Ukraina jõululauale käib jõulupuding kutjaa

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kutjaa. Urmas Lauri

Ukrainas istutakse jõululauda kahel järjestikusel päeval – jõululaupäeval lõpeb 40 päeva kestnud paast ja siis laual lihatoite pole, kuid jõulu esimesel pühal süüakse liha juba mehemoodi.

Ukraina õigeusu ja roomakatoliku kristlastel on traditsiooniliselt kaks jõuluõhtusööki. Esimene on paastuõhtusöök, see toimub 6. jaanuaril ja koosneb lihavabadest roogadest. Teine on jõulupüha õhtusöök 7. jaanuaril, kui lihatoidud ja alkohol on juba lauale lubatud. Mõlemal õhtusöögil on tavaliselt 12 rooga, mis esindavad Jeesuse 12 jüngrit. Samuti sisaldavad mõlemad jõuluõhtusöögid traditsiooniliselt mitmeid paganlikust ajast pärinevaid ehtsaid ukraina roogi.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
maamees
1 aasta tagasi

”Ukraina jõululauale käib jõulupuding kutjaa”……….kas meie peame nüüd ka seda kutjaad oma jõululauale panema?

Tundub nii jah
1 aasta tagasi
Reply to  maamees

iga ahol, kes siia maandub, kukub meile reegleid dikteerima, nagu paar aastat tagasi selle selle neegriimportiga – saabub mingi kuradi kamp, kes kukub dikteerima, mida meie oma isamaal, oma emakeeles öelda tohime.

Kati
1 aasta tagasi
Reply to  maamees

Miks? Kus see artiklis kirjas on?

Jaanus
1 aasta tagasi

Nii kui meelde tuletad inimestele kes kogu selle tsirkuse eest maksab, siis kustutatakse kommentaar.

12 rooga
1 aasta tagasi

Taevas appi,ukrainas on jõulude ajal 12 rooga!!!
Selle aasta jõulud meil siin eriti kehvad…kuna.toidukaupade hinnad ulmelised !!!
Kui eelmised aastad oli mingi 5rooga…siis sellel aastal ainult jõululaupäeval lahja praad.Teised jõulupühade päevad on tavalise toiduga ja magame lihtsalt kaua,et vähem toituda,sest süüa polegi õieti midagi….

kohalik
1 aasta tagasi
Reply to  12 rooga

Vaesekene, kas leiba ka ei olnud prae kõrvale võtta? Paljast liha sõite?

Põrsauss
1 aasta tagasi

Miks Taks õhtuti lahti pole? Aeg raske, aga ise istuksin naise v sõpradega seal kindlasti..

Aaa-ah
1 aasta tagasi

Aga mis Portugalis lauale käib? Hispaanias? Kanadas? Uus-Meremaal ja mis Norras? Kui juba, siis rääkige kõigest, ei ole vaja ühte ja ainust upitada kogu aeg.

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Aaa-ah

Just nimelt, muud enam ei kuulegi kui Ukraina!

Paistab jah,
1 aasta tagasi

et muust enam ei tohigi mõelda, ega rääkida. Sedagi ainult “õiges” suunas. See, et eile varahommikul Uuemõisa ringi peal raske avarii oli, sellest ei sõnagi. Palju tähtsam uudis on ju, mida NEMAD jõulude ajal lauale panevad. Vägisi tunne, et kõik uudisteportaalid saavad suuniseid, millest kirjutada ühest kohast. Mäletate, aasta-paar tagasi, ei toimunud terves universumis midagi muud, peale karoova-viiruse nakatumise ja süstimise. See oli nii oluline, et 10x loeti vahetulemused ette. Nüüd on Ukraina – kõik muu jääb varju selle kõrval. Ses mõttes tuleb muidugi Lääne Elule au anda, et nad kirjutavad vahel millestki muust ka, näiteks kohalike elust ja olust.

Vanapagan
1 aasta tagasi

venelased on slaavlased, ukrainlased on ka peaaegu slaavlased ja palvetavad Lähis-Idast pärit juudi võõra jumala poole, selle parast neil ongi kõik mured. Eestlased samuti tähistavad jõule sünnipäev juut Yeshua Ben STADA Ben pantira – jeesus kristust, isegi ei mäleta, kes see on? Ja akendele pannakse lambid, kus on seitse küünalt,
nagu lamp igas sünagoogis

Nimi
1 aasta tagasi
Reply to  Vanapagan

Ära pilka Jumalat!

istu
1 aasta tagasi
Reply to  Nimi

sisse see jumal endale

kohalik
1 aasta tagasi
Reply to  Aaa-ah

Võin Portugali kohta teavet jagada. Traditsioon näeb ette, et jõululaupäeval süüakse keedetud bacalhaud ehk soolatud- kuivatet ja siis lahti leotatud turska. Tursa lisandiks on keedukartul ja couve portuguesa ehk Portugali peakapsas. Keedutursk on pea kogu Portugali jôululaual, regiooniti erinevad lisandid. Vaid Algarves pannakse jôululaupäeva lauale küpsetatud kana.