Juhtkiri: rikas riik

Lääne Elu

info@le.ee

Uue maja lootuses elanud Viigi kool peab järgmised kümme aastat veetma vanas majas. Rahandusministeeriumi soovitusel nihutas haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas juba käeulatuses olnud uue koolimaja ehituse aastasse 2030–2031 – määramatusse tulevikku, sest selleks ajaks on selja taga kahed riigikogu valimised ja kes teab mitu valitsuskriisi.

Aga see selleks. Kui raha ei ole, nagu minister mõista annab, siis raha ei ole. Hinnad tõusevad mühinal, valitsus kutsub elektrit kokku hoidma ning säästlikult elama. Kui riik tahab kooli suures ja suuremalt jaolt remontimata majas edasi pidada, siis las ta peab. Lõppude lõpuks on see ju riigi kool.

Samas paneb kulmu kergitama, kui rikas või vaene see riik siis ikkagi on. Uue koolimaja ehitus maksaks kümme miljonit eurot. Viigi kooli pidamine praegustes hoonetes maksab poolteist miljonit eurot aastas. 2031. aastaks on riik kooli ülalpidamiseks kulutanud 13,5 miljonit eurot, aga tõenäoliselt palju rohkem, sest varem või hiljem ütlevad keskkütte-, vee- ja kanalisatsioonitorud ning elektrijuhtmed üles. Kui leitaks kümme miljonit eurot ehituseks, hoiaks riik kokku miljoneid. Kolm aastat tagasi valminud Taebla kooli ülalpidamiskulud on 750 000 eurot aastas.

Aga asjal on veel üks külg. Samal ajal, kui haridusminister teatab, et raske liitpuudega lastele uue koolimaja ehituseks raha ei ole, käib räige raiskamine. Novembris jagas riik hinnatõusu leevendustoetust – 50 eurot igaühele, kes kvalifitseerus. Kvalifitseerusid valimatult kõik eakad ja need, kellel on lapsed, hoolimata sellest, kas tegemist on kaksikute üksikemaga või riigikogu liikmega, miinimumpalka saav 60aastane poeketi saalitöötaja, kahe täisealise lapse ema, jäi aga ilma.

Riik, kes valimatult raha külvates raiskab ühe kuuga ära 30 miljonit eurot, peab olema väga rikas riik. 30 miljoni eest oleks saanud ehitada kolm Viigi koolimaja, nii et mis rahapuudusest me õieti räägime?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Rahvas valis ekre
1 aasta tagasi

Rikas on see paberil 🙁
Päris inimesed ikka virelevad.
Valime nüüd päris inimestest valitsuse!

Tühiasi...
1 aasta tagasi

Kersna €7 milli ja Tallinna Sadama miljonid altkäemaksu, Siimu kümned miljonid ja VEB fond jne, jne ….see Viigi koolike ja lapsed on sõnnik meie päikesevalitsejatele.

oma
1 aasta tagasi

viga , kui laseme rottidel sahvris laamendada

Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

“Riik, kes valimatult raha külvates raiskab ühe kuuga ära 30 miljonit eurot, peab olema väga rikas riik” mis näitaja see ka on?Panustasime Ukraina sõtta üle 300 miljoni ja see on näitaja !

Jah, nii see on!
1 aasta tagasi
Reply to  Uskmatu-Toomas

Oma inimesed virelevad, vaatavad kuidas toa soojaks saamise kõrvalt veel leivale killuke vorsti ka peale saada…

Muidugi!
1 aasta tagasi

Riik on meil nii rikas – Paliveres renoveeriti internaatkooli hooned mõned aastad tagasi ja kohe peale seda koliti sealt lapsed Haapsallu Viigi kooli ära. Palivere koolikompleks seisab ja laguneb… Majanduslikult väga nutikas ja läbimõeldud otsus!

küll
1 aasta tagasi

taevaisa need patud andeks annab, anneta kirikule ja elu on jälle lill

Mati, maaler
1 aasta tagasi
Reply to  küll

Ära looda jumalale

Vali ekre!