Palivere ei taha oma külje alla uut karjääri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

DCIM104MEDIADJI_0001.JPG

Urmas Lauri foto

Palivere osavallakogu otsustas üksmeelselt, et ei nõustu Kaasiku külla kavandatava liivakarjääri geoloogiliste uurimistöödega.

„Palivere ümbruses on karjääre küll,” ütles Palivere osavallakogu esimees Risto Roomet. „Sellise maailmavaatega me küll ei ole, et tehke, aga mitte minu tagaaeda. Aga Tammikule ei sobi karjäär ju kuidagi. See on ju alevisisene ala.”

Kevadel esitas Lääne Teed OÜ keskkonnaametile taotluse uurida 22 hektari suurusel alal riigile kuuluva 2160 hektari suuruse kinnistu Kullamaa metskond 31 läänepoolses servas asuva liivamaardla tarbevarusid.

Palivere osavallakogule plaan üldse ei meeldi. „Elumajad jäävad uuringualast saja meetri kaugusele,” ütles Roomet. Lõunast külgneb taotletava uuringuruumi teenindusala Kaasiku–Liivi teega. Lähimad majapidamised asuvad uuringuruumi läänepiirist teisel pool Palivere–Martna teed 120-150 meetri kaugusel.

Palivere osavallakogu soostus oma 10. juuni koosolekul kahe karjääri varude uurimisega. „Kahe karjääriga oleme nõus. Ei olda vastu, vaid leitakse kogukonnale ja ettevõttele kõige sobivam kesktee,” lausus Roomet. „Kuna Palivere ümbruses on juba mitmeid kaevandusi, peaks üks neist kaevandusaladest jääma puutumata.”

OÜ Lääne Teed taotluse vastu alustada uuringuid Allikmaa külas Jaakna IV ja Jaakna V karjääris polnud osavallakogul midagi. Samuti oldi nõus menetlusse võtma OÜ Valga Puu Luigu liivakarjääri keskkonnaloa taotlus.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu
2 kuud tagasi

Oodake natuke las Rail Balticu ehitus päriselt algab tuleb niisuguseid karjääre ja karjäärikesi sadu !

kohalik
2 kuud tagasi

Tubli volikogu on meil! Ei ole vaja Palivere imeilusat loodust rohkem ära retsida kui seda juba tehtud on. Nagunii on ühele poole Paliveret turbaauk tulemas Turvalepa rabasse ja teisele pool Kaopalu karjääris hakatakse liiva-kruusa kaevandama, nii et on oht kaevude kuivaksjäämiseks. Rääkimata sellest et mõlemad eelnimetatud kaevandamised hakkavad toimuma looduskaitsealade vahetus läheduses – esimene Ehmja- Turvalepa hoiuala kõrval ja teine Marimetsa kaitseala kõrval.
Tundub, et neid usinaid kaevandada tahtjaid kerkib nagu seeni metsas!!! Aitab!

Natuke mõru meel
2 kuud tagasi

Armas Palivere rahvas, kes te Risti tuulepargi poolt käe tõstsite. Nüüd on häda teie aia taga, mis tunne on?

Johhaidii
2 kuud tagasi

Olen Paliverest ja tuulepargi vastu pole minul küll midagi. Olen käinud tuulepargi all seismas ja kuulamas, ei saa aru mis häda inimestel sellega on. Ega see su maja katusele ei panda.

eestlane
2 kuud tagasi

Eesti ei taha oma külje alla globaliste.

nojahh
2 kuud tagasi
Reply to  eestlane

Eestile kerajas gloobus ei sobi? Tahaks lamedat karjaaeda, kus kõrge müür ümber, et miski väljast sisse ei paistaks. Öösel tähed ikka näha, peaks ka neile kupli peale ehitama?

En.
2 kuud tagasi

Mida on halba suhtumises: tehke, aga mitte minu tagaaeda!? Nauru saare elanikud olid väga oma-tagaaia-lahked – pole neil enam normaalset elukeskkonda. Turvas, fosforiit, paas, liiv… Ka Eestimaad saaks songida küll ja küll kuni kogu maapind on segi pööratud, esivanemate ja põlislooduse jäljed hävitatud. Miks ma küll usun, et Eesti ärihaid on selleks võimelised? Seepärast jätaksin narrimata need, kes julgeksid ärikatele ‘ei!’ öelda. Ehitage majad mis on majad ja teed mis on teed, mitte ärgu lõputult laiendage, lammutage, eksportige. Ka võiks tunnistada, et kogu elu elektrile ja igapäevasele autodega uhamisele üles ehitada pole mõistlik. Valitsuse asi on hajutada maksude ja seaduste… Loe rohkem »

Johhaidii
2 kuud tagasi
Reply to  En.

Kahjuks just tagaaias toimub just tegevus, kuna esivanemad ehitasid külasid ja kogukondi eluks vajalike ressursside lähedusse, olgu selleks vesi, liiv, ehituseks vajaminev koostis jne. ja täna pole võimalik maavara kolida mujale, vaid peab ikka inimene oma kotid pakkima ja mujale minema kui ei meeldi. Sa ju ei koli elama sinna kus midagi pole.

muidugi
2 kuud tagasi

ongi vaja kõike piirata, sest, kui majandus areneb ja õitseb, tõusevad ka hinnad. Samas, laenuintressid langevad, reisibüroodel läheb paremini ja kes pakub rahvale tsirkust ja leiba, elab eriti hästi.

euro
2 kuud tagasi

hindu ei tõsta, valitsus makse ei tösta, võim kuulub rahvale, seda kõike võite lugeda lubajate huutelt