Galerii: Lips ette ja naine käevangu ning valima! (täiendatud kell 16.15)

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 25
Paliverelased on suutnud omavahel kokku leppida, et vähemalt ühel valimisreklaamil on piirkonnast volikokku pürgijad ühisel plakatil, sõltumata sellest, kes millisesse parteisse või valimisnimekirja kuulub. Foto: Urmas Lauri

Kuigi laupäeval algas valimispäev tõrkega, olid täna jaoskonnad valijaid täis.

Laupäevase seisuga on kohalike omavalitsuste volikogude valimistel antud rekordkogus e-hääli. Laupäeval enne e-hääletamise sulgemist oli e-hääletanud 263 566 inimest, mida on enam kui viimastel kohalikel ja ka riigikogu valimistel. Läänemaa on valimisaktiivsuse poolest Eesti keskmisest parem.

Kell 12. Martna

Martnas püüab valijaid reformikate treiler, bussipeatuseski on teadetetahvlikl ülal valimisreklaam ning osavallavalitsuse majas asuvasse valimisjaoskonda minnes tervitavad sisenejaid, nagu teisteski jaoskondades, valimisliidu Tegusalt Tulevikku näod.

“Täna on meil käinud umbes 50 inimest,” teatas arvutist andmeid uuriv valimiskomisjoni liige Kairi Seiton. Seda on umbes pool kõigis jaoskonnas valimas käinutest.

“112 on käinud,” lisas komisjoni esimees Eino Heinaste.

“Täna on kõige parem päev,” ütles komisjoni liige Halja Veersalu.

Kuidas seis on? “Me ei saa eriti sellepärast aru, et alati on olnud nimekirjad laual, praegu on andmed kõik arvutis. Me ei tea, palju meid nimekirjaski on,” nentis Heinaste.

Valimisaktiivsuseks ennustab Heinaste veidi üle poole. “Ega palju rohkem ei tule. Kohalikud valimised on üldse väiksemad olnud alati. Kui riigikogu on, siis tulevad rohkem,” nentis Heinaste.

Valimiskomisjoni liikmed meenutasid laupäeva keskpäevast veebikatkestust. “Siis need, kes tulid, käisid vahepeal jalutamas, tulid pärast tagasi. Kaks, kes tahtsid ära minna, said oma hääle panna ümbrikusse,” ütles Seiton.

Üldiselt oldi uue süsteemiga rahul. “See on lihtsam, lehtedest nimede otsimine oli raskem. Kui süsteem töötab, siis on hästi,” nentis Veersalu.

Kes võidab? “Oi, kes seda teab!” kostsid laua taga istujad kooris.

“Inimesed meile eriti ei räägi. Omavahel arutavad sabas seisttes vaiselt,” lisas Heinaste.

“Inimesed otsivad valima tulles kabiini, siin toas oli statsionaarne kahe kohaga valiiskabiin, kuid kui see noortekeskuseks ehitati, lammutati välja,” ütles Heinaste ja lisas, et uued, kartongist volditavad hääletusboksid on mugavad, valija saab istudes rahulikult oma otsuse teha.

“Ei tea, kas inimese don lõinal, või mis,” vaatas Heinaste kella. Poole tunni jooksul polnud ühtegi valijat käinud. Vaevalt sai ta lause lõpetatud, kui sisse astus valija.

Otsus sai kiirelt paberile vormistatud ja sedel valimiskasti lastud.

“Eks seal oli mõni mõttekoht küll. Sada protsenti polnud otsustanud, oli kaaluda, kas selle või hoopis selle poolt. Oma kodukohale mõeldes, ma elan Rõudes, siis ikka mõtled, kelle poolt hääletada. Päris head konkurendid olid ka minu jaoks, kes tegutsevad siin Martna vallas. Eri nimekirjades, aga tegin valiku oma südame lähedale. Aga ei ütle, kes on. Jätan enda teada!” lausus Rõudes elab Jaana Võigemast. “Natuke mõtled, et keda sa valid. Kui sul on noppida ühest või teisest nimekirjast, siis on raske, plussid-miinused tuli läbi mõelda. “

Hetk hiljem oli valik tehtud ka Martna elanikul Aino Prikil. “Mõtlemist ei olnud, valik oli selge. Isiklukult tuttav, Kullamaalt inimene. Pole mõtet öelda, mis nimi. Noor inimene, las töötab,” lausus Prikk.

Noori on valimisjaoskonnas käinud vähe, tegelikult neid polegi. “Noored teevad ilmselt elektrooniliselt,” leiavad komisjoni liikmed põhjuse, miks noori valimas pole.

Sisse astuvad mees ja naine. Mees läheb end laua taha valimisele möllima, naine peatub uksel. “Ma ei tule valima, mul oln juba valitud,” teatas naine.
Läänbe Elule ütles ta naerdes, et on kaasas mõjutajana. “Eile Tallinnas valisin. Seal on valik suur, mina hääletasin Roheliste poolt. Kuidagi nagu meeldis sel aastal,” ütles Keiu.

