Hille Raud: esmane õigusnõustamine kui õigusabi tulemüür

Lääne Elu

info@le.ee

Hille Raud, õigusteenuste Büroo SA juhataja
Hille Raud, õigusteenuste Büroo SA juhataja

Kõige tähtsam on telefoninumber 5385 0005, mis avab sügava, keskmise või raske puudega inimestele üle Eesti ukse tasuta õigustoele.

Riigipoolne õigusabiga toetamine koosneb kahest osast: esmane õigusnõustamine ja riigi õigusabi. Riigi õigusabi vajab inimene eelkõige kohtuasjades. Selle saamiseks peab ka erivajadusega inimene esitama kohtule taotluse ja majandusliku seisundi teatise. Sihtgrupiks on inimesed, kes oma majandusliku seisu tõttu ei suuda õigusteenuse eest tasuda. Samas ei pruugi õigusabi olla tasuta – hüvitamise kohustuse otsustab kohus.

Esmane õigusnõustamine on õigusabi tulemüür – õigusinfo saamise esmane ja kõige kiirem viis. Puudega inimene saab tasuta pöörduda just neile mõeldud Õigusteenuste Büroo SAsse (ÕTB), millel on aastatepikkune erivajadustega inimeste abistamise kogemus. Koroona-aastad on õigusteenuse kliendile lähemale nihutanud sel moel, et suur hulk abivajajaid soovib juristiga konsulteerida veebi vahendusel. Kaugkohtumised võimaldavad tööd planeerida piirkondlikku nõustamispäeva ootamata, kõigil helistajatel on võrdne võimalus järjekorda saada ja ajakriitilised probleemid saavad hallatud.

Eelmine kevad tõi muutusi ka õigusteenuse korraldusse. Justiitsministri määrus seab esmatasandi õigusnõustamisele kohtus esindamise ja kohtudokumendi koostamise piirangu. ÕTB jurist saab puuetega inimeste õigusmurele „diagnoosi“ panna ja sättida tegevusplaani, samuti selgitada kohtupabereid, teavitada riigi õigusabist, abistada ametiasutustega suhtlemisel ja asjaajamisel. ÕTB õigusabi on aastate vältel olnud pigem õnge ulatamine, kus teeme klientidega koostööd. Esmatasandi õigusabi võimalust peab jätkuma võimalikult paljudele ja mugavusteenus see olla ei saa. Meie kliendid on õigusabi võimaluse üle tänulikud. Esimesel helistamisel vahel kaheldakse, kas ollakse õiges kohas. Küsija suu pihta ei lööda ja isegi kui ÕTB ei ole õige koht, püüame välja selgitada õige teeotsa. Peamine teenusele jõudmise takistus paistab olema ÕTB telefoninumbri mitteteadmine või unustamine.

Lisaks õigusnõustamisele korraldab ÕTB koos piirkondlike puuetega inimeste kodadega erivajadustega inimestele õigusinfo teabetunde ja -päevi olulistes õigusvaldkondades, näiteks kinkimise ja testamendi teemal.

ÕTB juristide töölauale on jõudnud kõik inimese elukaare õigusmured. Kui enne Covid-19 juhtis teemade pingerida ülekaalukalt perekonnaõigus (elatis lapsele, hooldusõigus, eestkoste), siis viimasel paaril aastal on pereasjade kõrval kasvanud võlasuhete osakaal (eri lepingud, eluasemega seotud probleemid, töösuhted), samuti sotsiaaltoetuste ja -teenuste küsimused. Lisaks kerkivad konfliktid korteriühistutes, vajatakse infot pärimise teemadel. Esineb ka liigse usaldamise juhtumeid. Kurvastavad pettuste ohvriks langemise ja erivajaduse ärakasutamise juhtumid, nt autoostu tehingusse või osaühingu juhatuse liikmeks meelitamine, rahapettused jms. Kindlasti oleks mitmed ebamugavad olukorrad jäänud olemata, kui õigusabiteenuse info olnuks õigel hetkel kättesaadav.

Erivajadusega isiku õigusküsimuste lahendamiseks võivad sihtgrupi esindajana nõustamisele pöörduda ka hooldajad või pereliikmed. Õigusnõustamiseks on vaja eelnevalt registreeruda telefonil 5385 0005 E–N kell 10–16. Lisainfo leiab Eesti puuetega inimeste koja kodulehelt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments