Tsahkna: töövõimereformi eeldus on puudega inimese kodust väljaaitamine

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

arutelu riigikogus (1)Tänase arutelu pealtvaatajad riigikogu istungitesaali rõdul. Foto: riigikogu pressiteenistus

Täna riigikogus riiklikult olulise küsimuse arutelul töövõimereformi teemal peetud kõnes kutsus sotsiaalkomisjoni aseesimees Margus Tsahkna (IRL) riigikogu üles tegelema erivajadustega inimeste igapäevaste probleemide lahendamisega, mitte suruma poliitiliste kokkulepetega töövõimereformi iga hinna eest läbi, vahendas IRLi pressiesindaja Kaido Kukk.

„Meie seas istub täna üleval rõdul Tom Rüütel, kes omandab magistrikraadi Tallinna Ülikoolis. Ta on lõpetanud tavakooli, aga tema erivajadused on sellised, et selleks, et ta saaks oma erialast tööd teha, peab ta saama kodust välja," ütles Tsahkna oma kõnes. "Ta ei suuda ise ennast riidesse panna. See on tema probleem, miks ta ei saa olla aktiivne nendes tööturumeetmetes, miks ta ei saa tegelikult tööle minna. Ja see on üks nendest konkreetsetest, väga spetsiifilistest probleemidest, mida me peame lahendama. Neid probleeme on tuhandeid: igal inimesel, kes on erivajadusega on see probleem väga erinev. Kahjuks seesama töövõimereform oma kaasnevate seadustega neid probleeme ei lahenda.“

Tsahkna sõnul ei ole keegi töövõimereformi eesmärkidele vastu kaasata erivajadustega inimesed tööturule ja ühiskonda laiemalt. Probleem on tema sõnul selles, et puudega inimesed ei suuda ilma neile mõeldud teenusteta töövõimereformiga neile pandavaid kohustusi ja eesmärke täita.

„Me peame kehtestama standardid üleriiklikele teenustele nii, et need on kohustuslikud ja kõigile kättesaadavad, vaatamata sellele, millises omavalitsuses need konkreetsed inimesed elavad. Need on tugiisikuteenus, need on isikliku abistaja teenused, need on transporditeenused, need on kõik need eeldused, et üldse see töövõimereform sisuliselt saaks tööle hakata,“ rõhutas Tsahkna.

Tsahkna tõi välja ka omastehooldajate küsimuse, kuna just neid on võimelik kõige lihtsamini vajalike teenuste olemasolul tööturule tagasi tuua. „13 000 omastehooldajat, kes on terved ja haritud inimesed, võiksid tulla tagasi tööturule, kui kehtestataks vastavad hoolekandeteenused,“ ütles Margus Tsahkna.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments