Üleskutse: aitame hiiurootslasi Ukrainas!

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Urmas Selirand. Foto: urmas Lauri
Urmas Selirand. Foto. Urmas Lauri

Kaitseliidu Lääne maleva Hiiumaa malevkonna liige Urmas Selirand tegi üleskutse aidata hiiurootslaste järglaste küla Gammalsvenskby inimesi Ukrainas. Kavas on hiiurootslasi aidata nii rahaliselt kui saata neile abipakk Hiiumaa toodetega.

“Kõik selleks, et aidata inimesi ka vaimsel tasandil. Me mäletame, teame ja mõtleme teile!” ütles Selirand. Nende esivanemad küüditati Hiiumaalt küll 241 aastat tagasi, aga sellegipoolest mäletavad nad oma juuri.

Pea aasta kestnud sõda on Gammalsvenskbyd kõvasti räsinud ja igasugune abi väga vajalik. Vene okupandid vallutasid Dnepri paremkaldal asuva Zmijivka ehk Gammalsvenskby mullu veebruaris, ukrainlased lõid nad sealt minema 11. novembril. Dnepri idakaldale taandunud Vene väed jätkavad ka praegu küla pommitamist.

Ukrainas elavate hiiurootslaste abistamine toimub koostöös Gotlandi saare hiiurootslaste organisatsiooniga Svenskbyborna. Neil on otseside Gammalsvenskbyga ja nende eestvedamisel jõudis juba üks abisaadetis nädal tagasi Ukrainasse. Teine, suur meditsiiniabi on kohe minemas lähedal asuvasse Berislavi linna.

Gammalsvenskbysse on praegu teel ka Haapsalus ehitatud puulaev Runbjarn. Sinna loodetakse jõuda kas sel või järgmisel aastal. See sõltub sellest, millal ukrainlastel õnnestub Vene okupandid Dnepri lähistelt välja lüüa.

Abi Gammalsvenskbyle

Hiiumaa vallavalitsuse arveldusarvele, selgituseks “Hiiurootslastele”.

Arveldusarved:

  • Swedbank EE692200221068460924
  • SEB EE651010220267833220
  • Coop Pank EE494204278618221106

Allikas: Hiiumaa vald

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments