Bioloog: kevad vindub

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kanakoole. Foto: Marje Loide
Kanakoole. Foto: Marje Loide

Bioloog Marje Loide sõnul kipub tänavune kevad vinduma – mesilased tulid tarudest kuu aega hiljem välja, kanakoole puhkes kaks nädalat hiljem ja näitab vaid harvu üksikuid õisi.

„Loodus on kuidagi ettevaatlik ja kevad vindub,” märkis Loide. „Paju ei ole veel üldse õitsema hakanud.” Loide on oma kodus Matsalu külas vaadelnud loodust aastakümneid. „Ühtegi konnakullese palli pole ma ka veel näinud. Konnalaulu ei ole kuulda olnud,” ütles Loide. „Linavästrik saabub tavaliselt mulle märtsi lõpuks, aga täna on juba 10. aprill ja pole. Kuldnokka ka pole näinud.”

Kosklad tiirutavad pesakastide ümber ja häälitsevad, aga ei pesitse. „Jüripäevaks on neil tavaliselt kolm-neli muna pesas,” ütles Loide. „Kas ka seekord jõuavad, ei tea – kaks nädalat on aega. Loodetavasti ei vea vähemalt pääsuke alt.” Pääsuke on saabunud Loide vaatluste järgi 1. mai paiku.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Metsaelanik
11 kuud tagasi

Ammu ei ole aprilli algul nii soe olnud. Linavästrik tuli nädal tavapärasest varem.

Vello
11 kuud tagasi

Kui päevad läbi arvutis istuda..siis ei näegi,et kuldnokad kuu aega tagasi saabusid…ja kõik muud ja need ka omas rütmis…15..16 kraadi sooja igapäevaselt ja proua nimetab ennast bioloogiks…nujahh