Lihula tähistab Karl Ristikivi sünniaastapäeva

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Teisipäeval tähistab Lihula raamatukogu Lihula KuMa saalis Läänemaa juurtega kirjandusklassiku Karl Ristikivi 100. sünniaastapäeva.

Päevakohase ettekande teeb Lihula gümnaasiumi eesti keele ja kirjanduse õpetaja Heli Raavel, kes elab ise Varblas, kirjaniku sünnikihelkonnas. Luulepõimikuga esinevad Lihula gümnaasiumi õpilased.

Üles on pandud Ristikivi-teemaline näitus, mis on valminud koostöös Karl Ristikivi Seltsiga. Tutvuda saab Ristikivide sugupuu ja loominguga, aga ka haruldasemate dokumentidega nagu Karl Ristikivi sünniteatis ja gümnaasiumi lõputunnistus.

Hulgaliselt on ajaleheväljalõikeid Karl Ristikivist ja fotosid kirjaniku sünnitalust Juurikast Hanila vallas, kus Karl Ristikivi ema oli teenijaks. Samas talus lavastati suvel Loone Otsa – Raivo Trassi etendus “Karl Ristikivi põlev lipp” noore Karl Ristikivi elust Läänemaal.

Ristikivi-teemaline näitus jääb Lihula raamatukokku püsiekspositsioonina.

Karl Ristikivi on sündinud 16. oktoobril Varbla kihelkonnas, õppinud Varbla 8-klassilises koolis, kust ta siirdus Tallinna kaubanduskooli, edasi õhtugümnaasiumi, mille 4-aastase kursuse lõpetas ta ühe aastaga. Tartu ülikoolis õppis tulevane kirjanik geograafiat. Kirjanikuteed alustas Ristikivi lasteraamatute ja põnevusjuttudega, kujunedes hiljem Rootsis üheks väljapaistvamaks eesti romaanikirjanikuks ja romaanižanri uuendajaks.

Karl Ristikivi suri 1977. aastal Stockholmis.

1987. aastal püstitati talle Varblasse mälestusmärk.

Klassiku sünniaastapäeva pidulik tähistamine algab Lihula KuMa saalis teisipäeval kell 14.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments