Metsküla rendileping jäi taas volikogu päevakorrast välja

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Vallavanem Ingvar Saare (paremal) põhjendas volikogule koolireformi vajalikkust. Foto: kuvatõmmis

Lääneranna vallavolikogu esimees Armand Reinmaa kohtub Metsküla erakooli loojatega esmaspäeval. Foto: kuvatõmmis

Metsküla erakooli asutajatel tuleb tuhande euro suurust renti edasi maksta, sest volikogu keeldus taas rendilepingut arutamast.

Lääneranna vallavolikogu liige Raul Oberschneider tegi ettepaneku rendilepingut arutada juba kuu aega tagasi, toonasel istungil volikogu keeldus, lükates arutelu kuu aega edasi. Lepingut aga ei arutatud aga ka neljapäeval. „Raul tegi ettepaneku, aga siis ei olnud keegi sellega tutvunud. Täna pidi see päevakorras olema,“ ütles Lääneranna vallavolikogu liige Andres Hirvela istungil.

Lääneranna vallavolikogu esimees, vandeadvokaat Armand Reinmaa ütles, et ei pannud rendilepingut päevakorda, sest pole selge, mida erakooli asutajad täpselt tahavad. Reinmaa märkis, et saab esmaspäeval erakooli asutajatega kokku. „Kuulame ära ja siis arutame, mis on mõistlikum, kui hakata täna neid asju arutama,“ ütles Reinmaa.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
133 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mati Põdra
29 päeva tagasi

Igatahes – niikaua kuni võltspunase peaga vanamutt koos oma tallalakkujatega ühelt jalalt teisele kargas ja praalis, et ei tule seda kooli, ei tule – on sellel koolil tegevusluba juba kenasti käes…

Hingvard...
1 kuu tagasi

…küsib õiguskantslerilt nõu, kuidas lapsi sunniviisiliselt oma kooli nimekirja kanda:

Ingvar Saare
Lääneranna Vallavalitsus
ingvar.saare@laanerannavald.ee
Teie 03.05.2024 nr 2024/11-3/722-1
Meie 17.05.2024 nr 14-1/240782/2402914

Koolikohustuse täitmine

Lugupeetud Ingvar Saare
Pöördusite 06.05.2024 õiguskantsleri poole küsimustega kuidas tagada lapse õigus haridusele, kui vanem ei tee avaldust lapse kooli nimekirja arvamiseks.
Nagu selgitasime Teile saadetud 01.03.2024 kirjas, soovitame õigusaktide ja nende
rakendamispraktika kohta selgituste saamiseks või õigusaktide muutmiseks ettepanekute tegemiseks pöörduda Haridus- ja Teadusministeeriumi poole.

Lugupidamisega
/allkirjastatud digitaalselt/
Kärt Muller
sotsiaalsete õiguste osakonna juhataja-õiguskantsleri nõunik
õiguskantsleri volitusel

Vot siis selline vabadus ja demokraatia. Keskharidusega Kihnu Junn otsib abi, kuidas vanemad oma lapsi peavad koolitama.

Mati Põdra
1 kuu tagasi
Reply to  Hingvard...

Nagu nähtub Metsküla Algkooli selle aasta õpitulemustest nii üld- kui ka huvihariduse, on “koolikohustuse mittetäitmine” neid tulemusi kindlasti mitte halvemaks teinud ja pigem paremaks.

Kuna Lihula kivipallurid ei suuda sellest aru saada, MIKS need lapsed õhinal õpivad, kui neile hindeid selle eest ei panda, siis kogu see suutmatus kaasaegset õpikäsitlust mõista ongi kogu asja juurpõhjus.

Hmm
1 kuu tagasi
Reply to  Mati Põdra

Huvitav et sellist kooli pole . Veel huvitavamaks varsti läheb. Huvitav mis 6 nda klassi nn lõpetajatega peake hakata – ametlikult nad ju paberit ei saa. Veel huvitavam on see et nende tippõpilane suundub nüüd Lihula kooli

Mati Põdra
1 kuu tagasi
Reply to  Hmm

Pole veel kuhugi suundunud.

Kuule...
1 kuu tagasi
Reply to  Hmm

…Hmm tead, ma käisin ülikoolis. Mul oli kursavend, kes käis 4-aastat loengutes, õppis ja tegi eksameid, aga lõputööd ei viitsinud teha. Ütles, et niisama tore käia ja õppida, tal pole seda paberit vaja…
(Ei, ta ei jäänud töötuks, vaeseks ja ülalpeetavaks. Tark inimene ei muretse paberi pärast.)

Paber on selleks, et sinna midagi huvitavat kirjutada või sellega tagument puhtaks pühkida. Sul mõlemad tegemata.

Mõtle paberitele siis, kui teemaks on vallavanema haridus ja ära mõtle siis, kui küsimus on 12-aastases inimeses. Küll nende paberite eest nemad ise ja nende vanemad hoolt kannavad kui tahavad, üheski mõistes pole see sinu asi.

Hmm
1 kuu tagasi
Reply to  Hingvard...

No müni põmmpea ei saa aru , et tegu on siiani olukorraga mida seadus pole ette näinud. Ja siis tulebki step by step seda rada käia.

Mati Põdra
1 kuu tagasi

Räägiks ehk nendest põhjustest, mille tõttu tänaseks (esmaspäevaks) väljakuulutatud kohtumine ära jäi?

Näiteks sellest, et vallamaja ei lubanud protokolli täpsuse huvides kohtumist salvestada?

Kui kogu see asi oleks aus ja läbipaistev, siis – milleks peaks salvestamist keelama?

Kumari Vaim
1 kuu tagasi
Reply to  Mati Põdra

LE ajakirjanikud võiksid põhjustest (ja miks mitte ka tagajärgedest?) rääkimise tööd teha.

Hahaa
1 kuu tagasi
Reply to  Mati Põdra

Jah, huvitav miks küll ? Võib olla peaks siis üks sisekaemus tegema äkki

Kipspead
1 kuu tagasi

Kui volikogu teeb end ise terve riigi naerualuseks, siis on neil ju peas midagi viga. Aasta kooli kohta seda küll öelda ei saa, sest laste huvid on eesõigusega kaitstud seaduste poolt.

Hmm
1 kuu tagasi
Reply to  Kipspead

Seadus on siiani valla poolt olnud. Ja poleks seda kooli sulgema hakatud, poleks ta ka aasta kooliks saanud ( ja pealegi oli üldse imelik kuidas see kool sinna nimekirja vägisi topiti)

Seadus Hmm-ile
1 kuu tagasi
Reply to  Hmm

Loen ja imestan, Hmm. Ma ei ole kellegi poolt ega vastu siiani olnud, olen Seadus Per Se. Kes see küll olla võis, kes minu nime Teie suhu vägisi toppis? Või võtsite ise? Tõesti imelik.

Kumari Vaim
1 kuu tagasi
Reply to  Seadus Hmm-ile

Seadused on hästi ilusad : )

Mati Põdra
1 kuu tagasi
Reply to  Hmm

Kes toppis Metsküla vägisi aasta koolide nimekirja?

Aga muuseas – üks koolikohustuse mittetäitja tuli põhikoolide vabariiklikul bioloogiaolümpiaadil jälle kuuendaks….

Küsimus
1 kuu tagasi
Reply to  Mati Põdra

Kuidas oli võimalik, et üks kool 2 korda järjest konkursil osales. Vaid pime ei näe siin ebaõiglust

Mati Põdra
1 kuu tagasi
Reply to  Küsimus

Eriti napakas arvamus. Kas konkursi juhendiga on see keelatud?

Äkki teeks siis ka nii, et kui keegi on mõnel maadlusvõistlusel (muust te aru ei saa, tundub – hea küll, võib-olla kivipallist ka) teiseks tulnud, ei tohi ta järgmisest võistlusest enam osa võtta?

IRW
1 kuu tagasi
Reply to  Mati Põdra

No mitu kooli on siis järjest 2 aastat esindatud olnud peale selle metsküla

Mati Põdra
1 kuu tagasi
Reply to  IRW

Järelikult – väärt kool, kui žürii poolt uuesti nominentide hulka valitakse. Äkki lepite ükskord sellega, et need “koolikohustuse mittetäitjad” on vallakeskuse kooli õpilastest neli pead üle?

Hmm
1 kuu tagasi
Reply to  Mati Põdra

No siis peaks selle 35 aasta jooksul olema sealt välja kasvanud 1 professor,2 doktorit ja 4 ärijuhti. Kas saaks siis nende nimed paluks

Mati Põdra
1 kuu tagasi
Reply to  Hmm

Millele te vihjate, kas Lihula koolist (mis siiski suhteliselt suur) kõikide nende pikkade aastate jooksul tulnud saagile?

Siis peab ikka tõesti üübersitt kool olema, kui juba mingisuguseid ärijuhte tuleb üles lugema hakata…

Vanaema
1 kuu tagasi
Reply to  Hmm

Hmm, tõesti imelik olukord! Lausa kaks aastat vägisi topiti aasta kooli nimekirja! Esimesel korral sai juba teise koha žüriilt ja esimese rahvalt. Ainult selle eest, et kooli tol aastal veel kinni ei tahetud panna! Siis tuli vald appi- pani kooli kinni ja toppis vist ise vägisi nimekirja, et ikka aasta kooli tiitel Lääneranda tuleks. Oli kasu kah- tuligi! (Ka teisi koole on 2 korda vägisi nimekirja topitud.)

Hmm
1 kuu tagasi
Reply to  Vanaema

No paluks siis need nimed, kes kaks aastat järjest nomineeritud on

Külli
1 kuu tagasi
Reply to  Hmm

on mille üle kembelda, braavao, Hmm!

Vanaema
1 kuu tagasi
Reply to  Hmm

Päris kõiki ei mäleta, aga kindlasti on vähemalt 2 korda “10 parema hulka vägisi valitud ja nimekirja topitud” veel Tartu Kristjan Jaak Petersoni Gümnaasium, Püha Johannese Kool, TERA Peedu kool ja Jõhvi Gümnaasium vist lausa 4 korda.

Sonderkomando SS leutenant Hasser
1 kuu tagasi

Nagu puu küür nikud?
Välja ei lähe ja rendiraha ka ei maksa võõra vara hõivamise ja kasutamise eest…
Likvidieren?

Ajakirjanikule
1 kuu tagasi

saan aru , et Lääne Elu on pankrotti minemas , kui Metsküla uudiseid ei kirjutata Teile omases võtmes ja mõttelaadis. See trall on kestnud üle aasta, teadmiseks kirjaneitsile saab see järjejutt juuni lõpuks läbi. Siis vaadatakse personaalsed sõimajate nimed üle(IP aadressid) ja nagu seadus ütleb- vastutab ajalehe omanik , jutukirjutaja ja personaalne sõimaja.
Nii on.
Lastest on kahju, et sunniti gerilja koolis käima ja tunnistusi ei saa väljastada( HTM). Aga see oli lastevanemate valik.

XYQ
1 kuu tagasi
Reply to  Ajakirjanikule

Tasuta on vaid juust hiirelõksus

kodanik
1 kuu tagasi
Reply to  Ajakirjanikule

Nägin kah ükskord unes personaalset sõimajat, siiani pole toimunust aru saanud.

Personaalne sõimaja kodanikule
1 kuu tagasi
Reply to  Ajakirjanikule

saan aru , et kodanikku tabab unenäotus , kui ma teda teda ta unedes ei külasta mulle omases võtmes ja mõttelaadis. See unede pillerkaar on kestnud üle aasta, teadmiseks kodanikule saab see unenägude seeria juuni lõpuks läbi. Siis vaadatakse personaalsed unenägijate nimed üle(IP aadressid) ja nagu seadus ütleb- vastutab magamistoimingul kasutatud kinnisvara omanik, personaalne unenägija ja unes ilmuja.
Nii on.

Mati Põdra
1 kuu tagasi
Reply to  Ajakirjanikule

Laske käia, napakad debiilikud. Tahaks väga teada saada, kes on kohtusse kaebaja, kas Toots, Irw, Imelik või veel keegi, ja kas kohus saadab kohe pikalt või kutsub enne kaebajatele psühhiaatrilise erakorralise abi.

Mis “tunnistustesse” puutub, siis – milline see peaks olema? Metsküla lapsed on alati tunnistusi saanud ja saavad ka sel kevadel. Ja ärge isegi muretsege, ühtegi sellisesse kooli, kus ei suudeta õppimist 21.sajandi kombel lahti mõtestada, nad ei lähe ühelgi juhul.

Usume matit
1 kuu tagasi
Reply to  Mati Põdra

Aga muidugi. Mati teadis ju väga kindlalt et õiguskaitse annab koolile aasta, et seda ei saa ära võtta, et kool võidab kohtus jne.

Mati Põdra
1 kuu tagasi
Reply to  Usume matit

No läheb tiba kauem aega, sest madalamate kohtuastmete kohtunikud on sinisilmselt uskunud, et kooliharidus Eesti Vabariigis on standardiseeritud, ja nüüd on vähemalt Koonga puhul asi ka Riigikohtuni jõudnud. Millalgi jõuab see lahendini – ja pärast seda ongi loodud ühesugune seadusetõlgendus. Küll siis teistelgi aega.

Tilk uuristab kivi mitte jõuga, vaid sagedase kukkumisega.

IRW
1 kuu tagasi
Reply to  Mati Põdra

No hüpperjurist on jälle rääkinud!!! Aga riigikohus pole seda asja ju veel menetlusse võtnud. Vaadates teisi samalaadseid asju, vaevalt et võtabki. Vallad on aga kogu sellest kohtutejamast tüdinenud ja valinud uue tee- vallakoolid liidetakse üheks ja siis on hiljem võimalus neid koolide osakondi kasvõi päevapealt sulgeda(see ongi see” pideva tilkumise” tulemus)

Mati Põdra
1 kuu tagasi
Reply to  IRW

Jälle valetate. Haldusasi 3-23-885, saabunud 9.aprillil, 14.mail otsustatud menetlusse võtta.

IRW
1 kuu tagasi
Reply to  Mati Põdra

…ja 4 juunil otsustatakse et kohtul oli õigus ja kool osaliselt suletakse , tegelikult on ka juba uus otsus- kool muutub Lihula Gümnaasiumi osaks

Hüpperjurist IRW-ile
1 kuu tagasi
Reply to  IRW

IRW, miks Te mind laimate?! Miks valetate (alatult) väites, et olen “jälle rääkinud?! Kas olete poliitik? Kas mitte-rääkinud-olemise presumptsioonist olete ikka kuulnud ja teate, mida Seadus selle kohta ütleb?! Ja – ennetavaks vastuseks järgneda võivale küsimusele – eelpool öeldu ei ole ähvardus, vaid retooriline meeldetuletus, järelmõtluseks.

Mati Põdra
1 kuu tagasi
Reply to  Ajakirjanikule

Muidu – kui hakkate ajakirjandust kohtusse kaebama, siis kas tohib kampa lüüa? Ka mina olen huvitatud, kes on siinsel anonüümsel peldikuseinal nimetanud mind alkohoolikuks (kusjuures veel selliseks, kes joob mingitesse kaheliitristesse balloonidesse villitud parmuõlut) ja kes avaldanud veendumust, et ma armastan lapsi ka kuidagi oluliselt ebasündsamalt kui neile pillimängu õpetades.

Vanasõna
1 kuu tagasi
Reply to  Mati Põdra

Kus tegijaid, seal nägijaid.

Mati Põdra
1 kuu tagasi
Reply to  Vanasõna

Hea küll, selle esimese teemaga (kuigi ma põhimõtteliselt ei tarbi parmuõllesid) on siiski igaühe personaalne asi. Aga selle teise teemaga – keegi teab midagi sellist, millest ma ise ei tea, ja pole politseile teatanud? Palju õnne, esimese astme kuriteost mitteteatamine on juba ise kriminaalkuritegu.

Vanasõna
1 kuu tagasi
Reply to  Mati Põdra

Õige hõlma ei hakka keegi

Vanasõna
1 kuu tagasi
Reply to  Mati Põdra

Kus suitsu, seal tuld.

Kübaramoor
1 kuu tagasi
Reply to  Vanasõna

Varga peas võib olla varastatud müts.

Mati Põdra
1 kuu tagasi
Reply to  Kübaramoor

Mütsist ei tea – aga Lihula muusikakooli keldris on küll (muuseas halbades tingimustes) ladustatud massiliselt neile mittekuuluvaid asju.

IRW
1 kuu tagasi
Reply to  Mati Põdra

Miks siis mõni teadjalik sellest ei teata 😆

XYQ
1 kuu tagasi

Metsküla kooli algatajad ju allkirjastasid rendilepingu . Milleks siis uuesti nüüd kisada

Mari
1 kuu tagasi

Ingvar Saare, Heino Sabiin, Hardi, Annika ja Karmen Pikkmets, Hanno Pevkur ja Kaja Kallas on peeglist vaadates täiesi ühte nägu.

XYQ
1 kuu tagasi
Reply to  Mari

Mõnel oleks aeg perearsti külastada

Mari
1 kuu tagasi
Reply to  XYQ

Tiina Lobja jäi lisamata.

Prääksuja
1 kuu tagasi
Reply to  Mari

Küsimus XYQ-le: Mis põhjusel perearsti asjasse segama peaks? See, mida Mari väidab, on ju fakt, mida saab kontrollida igaüks, kellel on peegel. Või kui endal ei juhtu olema, saab avalikus kohas tualettruumi minna ja oma silmaga veenduda, et Mari rääkis õigust.

XYQ
1 kuu tagasi
Reply to  Prääksuja

Aga sa mine sellise jutuga perearstile, et sa peeglist kajat näed. Vaatame mida ta ütleb

Külli
1 kuu tagasi
Reply to  XYQ

Need peeglijutud on jube igavad.

kodanik
1 kuu tagasi
Reply to  XYQ

Käi ära, mis sa tühja jahud, tahab, ei lähe, tahab, läheb. Siin tinti pritsida pole põhjust.

Maarja
1 kuu tagasi

Miks Lääne Elu sellest ei kirjuta, et õpilased jäävad klassi kordama. Ministeerium edastas teate, et lapsed koolikohustust sel aastal ei täitnud….

Mati Põdra
1 kuu tagasi
Reply to  Maarja

Miks te valetate lehelugejale?

Usume matit
1 kuu tagasi
Reply to  Mati Põdra

Loomulikult on mati vaid õiguse ruupor- teadis ta ju täpselt et õiguskaitset ei saa keegi ära võtta ja kohus on raudpoltkindlalt kooli poolt 😅😂🤣

IRW
1 kuu tagasi
Reply to  Usume matit

Et siis valetame 😅😂🤣

IRW
1 kuu tagasi
Reply to  IRW

See on valeirw 🍾 ☠ ☠

IRW-i klaköör
1 kuu tagasi
Reply to  IRW

IRW-id ikka valetavad 😅😂🤣

IRW
1 kuu tagasi

“Poliitikud ikka valetavad” on kontekstist alatult välja tõstetud lause, see lause oli mõeldud järelmõtiskluseks hoopis teisel teemal

XYQ
1 kuu tagasi

Paistab et Läänerannas on perearsti probleem

IRW
1 kuu tagasi
Reply to  XYQ

On

IRW
1 kuu tagasi
Reply to  XYQ

On.

IRW-i klaköör
1 kuu tagasi
Reply to  IRW

Ajaloolise täpsuse huvides lisan siia veel ühe, aukodanikuõpetuse algteadmiste õpiku kontekstist alatult välja tõstetud lause, mis on mõeldud järelmõtiskluseks hoopis teisel teemal: “Palju õnne, Tiina!”.

Sie sprechen in Padenorm
1 kuu tagasi

Irwdele, pikkmetsadele ja armandreinmaadele on vahel vaja raha kurku toppida, lihtsalt nende häbistamiseks, kui just Lihula alevikus maffia ei tegutse…

Mati Põdra
1 kuu tagasi

Hea mõte, ei teadnudki, mida kogunenud ühe- ja kahesendistega teha.

IRW
1 kuu tagasi
Reply to  Mati Põdra

No poes saab ju ikka mõne bocki vastu vahetada

kodanik
1 kuu tagasi
Reply to  IRW

Neid peab siis ikka üle kolme olema. Põdral küll ei ole.

IRW
1 kuu tagasi
Reply to  kodanik

Meid on kolm

kodanik
1 kuu tagasi
Reply to  IRW

Isa, ema ja tütar?

IRW
1 kuu tagasi
Reply to  kodanik

Ei , meid ei ole täna siin

kodanik
1 kuu tagasi
Reply to  IRW

Kas see on mingi nali?

IRW
1 kuu tagasi
Reply to  kodanik

Tead isegi

MTÜ Terra Maritima
1 kuu tagasi
Reply to  Mati Põdra

Suur pluss on siis, kui raha topitakse. Ükskõik, kuhu.