Juhtkiri: Turvaline pesapaik

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Meie maakonna tunnuslause on „Läänemaa — turvaline pesapaik”. Värskete valimistulemuste valguses kehtib see eriti siinsete valla– ja linnajuhtide kohta. Enamik võimulolnuid sai rahvalt mandaadi edasi valitseda ja võib järgmised neli aastat ennast vallamajas turvaliselt tunda.

Haapsalus, Hanilas, Kullamaal ja Ridalas senine võim isegi parandas oma positsiooni, Vormsis ja Nõval jäi püsima.

Lahtine on seis Martnas ja Lihulas. Lihulast tuligi nende valimiste ainus suur üllatus Läänemaal — sotsiaaldemokraadid võitsid praegust võimuliitu, mille seis paistis enne üpris kindel. See ei tähenda aga tingimata, et sotsid võimule tulevad. Kaalukeel on Lihula Konservatiivne Vaba Kodanik, mille liikmed olid eile veel kahevahel, kumba jõudu toetada.

Paradoksaalsel kombel võitsid isegi uues vallas — Oru, Risti ja Taebla ühinemisel tekkinud Lääne–Nigulas — „vanad”. Valimisliitu Tasakaal kuuluvad seniste valdade juhid, kelle eestvedamisel ühinemine teoks sai. Nemad said volikokku seitse kohta, kuid peavad võtma endale partneriks kas sotsid (6 kohta) või keskerakondlased (3 kohta).

Valimiste eelses ülevaateloos pakkusin, et Haapsalus säilitab juhtpositsiooni Reformierakond, Keskerakond saab veidi hääli juurde, IRL kaotab. Just nii ka läks ja see ei näita mitte minu selgeltnägijavõimeid, vaid on tunnustus üpris tegusale linnavõimule ja meeldetuletus suurele osale opositsioonist, et tööd tuleb teha neli aastat, mitte kolm kuud enne valimisi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Paraku
10 aastat tagasi

nii turvaline,et pesi jääb peris kiiresti vähemaks…?