Kullamaal avati mälestuskivi Maydellile

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kullamaa käsitööseltsi juht Imbi Post ja vallavolikogu esimees Einar Pärnpuu eemaldasid katte Teenuselt pärit suurmehe mälestuskivilt. Foto: Arvo Tarmula
Kullamaa käsitööseltsi juht Imbi Post ja vallavolikogu esimees Einar Pärnpuu eemaldasid katte Teenuselt pärit suurmehe mälestuskivilt. Foto: Arvo Tarmula

Eile avati Kullamaal mälestuskivi Teenuselt pärit kunstnikule ja rahvakultuurikogujale Friedrich Ludwig Maydellile.

Maydelli mälestuskivi on viies, mis Kullamaa rahvas oma suurmeestele kirikuesisele haljasalale püstitanud. Kivi avamisel kõnelnud Lembitu Tarangu sõnul on kõigi puhul tegemist meestega, kes on olulised mitte ainult Kullamaale, vaid tervele Eestile ja isegi maailmale.

Friedrich Ludwig Maydell sündis Teenuse mõisas 1795. aastal ja on maetud Kullamaa kalmistule. Tarangu sõnul on kogu Maydellide suguvõsa olnud maarahvameelne.

Kunstnikuna on Friedrich Ludwig Maydell illustreerinud eesti rahvamuistendeid. Tarangu sõnul on just Maydelli joonistatud pika habemega Vanemuine tamme all istumas  saanud aluseks selle tegelase hilisemal kujutamisel.

Õpetatud Eesti Seltsi esimese koguhoidjana oli Maydellil oluline roll eesti rahvariiete jäädvustamisel. 1842. aastal saadeti tema eestvedamisel kõigisse kihelkondadesse üleskutsed koos litograafiatehnikas trükitud figuurkontuuridega lehtedega rahvarõivaste ja peakatete joonistamiseks.

Maydell asutas ka Tartus Vene impeeriumi esimese puugravüüride trükikoja ja osales Oleviste kiriku restaureerimisel.

Üllatusena avati Kullamaal eile veel teinegi mälestuskivi – Kullamaa kunagisele apteekrile Oscar Mildebrathile. Kivist mälestustahvel asub nüüd Kullamaa käsitööseltsi hoonel, kus Mildebrath 1886. aastal asutas apteegi – ühe esimese maa-apteegi Eestis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments