

Ei ole siin jumalatega midagi pistmist. Keegi on need seadused välja ka mõtelnud ja ma pole veel näinud et jumalad või koerad või kassid seda teeksid. Seda teevad ikka inimese loomad. Peale pühakirjade on veel oma kümmekond tasandit mis on paigast ära ja see on kellegi tegemata töö ja selle peale on ülesse ehitatud ka seadusruum.

karilaiule
10 aastat tagasi

Kui karilaid väidab et – Sügav probleem on aga mõningate noorte väärtuskasvatuses. Ja siin on kaks vastutajat: kool ja kodu – ja see on ilmselt poliitikute lagi mis paneb lambakarja nende pooluste vahel pendeldama ilmselt suudavad võimekamad siin mõned tasandid veel juurde mõelda aga poliitika liikumise relsid on juba maha pandud ja muu on juba ebaoluline. Seega võib Karilaid koos Mooriga uue partei teha ja pikavarrukatega särke vormiriietusena jagama hakata. Kuna mõlemad välistavad süsteemi, sellest tulenevad süsteemi vead ja pole võimelised teadvustama tagajärgi, mis eelnevast tuleneb. Kui põhjus tagajärje seoseid tuvastada ei suudeta, siis on tegemist alaarenguga, mis muutub paljundades… Loe rohkem »

aga
10 aastat tagasi

Kas need noored üldse ise teavad ,mida nad teha tahavad? Ma arvan,et enamuselt on need sellised kujud,kellel igasugune huvi millegi vastu üldse puudub. Tüüpiline jutt ju,ah jama,ei viitsi jne….kui osadele pakub huvi viigil uisutamine,siis mõni tunneb rõõmu hoopis selle jää lõhkumisest, nii vahva ju,kui selle tõttu seal veel keegi ninali kukub. Kodust saab muidugi kõik alguse,kui seal on kõigest ükskõik,siis ei saa ka oma järelkasvust midagi enamat loota.

Nimi (kohustuslik)
10 aastat tagasi

Omalajal sai võrre putitatud ja ehitatud. Metsades olid onnid ja kaevikud. Maal romudega rallit sõidetud põldudel ja vanades karjäärides. Kart ehitatud ja sellega lennuväljal sõidetud. Oli huvitav. Ise pole ka üheski “trennis” käinud, aga kogemusi on igas valdkonnas. Ka arvutiga sai rohkem tutvust tehtud kui tööriistana mitte mänguasjana. Asja võti oli pigem selles, et isa oli nõus tööriistu jagama ja ema ei kurtnud kui iga päev õliseid/mudaseid riideid pesema pidi. Sai hulga sõprugi kaasata tegevusse. Ei kujuta küll ette, et oleks noortekeskusesse piljardit või lauamänge mängima läinud. Mõõtu sai teiste omasugustega võetud ja sõbralik mõõduvõtt oli ka. Noortele oleks vaja… Loe rohkem »

Kus.
10 aastat tagasi

Kus sa seda jäärada sõidad, kui linn näitas üles suutmatust ja keelas jääl sõidud ära. Varemalt ei olnud probleemi, nüüd aga kuuldavasti üks linnakodanik tõstis probleemi üles ja vaat kui kiiresti reageeriti.