Kohus karistas liikluseksami altkäemaksu süüasja osalisi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Pärnu maakohtus said täna kokkuleppemenetluses karistuse altkäemaksu võtmises süüdistatud liiklusregistri Haapsalu büroo endine töötaja Rain Jostmann ja mitu altkäemaksu vahendajat.

Jostmanni süüdistati selles, et ta võttis altkäemaksuna raha, lubades selle eest garanteerida altkäemaksu andjale liiklusregistri Haapsalu büroos eksami positiivse läbimise. Uurimise käigus tuvastati, et Jostmann võttis 2011. aasta septembrist kuni 2012. aasta 26. oktoobrini altkäemaksu vähemalt 16 korral.

Eriasjade prokurör Küllike Kask ütles, et eksamineerija Rain Jostmann jälgis teooriaeksamite sooritamist reaalajas ja andis altkäemaksu andnutele valdedest vastustest märku, et need oleks võimalik ära parandada. Sõidueksami puhul jättis ta aga vead eksamikaardile kandmata. Nii oli kindlalt tagatud eksamite edukas sooritamine.

Karistuseks määras Pärnu maakohus Jostmannile neli aastat tingimisi vangistust nelja-aastase katseajaga. Karistusest arvati maha kaks eelvangistuses viibitud päeva. Lisaks mõisteti Jostmannilt välja süütegude tulemusena saadud kriminaaltulu 4000 euro suuruses summas.

Samuti said täna sama kriminaalasja raames kokkuleppemenetluses karistuse mitu altkäemaksu vahendamise ja sellele kaasaaitamisega tegelenud inimest.

Altkäemaksu vahendamise eest sai Virve Laansalu 3 aastat vangistust tingimisi 3-aastase katseajaga, välja mõisteti ka 592 eurot kuritegelikul teel saadud tulu.

Ahti Kõiv, keda süüdistati lisaks altkäemaksu vahendamisele ka kelmuses ja altkäemaksu andmisele kallutamises, sai nende tegude eest liitkaristuseks 2 aastat vangistust tingimisi 3-aastase katseaja. Samuti konfiskeeriti süüteoga saadud vara ehk 950 eurot.

Jevgeni Polikarpovile mõisteti rahaline karistus 300 päevamäära, karistusest loeti kantuks eelvangistuses viibitud päev ja et ühele eelvangistuspäevale vastab rahalise karistuse 3 päevamäära, kuulub kandmisele rahaline karistus 950 eurot. Lisaks konfiskeeriti süüteoga saadud vara – 1550 eurot.

Vitali Kaer sai rahalise karistuse 200 päevamäära ehk 640 eurot ning väljamõistmisele ja konfiskeerimisele kuulub süüteoga saadud vara väärtusele vastav summa – 600 eurot.

Ave Laansalule mõisteti rahalise karistus 50 päevamäära suuruses summas – 362 eurot -, tingimisi 3-aastase katseajaga.

Lisaks tuleb süüdimõistetutel vastavalt kuriteo raskusastmele tasuda sundraha, mis ulatub 532 kuni 887 euroni.

Selle kriminaalasja raames on kümme inimest juba varem altkäemaksu andmises süüdi mõistetud ja oma karistuse saanud, üheksa altkäemaksu andmises kahtlustatava osas menetlus jätkub.

Kriminaalasja kohtueelse uurimise viis läbi Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ja menetlust juhtis Lääne ringkonnaprokuratuur.

Päevamäära suurus on erinev, kuna see ei ole fikseeritud summa ja selle arvutamisel arvestatakse inimese sissetulekut.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
pook
9 aastat tagasi
Lihtne..
9 aastat tagasi

..kui ikka õpilane koolis mõhkugi aru ei saa ja õpetajal savi,kas oskab või mitte,siis ongi tarvis rahakotti kergitada ja pappi välja köhida!
Eksamile lähevad ausad inimesed ka 10 korda kui tarvis. Tähtis,et oskab ja liikleb ohutult nii enda,kui eksamineeria arvates!

hehe
9 aastat tagasi

ma sain õnneks riigilõivuga hakkama 🙂 Ja ei imesta miks nii palju juhmakaid autojuhte liikleb 🙂