Galerii: vanasõidukid vurasid läbi linna

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Foto Kaire Reiljan
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 99

Laupäeva keskpäeval vuras läbi Haapsalu umbes tunni aja pikkune vanasõidukite rongkäik, mis on läbi aegade olnud üks retronädalavahetuse tõmbenumbritest. Nüüdki meelitasid sõidukid, mille ühine tunnus oli, et nad kõik on eelmisest sajandist, tänavate äärde suure rahvahulga, kuigi eks ilus ilm mängis ka oma osa.

Mitmendat aastat alustasid retrosõidukid oma teekonda Vasikaholmi parklast. Lossiplatsil Vintage Weekendi laupäevast programmi alustanud ansambel Vares ei jõudnud esimese looga veel lõpulegi, kui esimesed rongkäigulised juba lossiplatsile saabusid. Võibolla seletab kiiret sõitu see, et kõige ees saabunud külgkorviga ringrajamootorratas on ikkagi võistlusmootorratas ja kiire sõiduga harjunud.

Nagu ikka sõitsid rongkäigu peas väiksemad liiklusvahendid – jalg- ja mootorrattad ning võrrid ehk sääreväristajad, kuigi neid jätkus paraadile ka hiljem ja mõned ratturid sõitsid rahva eest läbi mitu tiiru.

Kui esimestel aastatel oli rongkäigus peaasjalikult Nõukogude Liidus toodetud sõidukid – Zaporožetsid, Žigulid, Moskvitšid, Nivad, Volgad ja sekka ka mõni Tšaika -, siis aastatega on pilt tunduvalt kirjumaks muutunud. Sellelgi korral oli paraadil üsna rohkelt Läänes toodetud autosid alates suurtest ja pilkupüüdvatest ameeriklastest, lõpetades tillukeste Poolas toodetud Fiatidega. Sinna vahele mahtus nii Volkswageni põrnikaid, Trabante, Citroëne kui ka muud marki sõidukeid. Kui mõni hilisema väljalaskeaastaga auto on ehk veel igapäevases kasutuseski, siis vanimatel paraadil osalenud sõidukitel on turjal juba enam kui sada aastat.

Sõiduautode seas vuras läbi linna Kirovetsi traktor, mitu veoautot, millest üks uhkete vuntsidega eriti edevaks tuunitud, ning kohal oli ka Järva-Jaani päästeauto.

Eestlaste kõrval oli Vintage Weekendile oma sõidukeid näitama tulnud lätlased ja soomlased.

Paraadil osalenud sõidukeid said soovijad pärast ka lähemalt uurida. Suurimad ja uhkeimad neist olid välja pandud lossiplatsile, kuid suurem osa sõidukeid mahutati Krahviaeda, kus nad hõivasid suurema osa tenniseväljakute ja lastekunstikooli vahelise haljasala.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Leonhard
4 päeva tagasi

Töesti huvitav paraad. Kõikvõimalikud klounid olid end kodust välja ajanud, nii endised kõvad “mahvioosod” kui lugupeetud ametnikest lastehülgajad. Pook oleks võinud vaid Paz bussiga veel driftida

LElu
5 päeva tagasi

Leti alt oli saadaval ka vietnami salv “GOLD STAR” ja “FRIGO”näovesi!

Kodanik
5 päeva tagasi

Üks vahvamaid üritusi üldse! Kõik on positiivsed, naeratavad teistele! Väga sõbralik atmosfäär on alati üritusel! Aitähh

Teine linn
5 päeva tagasi

Hale oli vaadata see teater kus oli rämpsu ümberingi ja hommiku tuleb töötaja viib plakati teeristi ja mingi hall auto kollase vilkuriga peab kohu sodi kokku korjama mis sealt tulbud,kahju oli noormehest,et peab matside järgi koristama aga tore ja viisakas oli ja kahju oli aga oli ikkagi rõõmsameelne ja tema töö

uskmatu.
6 päeva tagasi

Ikkagi jäävad need nostalgia päevadeks inimeste mälus !

Teine linn
5 päeva tagasi
Reply to  uskmatu.

Siis korista ka oma lõga ja maksumaksja ei pea su läga kinni maksama

Oraa Kel
6 päeva tagasi

On hea meel tõdeda,et juba heaks traditsiooniks saanud üritus elab edas ning rõõmustab endiselt tuhandeid inimesi. Ning et ikka on kuldsete kätega mehaanikuid, kes vanad sõidukid uueks teevad. Suur tänu ürituse tegijatele ( hr. Sultangirejevile) !

Teine linn
5 päeva tagasi
Reply to  Oraa Kel

Olen nõus,et vanad sõidukis ja tänu,aga tänu kuhu jäöb lägagastamisele kes teie järgi koristab???