HÕFF avastab „Kalevala” õudusi ja Haapsalu kummitusi

Lääne Elu

info@le.ee

„Sampo”, Ilmarinen ja Lemminkäinen taovad Sampot. Foto: kaader filmist
„Sampo”, Ilmarinen ja Lemminkäinen taovad Sampot. Foto: kaader filmist

Miks pole Soome rahvuseeposest vändatud rupskiooper-õudukat, milleks see rikkalikult ainest pakub?

Millist ainest, selle üle arutlevad Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivalil Soome Instituudi esindajad Peep Ehasalu ja Hannele Valkeeniemi. Intrigeeriv ettekanne kannab pealkirja „„Kalevala” kui õnne ja õuduste allikas” ja see on inspireeritud festivali avafilmist „Sampo”.

„Omanäolistest kangelastest pungil „Kalevala” peaks olema justkui kangelaslugu, mis on tihtipeale edasi antud keskse konflikti kaudu – Kalevala vapper valguserahvas võitlemas Põhjala pimeduse jõudude vastu. Võideldakse tõesti, aga ilma „Kalevala” värsimõõduta kerkib silme ette kummaliste tegelastega rupskiooper-õudukas, kus verd voolab ja kangelased kaotavad oma teekonnal ühe naise teise järel. Tapetakse ennast ja teisi, ema rehitseb poja surmajõest, vend vägistab õe ja läbitakse muid vägivaldseid seiklusi. Isegi vana ja targana reklaamitud Väinämöinen kasutab oma väesõnu vastase õlgadeni maasse sajatamiseks ja krabab siis vastase alaealist õde, nii et sellest Soome ajaloo esimene #metoo juhtum sünnib,” kirjutavad ettekandjad oma loengu saateks.

Ettekannet kuuleb pühapäeval, 30. aprillil kell 12 Lääne maakonna keskraamatukogu lugemissaalis ja on kõigile huvilistele tasuta.

Kokku toob HÕFF lisaks filmiseanssidele huviliste ette kümmekond üritust.

  • Festivali juhatab sisse jalgratturite paraad „Tour d’ÖÖ”, millega võivad ühineda kõik – sõidetakse läbi Haapsalu kummituslike kohtade.
  • Urmas Eero Liiv avab oma etendus-loengus „Djatlovi surmamatka mõistatuse jälil” kogu tõe 20. sajandi ühe suurima saladuse kohta.
  • Priit Ööveli populaarne taskuhääling „Tumedad tunnid” muudab avalikul salvestusel kuuldemänguks õuduskirjanik H. P. Lovecrafti jutu „Aegade hämarusest”.
  • Õuduslugude karaokel kõlavad HÕFFi õuduslugude konkursi parimad palad.
  • Ukraina toetusoksjonil saab soetada Eesti ja muu maailma filmidega seotud esemeid.
  • HÕFFi pealiku Helmut Jänese legendaarsel mälumängul pannakse proovile mängijate filmialased teadmised.
  • HÕFFi peol astub üles Winny Puhh.

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival toimub 28.-30. aprillil.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Nimi vabataktlik
1 aasta tagasi

Millal lõpeb see õudusfilmide, peksmise ja jubeduste reklaamimine? Kellele seda õudust ilmtingimata niivaja on, vaadaku, mis Ukrainas toimub. Meil siin kevadises Eestis võiks nautida ilusat kevadet, kuulata head muusikat ja vaadata loodus- ja muid ilusaid filme.