Aegunud dokumendi vahetus võib tuua ootamatuid takistusi

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Eesti pass. Repro
Eesti pass. Repro

 

Kui isikut tõendava dokumendi vahetuseks selle aegumise korral saab avalduse saata kirja ja interneti teel, siis dokumendi kättesaamine võib tuua halva üllatuse neile, kel ei luba tervis linna dokumendile järele minna.

Dokumendile ei saa järele saata ka mõnd pereliiget ega isegi mitte oma last.

„Probleeme on sellega, et lastele ei anta ID–kaarti kätte,” tunnistas Taebla valla sotsiaalnõunik Leili Mutso. „Ühele inimesele viis dokumendi  koju kodakondsusameti töötaja.”

Samasuguse murega on kokku puutunud ka Oru abivallavanem Varje Paaliste.

„Mul pole raske see dokument ära tuua, aga ma ei saa minna Haapsalu büroosse ja öelda, et olen sotsiaaltöötaja, viin inimesele kaardi ära,” sõnas Paaliste.

Väikeses vallas ei tule sellelaadseid küsimusi iga päev lahendada, aga kui tuleb, siis on sekeldamist omajagu.

Kui inimene ise ei suuda liikuda, teeb vallavanem sotsiaaltöötajale volituse ja sotsiaaltöötaja saab dokumendi ära tuua.

Tõrge tekib, kui abi vajav inimene ei ole selle omavalitsuse registris, kus ta parajasti elab. On näiteks sisse kirjutatud Tallinna, aga tegelikult elab Taeblas. Siis ei saa Taebla vallavanem Tallinna inimese eest volitust kirjutada.

Siis hakkab sotsiaaltöötaja uurima, kuidas asja lahendada.

„Ma saan aru küll, miks see kõik on nii tehtud, aga omavalitsusi võiks siis ka teavitada, kuidas käituda,” arutles Paaliste. „Tundsin, et olen infosulus — ei tea, kuhu minna, mis pabereid on vaja.”

Politseiamet otsib paremat lahendust

Isikut tõendava dokumendi väljaandmisel peab väljaandja veenduma, et dokumendil on õige  inimese andmed  ja et see antakse õigele inimesele.

„Seetõttu on nõutav isiklik pöördumine dokumendi väljaandja poole,” selgitas  politsei– ja piirivalveameti kommunikatsioonibüroo nõunik Katrin Rohtla.

Rohtla oli päri, et selline nõue võib olla ebamugav, kuid seda on vaja, et vältida identiteedivargust ja dokumendi kuritarvitamist.

„Politsei– ja piirivalveamet ei pea seda olukorda ideaalseks,” tunnistas Rohtla. „Püüame uue menetlusinfosüsteemi loomisega seoses leida mugavamaid lahendusi.”

Arst peab andma voodihaigele tõendi

Kui taotleja tervis ei luba isiklikult  dokumendile järele minna, antakse dokument omavalitsuse või hooldekodu juhi volitatud esindajale.

Volitatud esindajal peab olema kaasas taotleja kirjalik nõusolek, volikiri ja arstitõend, mis kinnitab püsivat liikumisvõimetust.  Neid kolme paberit on vaja, kui neid ei ole esitatud juba taotlemisel.

Mida teha aga siis, kui tervis ei luba taotlejal minna dokumendile järele ja kui ta ei ela ka omavalitsuses, kuhu on sisse kirjutatud?

Rohtla soovitas sel juhul ikkagi pöörduda omavalitsuse poole, kus ta sel hetkel elab. Et selliseid juhtumeid pole väga palju ette tulnud, on koostöös omavalitsuse ja kodakondsusametnikega leitud sobiv lahendus, ütles Rohtla.

Küsimuste korral soovitas Rohtla helistada ameti kliendiinfo telefonil 612 3000.

Piltnik tuleb koju pildistama

Rohtla soovitas inimestele, kes hakkavad dokumenti vahetama, esmalt uurida, milline on kõige mugavam viis seda teha. Üldjuhul saab ID–kaarti taotleda posti ja e–kirja teel.

Posti teel saab taotleda isikut tõendavat dokumenti ka  liikumis– ja allkirjavõimetu voodihaige. Taotlusankeedi kõrval tuleb siis liikumis– ja allkirjavõimetust tõendava arstitõendi juurde lisada ka taotleja esindaja kirjutatud koduteeninduse avaldus.  Selle alusel viib politsei– ja piirivalveameti ametnik taotlejale dokumendi isiklikult kätte.

Kui inimene on selge mõistuseta ja talle on määratud seaduslik esindaja (eestkostja), käib dokumendi taotlemine ja väljastamine viimase kaudu.

Kodus võib lasta teha ka dokumendifoto. Kel endal võimalust ei ole, saab kutsuda piltniku koju, nad on seda teenust ka reklaaminud, ütles Mutso.

Dokumendivahetus ei ole mitte ainult haigete mure. See võib tekitada raskusi ka neile, kel ei ole raha dokumendivahetuse eest maksta. Mutso  sõnul on Taebla vald toetanud siis töötuid ja toimetulekutoetuse saajaid rahaliselt.

Mullu alanud dokumendivahetuse kõrgaeg on prognoosi kohaselt tänavu kevadsuvel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
näriline
11 aastat tagasi

PPA näiteks Lihulas tegi nii, et pildistas ja võttis kohe sealsamas avaldused ka vastu, blanketid olid kohapeal. Ja tõid hiljem valmis dokumendid ka Lihulasse. Selle maa kodust vallamajja saime taotlejat ka ratastooliga lükata, Haapsallu tulek oleks suur probleem olnud. Pealegi Haapsalu büroo on vist üldse tervetele mõeldud, ratastooliga kuidagimoodi teenindussaali ei pääse ja karkudega järsust kitsast trepist ülesminek on paras akrobaatika.

Probleemi ees
11 aastat tagasi

Olen üks neist, kes hädas oma ema ID-kaardi uuendamisega. Ema elab minu juures ja liigub hädapäraseid vajadusi tehes toas karkude abil. Elanikkonna registris on ta aga oma korterisse sisse kirjutatud. Olen suutnud tekkinud olukorra lahendamisel jõuda selleni, et olen kõrvale pannud raha fotograafi kojukutsumiseks. Kahjuks olen siiani tuvastanud vaid ühe fotograafi, kes teeb dokumendi fotot kodustes tingimustes ja kelle teeninduspiirkond on küll üleeestiline, aga ise asub ta Tartus – meie emaga aga Tallinnas. Seega suht kalli raha eest saaksin ma saata nii ema pildi kui ka ema poolt täidetud vastava avalduse sinna PPA kodakondsusametisse, aga….. kätte seda dokumenti saada pole… Loe rohkem »

ongi nii
11 aastat tagasi
Reply to  Probleemi ees

Jah, olen ka selle probleemiga kokku puutunud. Öeldi, et pean oma haige, liikumisvõimetu vanema eestkosteõiguse andma üle sotsiaaltöötajale, kes saab täisõigused tema dokumentidega toimetamiseks. Võis siis laskma kohtul oma vanem vastutusvõimetuks tunnistada!

Merike
11 aastat tagasi
Reply to  Probleemi ees

Ära kurvasta, kõik saab aetud: meie tegime oma taadist kodus ise digifotokaga hästi mitmeid ülesvõtteid (telefoniga tulid väga viletsad) ja viisime siis fotograafile ilmutada. Täitsa head tulid! Siis täitsime ära ankeedi (see on neil seal kodulehel leida), lasime Taadul allkirjad teha ja et kodakondsusametis minult vastu ei võetud seda taotlust, sai selle sealsamas postkasti panna. Ametnik vaatas veel üle et kõik oleks korras. Sain seal ka see kuus ja sendid eurot ära ka maksta ja siis öeldi, et kui Taaduga järgmine kord arsti juurde läheme, siis pidagu me auto seal nende kontori juures kinni, nad tulevad ise autosse Taati vaatama… Loe rohkem »

ress
11 aastat tagasi

Kui voodihaigele inimesele ID-kaarti taotlesin, küsis kohalik passiametnik, et milleks SELLISELE dokumenti tarvis??!! Loodan siiski, et meie riik, mille esindaja too ametnik tol hetkel oli, suhtub ka oma haigetesse riigikodanikesse lugupidavalt.