Kell 12.45. Palivere

Paliveres on poe juurest lasteaia poole suunduva tänava ristmikul Reformerakonna treiler sealses kandis tuttavamate nägudega. Tegusalt Tulevikku harkjalg on seatud üles siinna lähedale.

Üllatusena mõjub aga see, et lasteaia plangule on riputatud plagu, kus pole mittte mõne erakonna või valimisliidu kandidaatide näod, vaid sinna on ritta seatud kõikidest nimekirjadest need, kes on paliverelastele olulised.

Väravast keeravad sisse vanaema, ema ja tütar. Vaevalt on prillid sisenemusel tekkinud udust vabanenud, kui mõni minut tagasi sisenenud naine juba pitsatimehest ja valimiskastist pääseb ning välisukse suunas ruttab.

“Teil käsi hästi kähku valimine?” olin üllatunud. “Jah! Ma juba teadsin keda valida. Ei taha nagu rääkida. Kohalik inimene, tunnen, usaldan,” ütles Olesja Topper, kelle 19aastane tütar oli ka valimas.

“Kell saab üks ja meil on 152 inimest kolme päevaga käinud,” teatas jaoskonna esimees Urve Tabri. “On küll hea [tulemus toim],” nentis komisjoni liige Reet Kaar. “Täna on kohe eriti mõnsualt läinud,” lisas Tabri.

“Sarivalija,” osutas Kaar ülhele mehele, kes üle õue jaoskonna poole sammus. Tal oli meeles, et sama mees jäi kaadrtisse ka siis, kui Lääne Elu eelmisi valimisi kajastamas käis.

“Minul on kõik korras, ei pea ette ütlema, kelle poolt hääletada!” ütles Aivo Vahar paar minuti pärast, kui ta kiirel sammul minema tõttas.

Midagi põrutavat huvitavat polevat Palivere jaoskonnas nendel päevadel juhtunud. “Raputavalt huvitavat polegi midagi,” nentis Tabri. “Eile hommikul see tõrge muidugi. Sellega lõi korraks natuke vahtu, aga saime hakkama. Kõik sujub, keegi sõrgu-sarvi vastu ajanud pole. Et ei taha või miks nii. Väga rõõmsalt käivad kõik.”

Reedel, kui vihma kallas ja tuul ulus, oli Palivere jaoskonnas hea päev. “Reedel saime peaaegu 50 inimest. Eile oli üllatavalt rahulik, alla 30 jäi, aga täna on hommikust saati valijaid pidevalt,” nentis Tabri.

Kes võidab? “Ei oska ennustada!” ütles Kaar.

Jaoskonna ees on haruldane plakat, eri nimed kõik kokku korjatud. “Täismäng on kokku pandud.
Palivere inimene ei vali Martna või Taebla oma, samamoodi ei vali Kullamaa ju Nõva oma,” nentis Tabri.

“Uks number on, mis käib läbi, kui nad omavahel arutavad. Aga me ei saa ütelda. Ei ole õigsut öelda,” lausus Kaare toonil, millele ei saa vastu vaielda.

Palivere valimijaoskond on viimastel aegadel toiminud raamatukogus. “Äge koht ja meil on väga äge tiim,” kuulutas Tabri.

“Me oleme vist elukutselised! 40 aastat juba,” meenutas Kaar, kui kaua nad Tabriga valimiskomisjonides toimetanud on.

“Minagi olen 15 aastat olnud. Jube kaua,” lisas komisjoni liige Diana Ots.

“Minu esimene valimine oli siis, kui komisjon oli algkoolis, seal üle raudtee, kus praegu on Neviprint,” meenutas Kaar. “Koolimajas, spordihoones, ükskord olime vana kolhoosikontori all, nüüd siin. Siin on hea, inimene tuleb poodi, ja tuleb siia ka.”

“Kui raudtee siia jõuab, siis tuleb sealpoolt inimestel läbi tunneli tulla,” lisas Tabri.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Eesel
2 aastat tagasi

mina valisin Urmase
naer saalis…

Mati
2 aastat tagasi

Parbus oma 164 numbriga auto lausa Kastani valimisjaoskonna ukse ette parkinud. Seda vist hommikust saati. Ülim nahhaalsus. Huvitav, mida politseipatrull talle ütleb?

Reklaam
2 aastat tagasi

Miks on valmispäeval endiselt linnaruum ja online meedia valimisreklaami täis? Kas seadust on vahepeal muudetud, või kedagi ei huvita?

Kodanik
2 aastat tagasi
Reply to  Reklaam

Minu teada seadust muudeti kahjuks. Mul juba ammu neist välireklaamidest siiber.

tean
2 aastat tagasi
Reply to  Reklaam

Enne kirjutamist oleks lihtne ennast seaduste näol täiendada, siis jääks mõned närvirakud alles 🙂

Meeli
2 aastat tagasi
Reply to  Reklaam

Jah, seadust muudeti, vist paar aastat tagasi. Pole ressursse, et nende pastakajagajate ja autoaknal reklaamijatega jageleda.