Kuritegevus Läänemaal väheneb

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Tänavu 9 kuuga on Läänemaal toime pandud 6% vähem kuritegusid kui eelmisel aastal sama ajaga, sagenenud on aga vargused ja sissemurdmised.
Läänemaa politseijuhi Margus Kaldma sõnul on kuritegevus kasvanud vaid Lihulas.

Kokku on tänavu registreeritud 365 kuritegu, möödunud aastal samal ajal 389.

Kasvanud on varguste arv. Kõige rohkem varastatakse metalli ja kütust, sagenenud on sissemurdmised suvilatesse. “Käiakse just kõrvalistes kohtades asuvates suvemajades,” ütles Kaldma. Tema hinnangul on sissemurdjad põhiliselt “huvilised” väjastpoolt.

Alkoholiga seotud väärtegude vähenemine on Kaldma sõnul olnud alaealiste arvel. “Põhjus võib olla ka selles, et alaealiste endi arv väheneb,” sõnas ta. Möödunud aasta 9 kuuga jäi alkoholi tarvitamisega politseile vahele 150, tänavu 91 alaealist. Ka on vähenenud alaealiste tubakatarvitamise juhtumid.

Möödunud aastaga võrreldes on vähem vormistatud avaliku korra rikkumisi – 51 möödunud aasta 71 vastu.

“Ka ilma statistikata on märgata, et linna peal pole lõhkumist eriti olnud,” sõnas Kaldma, kelle sõnul pannakse lõviosa avaliku korra rikkumisi toime just Haapsalus.

Narkoväärtegude tänavuse vähenemise põhjuseks tõi Kaldma Airport Jami ärajäämise – möödunud aastal tabati ainuüksi Airport Jamil 23 narkootilist ainet tarvitanut. Üldse vormistati eelmisel aastal 9 kuuga 42, sel aastal 32 narkoväärtegu.

“Narkootilised ained on Läänemaal kättesaadavad, mille kinnituseks on ka sel aastal algatatud kriminaalmenetluste kasvav arv,” sõnas Kaldma. Täpsemast statistikast saab rääkida aasta lõpus.

Liiklusõnnetusi on Läänemaal 9 kuu jooksul registreeritud ligi pool vähem kui eelmise aasta samal ajavahemikul, sellest tulenevalt oli poole vähem ka vigastatutega lõppenud liiklusõnnetusi. Tänavu 9 kuuga ei ole ükski liiklusõnnetus Läänemaal lõppenud hukkunuga.

Kui kõrvalmaakondades on palju jalgrattavargusi – võetakse lausa massiliselt –, siis Läänemaal on tänavu varastatud vaid 6 jalgratast, millest 4–5 on Kaldma hinnangul “laenatud” ühest kohast teise sõitmiseks.

Autosid ärandatakse Läänemaal üksikuid, on olnud ärandamiskatseid, seda on teinud Lätist tulnud kurjategijad. “Võib öelda, et meie maakonnas on kuritegevust ja muid selliseid näitajaid arvestades suhteliselt turvaline elada,” hindas Kaldma.

Läänemaa kuritegude avastamise protsent on Lääne regioonis suurim – 81.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
mnjah
11 aastat tagasi

365 kuriteost on lahendatud 296 ning 69 on ikka lahendamata. samas on ainult 24 kuritegu vähem kui eelmine aasta. vinge statistiline porr, sest sisuliselt on kuritegevus ikka Läänemaal samal tasemel (vahetuvad ainult liigid vastavalt keskkonna muutustele) ja politsei töö kvaliteet on ikka madal.
ja mida me nüüd sellest nupukesest teada saime – seda et arenguruumi on tohutult:)