Tiiu Kuurme: häda algab sealt, et me ei suuda määratleda, mis on haridus

Andra Kirna

andra@le.ee

Kasvatusteadlane Tiiu Kuurme ütleb, et haridus on vaimne kvaliteet. Foto: Andra Kirna

Kasvatusteadlane Tiiu Kuurme ütleb, et haridus on vaimne kvaliteet. Foto: Andra Kirna

Kasvatusteadlane Tiiu Kuurme leiab, et Metsküla kool on väärtus, millest ei tohiks teerulliga üle sõita, vaid mida tuleb hoida, sest Metsküla kooli pärast kolitakse sellesse kanti elama.

Tallinna ülikoolis üle 30 aasta töötanud kasvatusteadlast Tiiu Kuurmet huvitab inimese kujunemise lugu. Mis see on, mida kool inimesega teeb?

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
42 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Läänerandlane
6 kuud tagasi

Hea ütlemine jutu lõpuosas:
…valitsevad ülbed võimurid…:(

maamees
6 kuud tagasi

Nii see on: naine laevas- laev põhjas.. tänapäeval käib see nii Eesti kui Euroopa kui Lääne kohta üldiselt.

Urmas
6 kuud tagasi

Pealkirjaga nõus. Hariduse allakäik algas juba 40 aastat tagasi.

Suur avastus
6 kuud tagasi

Metsküla 4. klassi õpilane on haridusministrist targem.

Imelik
6 kuud tagasi

“Metsküla kool on väärtus, millest ei tohiks teerulliga üle sõita, vaid mida tuleb hoida, sest Metsküla kooli pärast kolitakse sellesse kanti elama”
Ma eeldan, et teadlane rajaneb alati oma väidetes faktidele, mitte suvalistele hinnangutele. Tema väide on väär- Metsküla kool on alatäituvusega.
Mõte ongi ju, et saab personaalset õpet avaliku rahastusega- paraku ei ole see munitsipaalkooli eesmärk (loe- pole saadaolevate vahendite tõttu laialdaselt võimalik).
Pole ka ju “teerulli”? Võimalus on viia kool õigetele koolipidamise alustele (erakool), usun et KOV selleks takistusi ei teeks- ei saakski.

maaelanik
6 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Imelik, kuidas Lääneranna vallaametnike palgatõusu plaani laialdaste vahenditega kommenteerite (kellegile lausa tagasiulatuvalt)..????

Imelik
6 kuud tagasi
Reply to  maaelanik

Ei pea sellises mahus ja kujul õigustatuks. Hinnangu saate anda valimistel- mina mitte- seega minu arvamus ei ole antud juhul oluline.

maaelanik
6 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Siiski pidasite kindlasti oma arvamusega oluliseks, et koole pole kuidagi võimalik saadaolevate vahenditega pidada, kuid ametnike palgatõus osutus lihtsalt veidi mitteõigustatuks ja sellekohane arvamus on antud juhul mitte oluline. See muidugi ka arvamus….ühepoolne siiski. Ja küll see rahvas Läänerannas ka valimistel oma hinnangu annab.

Imelik
6 kuud tagasi
Reply to  maaelanik

Ei siin teemas ei ole minu hinnang vaid väide, et haridusteadlane väidab konkreetselt valet.
KOV võimekusest anda sellisel kujul “personaalõpet” ei väida mina, vaid see mittesuutlikus on leidnud kajastamist ka varem- erinevate KOV ja ka riigi otsustes ning sellega seotud majandusinimeste hinnangutes.
Valija hinnang on õigus aga ära ei tohi unustada ka vastutust. Vale hinnangu (populismi) korral võib järgneda maksujõuetus, mille vältimiseks järgneb saneerimine, mis kriipsutab eelarvest kindlasti kõik kulud “erisustele”.

maaelanik
6 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Just nimelt, õigesti osutasite , praegusel vallavalitsusel tuleb võtta vastutus valetamise ja populismi eest. Lääneranna vald on kaks viimast aastat valetanud ja hirmutanud nn. saneerimisega, millel on ainult üks eesmärk, õigustada läbiviidavat ,,koolireformi,, mille tulemusena hoitakse midagi nagu kokku. Valla eelarve on olnud ja on, tugev eesti keskmine (kõik finantsandmed on avalikud), mingit pankroti ohtu pole olnudki. Nagu näha raha jätkub kõigeks ,viinakuuride ja mõisate renoveerimiseks (valla arvestatav osalus nende aastate peale pea miljon), ametnike palgatõusuks, kavandatava Lihula kooli ehituseks (kaugelt üle 10 milj., mille peavad kaasaarvatult kunagi kinni maksma suletavate ja kärbitud koolide kogukonnad) Jne…jne,see nimekiri pikk. Uskuge, et… Loe rohkem »

Imelik
6 kuud tagasi
Reply to  maaelanik

))) Vabandust aga sama “loogikaga” hakkan ma oma tegevusega Haapsalus Tallinna linna pankrotti ajama….
… eelarveread ei ole ülekantavad vaid sihtotstarbega…. laenuvõime on seadustega piiritletud jne.
Mis mina teha saan kui teile ei meeldi Lihula kool, eks siis kokkuvõttes tuleb ilmselt kõigil veel kaugemal haridust omandada… aga ei ole minu asi siin teile seda seletada- mingid inimesed saavad selle eest koguni palka.

maaelanik
6 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Kokkuvõtteks oleks pidanud Lääneranna vallavalitsus kõigigi vallapiirkondadega keda nn. ,,koolireform,, puudutas, kokku istuma, arutama ausalt ja otse (mitte tagaselja), kuidas kõik koos leida võimalusi ja kokkuhoiukohti, et säiliksid lastel kodulähedased õppekohad (kaugematest piirkondadest on Lihula koolini osadel tulla kuni 35km) ja mõelda, kuidas kõik koos oleks saanud Lihulale uue koolimaja.Uskuge, küll need lahendused oleks leitud…Saage aru, kellegil poleks Lihula uue koolimaja ehituse vastu, vaid kuidas seda tehakse, teiste piirkondade, seal elavate laste, ning nende perede ja kogukondade arvelt. Teie meelest päris õiglane, mis ? Nüüd koolihariduse kaugusest. Varbla ja Koonga piirkonna (mis on pea poole valla territooriumist) laste koolitee sellest… Loe rohkem »

võin eksida,
6 kuud tagasi
Reply to  maaelanik

aga kooli õpilased ei ole sugugi kohalikud?!

Jazov
6 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Imelik, te olete kommentaariumis korduvalt tõestanud, et teie hinnangud on esoteerilised, te bluffite ja kasutate labast demagoogiat. Kehvalt panete. “Teile ei meeldi Lihula kool”

Imelik
6 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Lisaks võib ju riik pidada seal erikooli, kui leitakse, et on laialdane ühiskondlik huvi…. vald on oma otsuses teada andnud, et vallal selleks võimekus ja huvitatus puudub.

Jazov
6 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Sellest seisukohast järeldan, et Imelik on “vallas” tegija. Imeliku arvamusest ei selgu valla võimekus ja huvi – mis on see suur pilt koos põhjendustega. Loosungid jäävad vaid õõnsateks sõnadeks. Kaua seda hurraad hõigatakse?

Seniks
6 kuud tagasi
Reply to  Jazov

Hea kui labastki võimekus parem on.

maamees
6 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Hea näide, kuidas ”imelik” ei saa kirjutatust aru, ehk harimatus karjub näkku. Ja kahjuks just sellised ‘exeli- tabelite’ põmmpead meil võimu omavadki..

Nii
6 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Äkki on hoopis Lihula kool alatäituvusega ja sinna vaja iga hinnaga õpilasi juurde?

maaelanik
6 kuud tagasi
Reply to  Nii

See oligi ,,suure,, plaani üks osa, kus tuli likvideerida/kärpida valla teised koolid, ning nn. ,,vabad,, õpilased saada Lihula kooli hingekirja, sealt edasi juba näidata riigile, ametitele, rahvale ja kellel veel…, et Lihula Gümnaasium on eriti vajalik (milles riik oli kahtleval seisukohal), ning on vaja ka uut megamiljoneid maksvat õppehoonet, mida riik võiks finantseerimisel toetada.

Mati Põdra
6 kuud tagasi
Reply to  maaelanik

Riik ei ole kahtleval seisukohal. Riik on otse välja öelnud: nad ei soovi Lihulas gümnaasiumi pidada. Ja õigesti ütlevad. Pole, kellele teha. Ning pole, kellega teha.

Toots
6 kuud tagasi

Haridus on nagu naine: algul noor ja kena, aga aja möödudes selgub, et sellega ei ole enam midagi teha, sest on vananenud.

isand Kiir,
6 kuud tagasi
Reply to  Toots

on olemas elukestev õpe. käi ajaga kaasas ja nii lihtne see ongi, algharidus ikka peab olema või kuidas?!

Ja jah
6 kuud tagasi

Juku… sinul õigus. Siin just sihuke nagu IRW

sorts
6 kuud tagasi

mäletan väga hästi neid vanu aegu kui kuurme juures sai selle hariduse definitsiooni ja mõtte üle nõu pidamas käidus ja kuidas meid sealt pikale lainele saadeti

häbi on lugeda
6 kuud tagasi

kulla tiiu sa oled ise ju selle koolkonna ülesse kasvatanud kes ei tea mis asi see haridus on. sul on olnud üle 20 aasta olnud aega parendada , sa ei ole seda teinud, nüüd käid kibestunud vanamutina siin olukorra üle kaebamas.

Sul pole häbi
6 kuud tagasi

Sul peaks tõesti häbi olema sellist lollust kirjutada! Kas T. Kuurme on ainuisikuliselt kujundanud aastakümneid Eesti hariduspoliitikat… või?

Maali
6 kuud tagasi

Kõige parema hariduse ja teadmised saad selles keeles, milles mõtled.
Nõukogude Liit üritas osades liiduvabariikides inimesi teises keeles mõtlema panna, aga erilist edu ei olnud.
Nüüd üritab seda Eesti Vabariigi valitsus Eestis teha.