Siim Kallas: kinnisvaramaks võib olla tõhus regionaalpoliitika vahend

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

SIIM KALLAS
Siim Kallas. Foto: Juss Saska / Postmees – Scanpix

Presidendikandidaadi Siim Kallase hinnangul võib omavalitsuste rahastamiseks kaaluda kinnisvaramaksu kehtestamist, samuti tehingumaksu.

Kallas märkis oma Postimehes avaldatud arvamusloos, et Eesti omavalitsuste rahastamise aluseks on üksikisiku tulumaksu ümberjaotamine, kuid puudub mujal maailmas tavaline kinnisvaramaks (omandimaks), mis moodustab kopsaka osa omavalitsuse tuludest ning praegune süsteem ei ole hea.

"Kinnisvaramaks võib olla tõhus regionaalpoliitika vahend. Rikkamates piirkondades võib kinnisvaramaksu määr (laekumine on niikuinii) olla kõrgem, vaesemates piirkondades madal või üldse puududa," tõdes Kallas.

Tema arvates oleks võimalik kehtestada ka nn tehingumaks, mis on tähtis maks Ameerika Ühendriikides just kohaliku omavalitsuse rahastamiseks.

Vt ka Siim Kallase veebilehte.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tomm
8 aastat tagasi

Vara pole võimalik maksustada. Veelkord, vara ei ole võimalik maksustada.

Siimu kinnisvaramaks on oma olemuselt uus TULUMAKS, kus maksu suuruse arvutamisel pole aluseks mitte saadud tulu, vaid tulusaaja kinnisvara võimalik turuhind. Praktikas tähendaks see niigi kõrgelt maksustatud elanikkonna täiendavat maksustamist erilaadilise tulumaksuga.

Küll
8 aastat tagasi

reformikad ka selle ära riigi kaukasse nihverdaksid

Juuli
8 aastat tagasi

Kas vaesemates piirkondades elanikele toimetulekutoetuse arvestamisel ja maksmisel arvestatakse kuluna kinnisvaramaks?

Maali
8 aastat tagasi

“Kinnisvaramaks võib olla tõhus regionaalpoliitika vahend. Rikkamates piirkondades võib kinnisvaramaksu määr (laekumine on niikuinii) olla kõrgem, vaesemates piirkondades madal või üldse puududa,” tõdes Kallas.
Eriliselt HÄSTI hakkavad elama vaesemad piirkonnad kui seal uudne kinnisvaramaks üldse puudub, mis moodustab kopsaka osa omavalitsuse tuludest!!! Elagu tarkus ja loogika! Eestile parim valik.

hea idee
8 aastat tagasi

Igas riigis leidub mõni hea maks, äkki võtaks midagi Poolast, midagi USA’st ja nii igalt pool. Kurb kuulda, et Siim Kallas, kes ometi peaks seda teemat jagama, nii lolli juttu ajab. Kui midagi kuskilt üle võtta, siis kogu töötav maksumudel, mitte üks hea maks siit, teine sealt. Eelarvepoliitika on ju täiesti panges, käib vaid arutu aukude lappimine ja idiootlike valimislubaduste elluviimine. Kaua see enam kesta ei saa, kindel mis kindel.

süsimust iroonia
8 aastat tagasi

Küll on Kallasel omapärane valimiskampaania: “Valige mind, ma teen teile uue maksu!”
Orav on jälle kärbseseent söönud.

...
8 aastat tagasi

Ehk saaks palganumbrid samuti ühendriikide tasemele?

max
8 aastat tagasi

Siim on mingeid seemnei söönud.

nagu juba eelnevalt
8 aastat tagasi

kõiksugu maksudega, lõpuks on see kinnisvaramaks lihtsalt eelarve lappimiseks, paistab et haigekassast , töötukassast ja teede korrashoidmiseks mõeldud vahenditest jääb väheks, me võiks kehtestada kinnisvaramaksu neile kes seda soovivad

tarms
8 aastat tagasi

Eks ikka muidugi paneme Eesti rahvale lisa makse peale, et siia tulnud pagulastele rohkem ära anda! Millal sellel eesti rahva tagant vargal ükskord käed raudu pannakse?