Ekspert soovitab: 3 inspireerivat kuulamiselamust lisaks muusikale

Lääne Elu

info@le.ee

Foto Huawei

Järjest enam otsitakse viise, kuidas efektiivselt mitu asja samal ajal tehtud saada ning see puudutab ka uute teadmiste omandamist. Nii on üsna lühikese ajaga kasvanud erinevate helielamuste valik, mille abil saab igaüks tasuta igapäevaste tegemiste taustal oma teadmisi täiendada.

Seda, et tänu aina kättesaadavamale tehnoloogiale kuulatakse muusikat igapäevaselt üha enam, näitab selgelt nii statistika kui ka asjaolu, et eri toiminguteks luuakse aina kirjumat helivalikut: olgu selleks motiveerivad rütmid sportimiseks, fookusmuusika sügavat keskendumist nõudvateks ülesanneteks või meditatsiooni toetav muusika. „Kasutajate seas on igapäevane helielamuste saamine kasvanud selgelt just tänu tehnoloogiale ja viimastel aastatel populaarseks saanud juhtmevabadele kõrvaklappidele, mille mugavus võimaldab end valitud helidega ümbritseda ning seeläbi oma meeleolu mõjutada,” kirjeldab tehnoloogiaekspert ja Huawei koolitusjuht Jekaterina Mishina.

Samas toob Mishina välja, et seni eeskätt just muusika kuulamiseks kasutatavat tehnoloogiat eelistatakse üha ka teiste heliformaatide jaoks, mis on ka järjest enam kättesaadavamad.

Inspireerivad podcastid uute teadmiste ammutamiseks

Erinevalt seni peamiselt raadio vahendusel edastatavatest vestlussaadetest on podcastid ehk taskuhäälingud vallutanud Mishina sõnul kuulajate südame tänu vabadusele kuulata enda soovitud teemasid enda valitud ajal ning veel enam – enda poolt armastatud saatejuhtidega. „Podcastid annavad suurepärase võimaluse enda silmaringi laiendada, põnevatesse vestlusteemadesse sukelduda ning eri arvamuste ja kogemuste kõrval end lisaks ka harida,” märgib tehnoloogiaekspert.

Podcastide populaarsuse hüppelise kasvu tõttu on neist saanud Mishina sõnul tugev alternatiiv muusika kuulamisele. „Võimalus jalutuskäigu, treeningu või kodu koristamise ajal end samal ajal põnevatel teemadel harida paelub kuulajaid, sest võimaldab samal ajal korraga mitu tegevust ära teha,” selgitab Mishina, kelle sõnul on ainuüksi Eesti kohalike podcastide valik juba nii kirju, et võimaldab saada osa nii psühholoogilistest diskussioonidest kui harida end investeerimise, kirjanduse või keskkonnahoiu teemadel.

Eesti podcaste kaardistava podcast.ee portaali andmetel on viimastel kuudel osutunud kõige kuulatavamaks näiteks tuntud meelelahutaja ja saatejuhi Brigitte Susanne Hundi vestlussaate formaadis podcast, korvpallipodcast ning erinevate külalistega spordiennustuse podcast.

Lõõgastavad loodushääled

Tänapäeva elurütm meelitab inimesi üha harvemini loodusesse, kus viibimine ja loodushelide kuulamine võiks turgutada nii meie vaimset kui füüsilist poolt, tagades positiivseid emotsioone ja tuues rahu.

„Kahjuks pole kõigil võimalik end igapäevaselt metsas või järve kaldal turgutada, et loodusega ühte sulanduda. Sel puhul võib tehnoloogia taas abiks olla, sest nutikate kõrvaklappide ja õige heliklipi abil saab end üsna lihtsasti loodushelidega ümbritseda ning ka mõtteis sinna jõuda. Uut tüüpi kõrvaklapimudelid nagu näiteks Huawei FreeBuds 5i tagavad sealjuures ülilaia heliulatuse ja pakuvad kõrgel tasemel mürasummutust, mis võimaldab kuulajal end ka kärarikkal tiheda liiklusega linnatänaval korraks rahustavasse keskkonda viia,” kirjeldab tehnoloogiaekspert.

Põnevad lood audioraamatutes ja raadio järjejuttudes

Audioraamatud ehk heliraamatud on kujunemas aina tunnustatumaks alternatiiviks paberraamatutele, sest võimaldavad kuulata raamatut ise samal ajal muid tegevusi tehes. Sarnaselt paberraamatutele toetavad audioraamatud ka laiema sõnavara omandamist ja sisu paremat omastamist, pakkudes pealelugeja emotsiooni ja hääle abil täiendavaid elamusi.

„Kuigi paljud meist tahavad lugemiseks aega leida, on see töökohustusi täis päeval tihti keeruline, sest on raske keskenduda ning istuva töö korral end veel ka pärast tööd lugemiseks istuma seada pole samuti mõnus,” selgitab Mishina ja tõdeb, et just seetõttu on audioraamatud nutikaks alternatiiviks, mis ühelt poolt aitavad lõõgastuda ja teisalt nautida meie lemmikjutte. “Kindlasti tasub mõelda ka sellele, et heliraamatute kuulamine ei lõdvesta mitte ainult meelt, vaid ka silmi, mida päevasel ajal suures osas ekraanide siniste tulede tõttu väsitame.”

Mishina sõnul on näha, et tasapisi pälvivad üha enam kuulajate tähelepanu ka raadiote järjejutud, mis kujutavad endast valdavalt teatrietenduste sarnast sisu, mille loomisel on arvestatud just audiokuulajaga. “Kui varem sai selliseid elamusi vaid õigel ajal raadiot sisse lülitades, siis nüüd on igaühel võimalik endale sobival ajal kasvõi nutitelefoni abil sobiv sisu tasuta üles leida,” selgitab Mishina ja soovitab huvilistel uurida näiteks ERR-i portaalis kättesaadavaid Vikerraadio järjejutte, kust leiab nii kriminaaljutte, kirjandusklassikat, reisikirju kui ka memuaare.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments