Riigikohus tühistas OÜ Hiiu Turvas turba kaevandamise loa

Lääne Elu

info@le.ee

Turvalepa turbaraba. Foto: Urmas Lauri

Riigikohus tühistas OÜ-le Hiiu Turvas turba kaevandamiseks antud loa, sest selle andmisel ei arvestatud nõuetekohaselt kaevandamise mõju rabas elavatele linnuliikidele ja rabale kui lindude elupaigale, teatas kohus oma pressiteates.

OÜ Hiiu Turvas soovis Pärnu maakonnas kaevandada turvast riigile kuuluval Elbu V turbatootmisalal. Keskkonnaamet viis läbi kavandatava tegevuse keskkonnamõju hindamise ja andis osaühingule kaevandamisloa.

Eesti Ornitoloogiaühing pöördus loa tühistamiseks kohtusse, kuid nii haldus- kui ka ringkonnakohus jätsid kaebuse rahuldamata. Riigikohus otsustas aga täna tühistada nii kohtute varasemad otsused kui ka Keskkonnaameti kaevandamisloa andmise korralduse. Riigikohus mõistis Keskkonnaametilt täies ulatuses välja ornitoloogiaühingu menetluskulud.

Riigikohtu halduskolleegium sedastas tänases otsuses, et Keskkonnaamet jättis loamenetluses osaliselt kontrollimata, kas turba kaevandamisest tulnuks keelduda selle ebaotstarbeka kasutamise vältimiseks või vastuolu tõttu riigi huvidega. Kolleegium rõhutas, et turba kaevandamine põhjustab märkimisväärseid keskkonnahäiringuid, mille vältimist tuleb käsitada riigi huvina.

Selliseid häiringuid võib lubada vaid tingimusel, et need on proportsionaalsed võrreldes kasuga, mida kaevandamisest saadakse, kuid käesoleval juhul jäi selline kaalumine sisuliselt teostamata. Samuti oleks loa andmise põhjendatuse hindamisel tulnud arvestada riigi püstitatud eesmärki vältida looduslikus seisundis sooalade edasist kuivendamist ja tagada raba elupaigatüübi ning sealsete taime- ja loomaliikide soodne seisund.

Kolleegium märkis ka, et kavandatava tegevuse tulemusena hävib looduslikus seisundis sooala, mis vastab esmatähtsa elupaigatüübi tunnustele Euroopa Liidu loodusdirektiivi mõttes. Selle elupaigatüübi seisundit on Eestis hinnatud ebasoodsaks-ebapiisavaks. Ehkki Elbu V ala ei ole hõlmatud Natura 2000 võrgustikku või muul viisil kaitstav loodusobjekt, oleks Keskkonnaamet pidanud loa andmisel arvestama ka kumulatiivset mõju, mis tuleneb elupaiga ja selles elavate liikide hävimisest elupaigatüübi üleriigilisele seisundile.

Kolleegium osutas ka muudele sisulistele ja menetluslikele rikkumistele loamenetluses, mis võisid tuua kaasa eksliku lõppotsuse tegemise.

Kohtuotsusega saab tutvuda Riigikohtu veebilehel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nu jah
1 kuu tagasi

Hiiu Turba omanikud on tegelikult sakslased. Nii et nagu Eestis kombeks vahetame oma loodusvarad klaashelmete vastu.

riik või kohus?
1 kuu tagasi

Lindude kaitseks kaevandusluba tühistati. Vaatame, mis siis inimestega tehaks, juhul, kui nad kaevandamise vastu on. Kas keegi hakkab kohalikke kaitsma?

Vastus
1 kuu tagasi

Sellel on otsene seos Läänemaaga, Lääne Nigula vallas plaanitava Turvalepa turbaraba uuesti kaevandama hakkamise sooviga. Näide üks-ühele, vahe on vaid selles et meil Turvalepa turbatootmisala kõrval ON Natura ala. Praegu on raba 30 aastat looduslikult taastunud eelmisest kaevandamisest ja keskkonnaloa taotlemine uutel kaevandajatel pooleli. Loodus saab rüüstatud ja kaitsealused liigid häiritud/hävitatud! Inimesed saavad oma arvamuse asja kohta välja öelda avalikul koosolekul 19.märtsil kell 17 Taebla vallamaja kinosaalis. Tulge ja avaldage arvamust head inimesed, kellele läheb korda oma kodukoha ümbruse loodus ja enda heaolu. Kaevandamine võib ohustada kohalike joogivett, tööd tekitavad müra ja tolmu ning turba väljavedu raskete masinatega lõhub kohalikke… Loe rohkem »

küsimus
1 kuu tagasi

Mis seos sellel Läänemaaga on?

ega
1 kuu tagasi
Reply to  küsimus

rohkem polegi kui salajõe kandi rahval kaevud kuivad või joogikõlbmatud vett täis ja rahva tahe sood säilitada ei koti kedagi

jajaa
1 kuu tagasi
Reply to  ega

suht suvaline seos.
Ainus seos on see, et kohalik rahvas tahaks võimalikult jõukalt elada ja võimalikult vähese kulu ja vastutusega.
Hea palk ja madalad liisingu- ja laenuintressid tulevadki otseselt ja ainult keskkonna arvelt. Sellega tuleb meil kõigil arvestada.
Kui on soov loodust hoida, siis tasub ka oma isiklikud soovid ja harjumused üle vaadata.

NiiOn
1 kuu tagasi
Reply to  jajaa

Nii on küll jah, valida tuleb tõepoolest kas loodus või jõukus. See praegune mingite pööraste aktivistide rohepöörde katse mõjub ikka laastavalt küll. Venemaa kasutas kohe seda nõrkust ära nagu näha saame. Näiteks võib ju tuua, meil loodus on säilinud, aga ameerikamaal üks riik on väga heal järjel, mille kohta sealsed kunagised põlisrahvad olevat öelnud, et valge mees langetab puud ja kuivatab jõed ja järved, alles siis saab aru, et raha ei kõlba süüa. Midagi taolist oli