Peeter Oja esitles raamatut: iroonia tuleb ise ära tunda

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee


Peeter Oja. Foto: ekraanitõmmis

Näitleja ja humorist Peeter Oja esitles täna Haapsalu Apollo raamatupoes oma uut teost „Kuidas kirjutada raamatut“ ja manitses publikut, et loetut ei tohi kindlasti üks ühele täie tõe pähe võtta.

Peeter Oja olid tulnud kuulama inimesed koolijütsidest vanaemadeni ja esimesed autogrammid oli ta sunnitud jagama juba esitluse alguses.

Ettepaneku raamatu kirjutada tegi Ojale Apollo.
„Nad tahtsid esoteerilist raamatut, aga ma arvasin, selle teemaga ma tervet raamatut välja ei vea. Ja siis sündiski lustlik, meelelahutustlik raamat, mis sisaldab kindlasti ka rohkemal või vähemal määral irooniat,“ selgitas Oja.

Kuigi pealkirja järgi otsustades jagab raamat näpunäiteid selle kohta, kuidas raamatuid kirjutada, võib see raamat Oja sõnul olla hoopis sellest, kuidas ühte raamatut kirjutama ei peaks.

„Väljast näeb see raamat välja akadeemiline, mis oligi eesmärk,“ sedastas Oja ja nentis samas, et kindlasti ei ole raamat täiuslik.

Oja rõhutas, et selles raamatus on kõik tema enda tehtud.
„Raamatus on ka illustratsioonid, mille ma olen ise joonistanud. Kui minu esimene särav teos ilmus – minu elulugu, kirjutas sellele tutvustuse Mart Juur. Seekord kirjutasin ise nii sisse- kui ka väljajuhatuse,“ rääkis Oja.

Autor lisas, et tegemist on tema esimese täiemahulise teosega, mis tähendab seda, et tähemärke on nii palju kirja pandud, et ei ole enam vaid raamatukene või brožüür, vaid ikka päris raamat.

Oja sõnul on temalt juba ka küsitud, kas on oodata ka e-raamatut.
„Tulevikus võib tõesti tulla ka e-raamat. On pakutud, et sellest võiks teha ka filmi. Kui nähakse perspektiivi, võib selle teose muidugi raiuda ka muusikasse – kõik sõltub sellest, kui palju fantaasiat on,“ rääkis Oja.

Kirjamees ütles, et ise sai ta seda raamatu kirjutades mõnusalt naerda. „Mul on muidugi väga hea meel, kui ka lugeja saab. Selge on see, et üks ühele seda raamatut lugeda ei saa – selles on rohkem või vähem irooniat, mille igaüks peab ise ära tundma,“ ütles Oja.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments