Läänemaal on 275 geenidoonorit

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Geeniproovi võtab Läänemaa haigla õde Ljubov Smirnova. Arvo Tarmula foto

Läänemaa haiglas on kahe kuu jooksul käinud geenidoonoriks 275 inimest.

Läänemaa hiagla vanemlaborandi Katrin Hattu sõnul oli kõige rohkem geeniproovi andjaid juunis, mil haigla alustas proovide võtmist.

„Alguses käis laias laastus 30 inimest nädalas, praegu 15-20 inimest,” ütles Hattu.

Läänemaa kohta on see Hattu sõnul rahuldav hulk. Prooviandjaid on kõikidest vanuserühmadest – noori, keskealisi ja vanu, mehi ja naisi enam-vähem võrdselt.

Geenidoonorite kogumise projekt käivitus aprillis, Läänemaa haigla liitus projektiga 12. juunist. Protseduur on inimestele tasuta, geenidoonoriks võivad saada kõik alates 18. eluaastast.

Kavas on koguda 100 000 inimese vereproovid, mille järgi koostatakse geenikaardid. Eestis on geeniproovi aprillist peale andnud 30 000 inimest, 46 000 on digiallkirjastanud nõusoleku proov anda.

Läänemaa haiglas saab geeniproovi anda teisipäeviti ja neljapäeviti kl 13-15.30 ning kolmapäeviti ja reedeti kl 8-12. Enne proovi andmist tuleb anda allkiri geenidoonor.ee lehel. Haiglas proovi andmiseks aega kinni panna ei ole vaja.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
5 aastat tagasi

Nende idaeuroopa ja venemaa inimeste geeniandmetest on väga huvitatud ameeriklased.Siit järeldus kui neid andmeid jägatakse teiste riikidega siis igasugune andmete salastatus on välistatud st.neid võidakse kasutada mitte sihipäraselt.Isikuandmed koos harjumuste,eelistuste ja maailmavattega on juba ammu suurel vennal olemas ja seda mitte ainult meie kohta.
Salastatus meie ajal-kui 11 aastane koolitüdruk häkkis 10-11minuti jooksul USA valimissüsteemi siis tegelikkuses salastada polegi midagi võimalik.