Maksuamet viib töökohad Tallinna

Küljendaja

konnakulles@gmail.com

Maksuameti Haapsalu teeninduspunkt. Foto: Arvo Tarmula
Maksuametist jääb Haapsallu kardetavasti vaid teeninduspunkt, kuid enamik töökohti läheb Tallinna. Foto: Arvo Tarmula

 

Maksu– ja tolliamet kuulutab ajalehtedes suurelt, et otsib revidente Tallinna, kuid ise valmistab optimeerimise sildi all ette maakondlike kontorite kokkutõmbamist.

Maksu– ja tolliameti peadirektori asetäitja Timo Riismaa sõnul valmistab amet ette muudatusi ja otsib kokkuhoiuvõimalusi. „Maksu– ja tolliameti töö efektiivsuse tagamiseks analüüsib amet mitmeid kokkuhoidmise võimalusi,” selgitas Riismaa. Ta lisas, et üks kokkuhoidmise võimalus on teenindusvõrgu optimeerimine „vastavaks kliendikäitumisele ja –vajadusele”.

„See toob kaasa teeninduskohtade ja ka töötajate arvu vähenemise,” ütles Riismaa.
Praegu on Haapsalus paarkümmend maksuametnikku.

Riismaa sõnul analüüsitakse ka maksuameti kontorite paiknemist Eestis. „See tähendab plaanipärast konsolideerimist ka selles osas,” ütles Riismaa.

Haapsalus jääb alles maksu– ja tolliameti teenindusbüroo ja ameti teenused on Läänemaa maksumaksjaile kättesaadavad ka edaspidi, kinnitas ta.

Küll aga saab Haapsalu teenindusbüroo olema praegusega võrreldes väiksemal kontoripinnal, vähemate klienditeenindajate ja ilma ametniketa, ütles Riismaa.

Muudatuste täpsem sisu ja ulatus saab selgeks tõenäoliselt tuleva aasta I kvartali lõpuks, selgitas ameti pressiesindaja Katrina Tuulik. Et organisatsioon oleks valmis 2013 kehtima hakkava uue strateegia vastuvõtmiseks, planeeritakse esmased muudatused viia ellu tuleva aasta II–IV kvartalis. Muudatused puudutavad tervet Eestit, mitte ainult Haapsalut, toonitas Tuulik.

Ajal, mil maakonnabüroode „tagatoategevusi teostavad ametnikud” oma töö kaotavad, kutsub  maksuamet ajalehereklaamides vähemalt 21aastasi, viimasel kursusel majandus–, finants– või õigusala õppivaid või kõrgharidusega inimesi tööle revidendiks. Töökoht asub Tallinnas.

„Riiki läbib tsentraliseerimise laine,” kommenteeris riigikogu liige Neeme Suur. Tema sõnul on osa muudatusi põhjendatud, kuid on ka selliseid, mis kokkuhoidu ei anna. Toimub vaid personali ja raha koondamine pealinna, vähendades avaliku teenuse kättesaadavust, suurendades bürokraatiat ja lõhet pealinna ning ülejäänud Eesti vahel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
paadunud huiar
12 aastat tagasi

Kust sa selle 25% võtad?
Käibemaks on ainult 20% ju!

Rein Vatku /rein@normanoptika.ee
12 aastat tagasi

Tegelikult vist on isegi mõistlikum, kui pole kohalikku maksuametit. Kui tulevad mittetuttavad maksuameti töötajad siia uurimistööd tegema, siis on neil resultatiivsus ilmselgelt parem ja riigi ja kohaliku omavalitsuse rahakott paisub, võidavad sellest praktiliselt kõik, kaotavad vaid…
Maksuameti töö seisneb praegu deklareeritud maksude kogumises, kuid mittedeklareeritud maksudega ei tegeleta. Varimajanduse osakaal peaks olema Eestis oma 25%.

maksumaksja
12 aastat tagasi

Äkki viiks selle maksude kogumise ka ainult Tallinnasse maru vahva saaks olema. Kõik kohalikud hääletaksid selle poolt. Huvitav miks siin demokraatia ei toimi ?