Koolijuhid taunivad tähtajalisi töölepinguid

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Läänemaa koolijuhid tähtajalisi lepinguid ei poolda. Fotod: Kaire Reiljan, Andra Kirna, Urmas Lauri

Läänemaa koolijuhid tähtajalisi lepinguid ei poolda. Fotod: Kaire Reiljan, Andra Kirna, Urmas Lauri

Läänemaa koolidirektorid ei pea mõistlikuks haridus- ja teadusministeeriumi plaani muuta koolijuhtide tähtajatud töölepingud tähtajalisteks.

„Kui eesmärk on tõsta kvaliteeti, et koolijuhid ei oleks mugavustsoonis, siis konkreetselt see muudatus ei paranda mitte midagi,” ütles Haapsalu linna algkooli direktor, Läänemaa koolijuhtide ühenduse esimees ja Eesti koolijuhtide ühenduse eestseisuse liige Malle Õiglas Lääne Elule.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
45 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Koolipapa
7 tundi tagasi

Arad direktorid on ainult sellise asja vastased.

Orulane
12 tundi tagasi

Oru koolis võiks ka vahelduseks üks uus värskendav konkurss tulla juhi ametikohale, kus oleks ka võimalus vana direktoril kandideerida, aga samas oleks võimalus ka kellegil teisel, näiteks majast sees oma nägemust kooli tuleviku suunas näidata!!!

Toots
23 tundi tagasi

Saksamaal on tähtajalised lepingud ning pärast tähtaja möödumist tuleb teise kooli tööle minna.

Linlane
2 päeva tagasi

Miks ei räägita tähtajalistest lepingutest koolieelsete lasteasutuste ehk lasteaedade osas?

Katz
1 päev tagasi
Reply to  Linlane

miks peab rääkima? ainult vahetus ja vahetus vahetuse jaoks? on teil muret lasteaednikega, kandideerige ise lasteaia õpetajaks.

kodanik
1 päev tagasi
Reply to  Katz

Teemaks on hetkel juhatajad, mitte õpetajad. Raudselt peaks lasteaedades kehtima samad reeglid ehk tähtajalised lepingud.

5 aastane leping
2 päeva tagasi

Olen olnud koolis, mida juhib direktor, õpetaja pea 20 aastat. Õpetajate seas on nali, et direktori ainuke töö on päev läbi oma tooliga kiikuda ja mitte kooli arendada. Tõdemus selles olukorras on kahjuks see, et kui sa oled 10+ aastat direktor siis sa ei näe oma töös vigu ja kujutad ette, et tead maailmast ja kooli juhtimisest kõike. Kahjuks on selle ajaga elu läinud nii palju eest ära, et koolis tekib stagnatsioon ja lõpuks on kannatajaks lapsed ja õpetajad. Mõistan ka direktoreid, kes meist tahavad töö kaotada? Mitte keegi, aga samas pingutada ka ei viitsi või ei oska ning peeglisse… Loe rohkem »

Katrin
2 päeva tagasi

Hea õpetaja või direktor ei jää kunagi tööta. Vinguvad need, kel on oht, et neid ei valita tagasi. Palju suurem probleem on hoopis see, et käparditel on tähtajatud lepingud ja neist ei õnnestu lahti saada. Tulevad hommikul kell 8 tööle, õhtul kell 5 lahkuvad ja proovi sa midagi öelda.

Kuuts
2 päeva tagasi

Need haapsalu direktorid on asjalikud ja inimesesõbralikud direktorid. Mida saab ja peab iga õppeveerand arendama ja uut tootma? Las direktori üle otsustavad need, kes temaga töötavad, mitte need, kes kõrvalt vaatavad ja imevad pliiatsist uut välja. Direktori käitumises võib olla tõesti ka erimeelsusi võrreldes kaaslastega, mis ei tähenda, et ta halb on ja vahetamist vajab. Arusaamad ja vaated erinevad. Vajalik on, et õppetunnid toimuvad ja õpitakse!

Liisa
2 päeva tagasi
Reply to  Kuuts

on väga väikestel maakoolidel direktorid, kes ei tee midagi omas keskkonnas, ei astu uksest sisse üldse igal hommikul, kool valla süda, ühised ettevõtmised rikastavad ja toovad rõõmu igas eas rahvale.

Noor
2 päeva tagasi

Eks sama ka 20 aastat ametis olnud õpetajaga….. Pada sõimab katelt!

Lapsed kuuluvad vanematele, mis neist õpetada
2 päeva tagasi

„Miks ma peaks tegelema neli aastat hoone renoveerimisega, kui leping nagunii lõpeb?! Koolimaja kuulub ju kohalikule omavalitsusele.”
Ainuüksi selle teksti peale tuleks Õiglas kohe tagasi kutsuda. Tähtajalised lepingud on õige suund ja 5 aastat normaalne periood.
Mitu aastat Õiglas õigupoolest renoveerimisega tegeles. Kümme, ma pakun. Kolmedel valimistel lubati seda koolimaja renoveerida. Korra jõudis Õiglas ka linnavolinikuks kandideerida. Seda muidugi Karilaiu käpa all Keskerakonna nimekirjas. Tänu viimasele ta oma ametis püsibki.
“Miks ma peaksin lapsi õpetama?! Need kuuluvad ju lapsevanematele.”

Teist ja Teile
2 päeva tagasi

Ehitajad peavad oma pädevust tõestama iga 5 aasta järel, nii võiks olla ka pedagoogidel.

õps
2 päeva tagasi
Reply to  Teist ja Teile

Nii ongi õpetajatel, arstidel jpt ametites, et mingid koolitused on kohustuslikud läbida aasta jooksul.

Taebla Kooli Vilistlane.
3 päeva tagasi

Meie koolil oleks ammu aeg direktor pensionile saata ja uute ja värskete mõtetega nooruslik direktor palgata. Ja ikka tuleb iga viie aasta tagant oma tehtud või tegemata asju siis uuel kandideerimisel kaitsta.

õps
2 päeva tagasi

”Värskete mõtetega” woke-tibid on paraku põhjuseks paljude lasteasutuste laastamises.

tyhi kyla
3 päeva tagasi

Kogu see paralleelmaailm nimega Haapsalu vajabki korralikku raputust. Ennekuulmatu, et veel praegu on soositud õpetajad, kes 30+ töötatud aasta jooksul pole suutnud hädavajalikku pedagoogilist kõrgharidust omandada. Oli juhus töötada 10 aastat tagasi koolis, kus vägisi nõuka aeg meelde tuli.. ja selliseid näiteid on veel. Piduliku paigalmarsi kõrval tuleks märgata, et päriselus on terveid valdkondi, kuhu Läänemaal omandatud haridusega asja ei ole..

Rullar
3 päeva tagasi
Reply to  tyhi kyla

Paralleelmaailm nimega Haapsalu…
Väga tabav väljend.
Kui lugeda läänlaste portaalist stammkundede postitusi, siis tõepoolest – A. Kivi “Seitse venda”, kamp l…e koos, üks targem kui teine.
Mille üle küll kõik ei imestata ega viriseta…
Viimane pärl oli suur nutulaul parkimise üle kohaliku kaubamaja ees 😀
Ikka tõeline külavärk, võta või jäta.
Vabandan, et kommentaar sai teemast mööda, aga kohaliku mentaliteedi iseloomustamiseks sobib.

abc
2 päeva tagasi
Reply to  Rullar

kohalikku ja üleüldse eestlaste mentaliteeti iseloomustab ka see, et sajad, kui mitte tuhanded linnaelanikud on rahul nii peatänava, parkimiskorralduse, suviste üritustega ja üleüldse eluga. seetõttu ei vaevu nad kuskil portaalis istuma, veel ähem avalikult oma rahulolu väljendama (ei ole lihtsalt kombeks). lugeda valgustatud kosmopoliitide portaale nt, “tallintsõ”, siis kui Haapsalu on paralleelmaailm, siis selles maailmas tahakski elada.

Jah,
3 päeva tagasi

Töölepingud tähtajaliseks. Nt 7 aastat ja üks inimene võib kandideerida nii palju kordi järjest, kui soovib.
Head koolijuhid, koolides on palju teotahtelisi innovatiivsete ideedega inimesi, kes sooviksid ka teie kooli juhtida- ei saa, sest “igavene” direktor on pukis. Kui te olete nii vahvad ja asendamatud, siis igal juhul valitakse teid tagasi.
Mina loen siit välja hirmu töökoha kaotuse pärast.
Ja mõte, et mis ma siis üldse rabelen- näitab, et sellise mõttelaadiga inimene ei sobikski ühte kooli juhtima.

kodanik
2 päeva tagasi
Reply to  Jah,

Max 5 aastat ja max kaks korda. Nii peaks see olema ka linnapeade, vallavanemate ja mis iganes valitavate ametitega. Sukles ei liiguta juba 10 aastat väikest näppugi.

Sass
1 päev tagasi
Reply to  kodanik

miks peaks kui valitakse ikka tagasi. Hirmu pärast valitakse, mine tea mis muidu juhtub.

Arvan, et
1 päev tagasi
Reply to  kodanik

hr Suklese ajal toimub üritusi ja ka muu on paigas! Nuriseda võib ainult linna tänavate olukorra üle.
Olen mitut linnapead üle elanud ja julgen väita, et varasemate aeg tehti ikka palju vähem!