0

Juhtkiri: Selge saamatus

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Tehnika ja teadus arenevad nii kiiresti, et ei jõua ümbergi vaadata, kui juba on telefon aegunud ja arvuti muldvana. Imelikul kombel aga jõuavad tehnikaimed ja teadussaavutused vaevaliselt sellistesse valdkondadesse, mis puudutavad inimesi ja ametitalitusi. Natuke imelik tundub, et võltsimise hirmu pärast tuleb nüüd isikut tõendavaid dokumente iga viie aasta järel vahetada. See annab muidugi paljudele tööd ja teenistust, aga kui nii edasi läheb, tuleb dokumente vahetada üha kiirenevas tempos, sest võltsijate oskused arenevad ju samuti.

Terve ja hästi teeniv inimene elab selle kulutuse üle, aga töötule perele on see juba üksjagu koormav kohustus. Hoopis raskeks läheb dokumendivahetus aga peres, kus inimene on nõnda haige, et ei saa ise dokumendile järele minna. Ametkond ei usalda sellise inimese lapsi ega anna neile uut ID–kaarti kätte. Ametkond usaldab lastest rohkem omavalitsusjuhti, kes peab tegema sotsiaaltöötajale volituse.

Ajal, mil sidevahendeid on nii– ja naasuguseid, mil Vormsi pererarst võib vormsilasele diagnoosi panna kas või Austraaliast, peab sotsiaaltöötaja võtma volituse kõrval ka perearstilt tõendi, et inimene tõesti ei ole võimeline ise dokumendile järele minema.

Nüüd tahab Politseiamet selle absurdse korra ära muuta. Loodetavasti juhtub see õige pea ja nii, et puudega inimesed ei satu vihma käest räästa alla.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz