Matsalu tahab Europarci sertifikaati saada

Malle-Liisa Raigla

malleliisa@gmail.com

MatsaluFoto: Arvo Tarmula

Matsalu soovib saada Europarc föderatsiooni sertifikaati, mida pole seni ühelgi looduskaitsealal Eestis.

Föderatsiooni koondab 30 riiki Euroopast ja sinna kuulub üle 400 asutuse, mis tegelevad looduskaitsega.

„Kogu piirkond saaks tunnustust,” ütles Terra Maritima juhataja Nele Sõber, kuigi Matsalu suurimaks tõmbenumbriks on rahvuspark. Tema sõnul koostavad nad juba 5aastase arengukava vastavalt Europarci tingimustele, et piirkond oleks jätkusuutlik ja erinevate osapoolte – valdade, keskkonnaameti, RMK ja ettevõtete omavaheline koostöö oleks tulemuslik.

Kui kõik läheb hästi, mida Sõber usub, siis saab Matsalu tunnustuse tuleva aasta sügisel. Jaanuaris tuleb esitada taotlus, suvel käib komisjoni liige piirkonda vaatlemas ja sügisel on aastakonverents, kus jagatakse sertifikaate.

Sõber on rääkinud ka hindajatega ja tema sõnul hinnatakse seda, et probleemide korral ei salataks neid maha, vaid vaadatakse kuidasnende puhul lahenduseni jõutakse. Samuti on oluline erinevate osapoolte koostöö.

„See on pigem emotsionaalne toetus, et teeme õiget asja,” ütles Sõber.

Seda, kuidas erinevad osapooled ja nendevaheline koostöö arengukavasse kirjutatakse, arutatakse homme Penijõel. Strateegia peab valmis saama detsembri lõpuks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nele Sõber
9 aastat tagasi

Piiranguid ei too see üldse kaasa: http://www.european-charter.org/home/. Tegemist on nö koostöö raamistikuga, mille lõpp-produkt on turismistrateegia, kus määratletakse ühised arengusuunad ja tegevused.

tt
9 aastat tagasi

Milliseid piiranguid toob see juurde sealsetele kinnisvaraomanikele ja ettevõtlusele lisaks juba kehtivatele (rahvuspark, natura 2000). Palun selget vastust!

Anneli
9 aastat tagasi

Soomaa RP on see sertifikaat olemas. Nii et info ei vasta tõele.

Nele Sõber
9 aastat tagasi
Reply to  Anneli

Soomaa kuulub PAN-parc võrgustikku, seega teame kindlalt väita, et Eestis taotleb esimesena antud sertifikaati Matsalu.