Rootsi raadio: Vene väed pommitasid Hiiumaalt Ukrainasse küüditatud vanarootslaste küla

Lääne Elu

info@le.ee

Luteri kirik Dnepri kaldal Gammalsvenskbys. Foto: Travels.In.Ua
Luteri kirik Dnepri kaldal Gammalsvenskbys. Foto: Travels.In.Ua

Vene väed tulistasid Ukrainas asuvat Gammalsvenskby küla vaid mõni päev pärast seda, kui nad loobusid küla okupeerimisest ja pärast seda, kui Ukraina vallutas tagasi Hersoni linna, vahendas Postimees.

Rootsi raadio vahendab, et Gotlandi ühendus Svenskbyborna on suutnud Gammalsvenskby elanikega kogu sõja vältel ühendust hoida ning ühenduse juhatuse liikme Jörgen Hedmani sõnul on nad kuulnud kinnitamata teateid pommitamise tagajärjel hukkunute kohta.

Samasse linna oli teel  puulaev Runbjarn, mis jäi talvituma Amsterdami. Laevaretkest saab lugeda Lääne Elust.

Gammalsvenskbyl on Rootsiga ajaloolised sidemed. 18. sajandi lõpul asustati sinna ümber rootsikeelseid Hiiumaalt, kellest osa asus hiljem Gotlandile.

9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
anonüümne
2 kuud tagasi

Uskuda, kes tegelikult pommitas ?

Seda et
2 kuud tagasi
Reply to  anonüümne

Kes siis?

Vbn
2 kuud tagasi

🙁

No kui
2 kuud tagasi

juba Rootsi raadi (mingi linnavalitsus?) vahendab, siis pole enam kahtlust.

kõik
2 kuud tagasi

rootsikeelsed asustati ümber, ainult ühte naist ei saadud kätte ja see jäi ainukesena Hiiumaale, nii on ajaloos kirjas

Mitte päris
2 kuud tagasi
Reply to  kõik

Küüditati ära Reigirootslased 1200-1400 inimest. Kärdla omd jäid alles aga liikusid mingi aeg Noaraootsi, Vormsile või eestistusid. Nende küüditamine (ümberasustamine) oli seotud nende kohtuvaidlusega kohaliku aadli vastu. Rootslased olid vana seaduse järgi pärisorjusest priid kuid aadlikele see ei meeldinud ja selle üle peeti isegi kohut. Lõpuks oli viimane aadlik ja reogirootslsed kokkulepe saavutanud aga enne jõustumist sunniti nd üldse lahkuma. Sundimine põhjus oli, et Venemaa ja Potjomkin vajasin Ukrainasse koloniste ja neile ei meeldinud vastuhakkav ja vaba talupojaklass.

Nojah, aga...
2 kuud tagasi
Reply to  Mitte päris

Muidu pärisorjusest andis vabaks eestlased ka ju vene tsaar. Sakslased ja muud lääneeurooplased, kes siin vahepeal valitsesid, orjastasid kohaliku rahva, aga näe venku lasi vabaks. Täna vehime ida poole rusikatega ja kummardame saksa poole auväärselt. Ajalugu on imeline.

ei, ei
2 kuud tagasi
Reply to  Nojah, aga...

kummarda me ühegi saksa ees

....
2 kuud tagasi
Reply to  ei, ei

meelega pimesikku mängite? Tõde on liiga valus?