Kirblas tähistatakse Eesti kaitselahingute alguse aastapäeva

Kaitselahingute alguse mälestuspäeva tähistamine 2022. aastal. Foto: arhiiv
Kaitselahingute alguse mälestuspäeva tähistamine 2022. aastal. Foto: arhiiv

Kolmapäeval möödub 80 aastat päevast, mil peaminister presidendi ülesannetes professor Jüri Uluots kutsus Eesti mehi kodumaa kaitsele. Seda aastapäeva tähistatakse Kirblas mälestuspalvusega ja pärgade panekuga Uluotsa haual ning kohvilauaga.

Eesti kaitselahingute alguse aastapäeva mälestuspalvus algab Kirbla kirikus kl 16. Palvusel teenib Lääne praost Kaido Saak ja kõneleb Eesti vabadusvõitlejate liidu juhatuse esimees Tiit Põder. Ette kantakse ka 7. veebruaril 1944 Jüri Uluotsa antud raadiousutlus, kus ta Eesti mehi kodumaa kaitsele kutsus.

Palvusele järgneb mälestushetk Uluotsa kalmul Kirbla kirikuaias, seejärel räägitakse koosviibimisel Kirbla rahvamajas Uluotsa ja tema pere saatusest.

„Vabadussõda jätkub praegu. Küll erinevamates ja keerulisemates ajaloolistes tingimustes kui eelmine. Mitte orjade kari, mitte palgasõdurid, vaid väike kaine põhjamaine rahvas võitleb praegu oma eluruumi, oma vabaduse eest. On raske laim ja solvamine, kui keegi ütleb või mõtleb teisiti,“ on Jüri Uluots öelnud.

1890. aastal Kirblas sündinud Jüri Uluots oli Eesti õigusteadlane ja poliitik. Ta oli Eesti peaminister 12.10.1939–16.06.1940 ja peaminister vabariigi presidendi ülesandeis 17.06.1940 kuni oma surmani Stockholmis 1945. aastal. Stockholmi maetud Uluotsa ning tema naise ja põrmud toodi 2008. aastal Eestisse ja maeti Kirbla kalmistule.

Veebruaris tähistame kaitselahingute alguse aastapäeva Kirblas, juuli viimasel laupäeval kaitselahingute mälestuspäeva Sinimägedes ja septembris suurpõgenemise mälestuspäeva Puise rannal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments