Haapsalu õpilasfirma käis Zürichi messil kogemusi saamas

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 5

Üle-eelmise nädala reedel saabusid Šveitsist üle-euroopaliselt õpilasfirmade laadalt ka Haapsalu noored, kaasas kotitäis väärtuslikke kogemusi.

Angela Leppiku juhendatava õpilasfirma Triangle liikmed Daniel Rahuvarm (Wiedemanni gümnaasium), Kairi Kuusemaa ja Eve Kariler (Haapsalu gümnaasium), Anni Rahuvarm (Noarootsi gümnaasium) ja Karina Todi (Lasnamäe ühisgümnaasium) tutvustasid oma firmat Zürichi laadal 400 puidust vilega.

Triangle’i juht Kairi Kuusemaa kinnitas, et noorte lootused täitusid igati. “Mess oli veel parem, kui oskasime oodata,” ütles Kuusemaa.

Organisatsiooni Junior Achievement iga-aastane õpilasfirmade laat peeti seekord Zürichi ajaloolises raudteejaamas. Kohal oli 90 firmat 33 Euroopa riigist, nende seas ka viis õpilasfirmat Eestist.

Laadal välja antava kuue auhinna hulgast Haapsalu õpilasfirmal ühtegi noppida ei õnnestunud. Auhinnatutel oli erinevalt eestlastest ette näidata suur tootmine – ühe preemia võitis näiteks päikesepaneele tootev firma.

“Meid üllatas, kui palju on teistel õpilasfirmadel töölisi, milline haare neil on,” ütles Kairi Kuusemaa. “Ühel firmal on töötajad näiteks Ghanas.”

Huvitavamate toodetena tõid noored välja tarkvara nutitelefonile, sokipaari kooshoidja pesumasinas ja kumjad telefoniümbrised.

“Õpilastel on minu arvates vägagi geniaalsed ideed,” kiitis Angela Leppik.

Leppiku sõnul oleks laat võinud olla parema müügi huvides mõnes kaubanduskeskuses. “Raudteejaama läbivad inimesed kiirustavad ikkagi rongile, pikemaks peatumiseks oli aega vähestel,” nentis ta.

Sidemed rahast tähtsamad

Kuna õpilaste eesmärk ei olnud rahateenimine, ei andnud nad müügi suurendamiseks vilesid odavalt ära. “Tuleb oma toodet väärtustada ja müüa õiglase hinnaga,” hindas Angela Leppik noorte otsust.

Noored küsisid vilede eest olenevalt tegumoest ja suurusest 5–15 Šveitsi franki ja ostjateks osutusid peamiselt teiste firmade õpetajad.

Tähtsamaks kui vilede müügiga teenitud raha pidasid õpilasfirma liikmed sõlmitud sidemeid. “Ühe kelli valmistava Inglismaa õpilasfirmaga on plaanis ka koostöö,” avaldas Kairi.

Daniel oli rahul, et sai laadal jagada ohtralt visiitkaarte. “Loodan, et külastatakse mu veebipoodi ja võetakse hiljem ühendust,” ütles ta.

Laadavälisest korraldusest avaldas Triangle’i liikmetele kõige enam muljet ekskursioon Šveitsi panka, kus noored käisid eri osakondades vastavalt igaühe ülesannetele firmas.

Näiteks Daniel Rahuvarm pani tarkusi kõrva taha inimressursside osakonna juhi juures. “Ka vilede valmistamine ei ole ainult tootmine – on tähtis hoida töötajate ja klientidega häid suhteid,” refereeris Rahuvarm kuuldut.

Danieli sõnul võttis ta Zürichist kaasa lootuse tellimusele valmistada pangale järgmise aasta firmakingitus.

Karina Todi ütles, et koges Zürichis võimsalt, kui oluline on keelteoskus. “See on kõige tähtsam!” ütles Karina. “Peamiselt aitab inglise keel, aga ka vene keel töötab hästi.”

Laadal nägid õpilased ka, et tähtis on ühtne riietus. Kuna teiste õpilasfirmade rõivastes valitses äristiil, torkasid Triangle’i liikmed Haapsalu gümnaasiumi noortekoori linastes riietes hästi silma. “Üks aafriklane arvas, et me oleme Aafrikast!” naersid õpilased.

Voolimine, punumine ja mängimine – imelihtne?

Triangle’is, nagu õpilasfirmades üldse, on igal liikmel oma ülesanne: Kairi ja Karina koordineerisid tegevust, Daniel valmistas viled ja visiitkaardid, Eve disainis boksi, Anni tegi hinnasedeleid.

Vilede kaunistamiseks said noored Rõude külaseltsilt materjali ja õpetuse ning Karina, Anni ja Daniel hakkasid kodus neljasadat paela punuma.
“Algul keerasid kõik paelu käsitsi,” ohkasid punujad. “Siis avastati Karina kodus, et akutrelliga saab kiiremini.”

Anni ja Daniel leidsid peagi veel ühe edasiviiva nipi: paelte ükshaaval keerutamise asemel vedasid nad neli meetrit nööri üle elutoa. “Seejärel tegime trelliga keerud peale ja alles siis lõikasime juppideks,” kirjeldas Daniel.

Daniel rääkis, et levinud arvamuse kohaselt on lisaks sellele, et vilepilli nikerdamine käib lihtsalt, seda ka imelihtne mängida. Asi pole aga sugugi nii. “Mingi hääle saab igaüks kätte, ilusasti mängimine nõuab pikka harjutamist,” kinnitas Rahuvarm.

“Zürichis õppisime kõik vilepilli mängima,” rõõmustasid Triangle’i liikmed.

Daniel saigi messil uue idee: müümise ajal saab ta teha ka vilepillikoolitust.
“Äri ma sellega ajama ei hakka,” ütles Daniel. “Praegu pühendun uutele tootearendustele.”

Õpetaja Angela Leppik ütles, et tema eesmärk on käia igal aastal õpilasfirmaga rahvusvahelisel laadal.
“See paneb noored eesmärgi nimel tegutsema ning annab lisamotivatsiooni ja kogemusi,” ütles Leppik.

Õpilasfirma Triangle osavõttu Zürichi messist toetasid Haapsalu linnavalitsus, maakondliku arendustegevuse programm MAAKAR, MTÜ tuulberg.eu Liiga ja Martna vallavalitsus.

Triangle’i liikmed tänavad ka Rõude külaseltsi materjali ja õpetuse eest ning Arvo Tarmulat, kelle loodusfotosid kasutati boksi kujunduses, samuti Haapsalu gümnaasiumi noortekoori dirigenti Karin Lükk-Raudseppa riiete eest. “Ja mina tänan Kaspar Mahlat number 48 pastelde eest,” lisas Daniel Rahuvarm.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments