Lugeja küsib: kust saab nõu, kui tööl on arusaamatusi?

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Mul on tööl tekkinud arusaamatused tööandjaga. Kust saaksin nõu, mida tegema pean?

Kui oled püüdnud suhelda tööandjaga ja lahenduse leidmine tundub võimatu, võib pöörduda tööinspektsiooni nõustamisjuristide poole. Nende käest saab nõu, mida edasi teha ning küsida töölepingu, töö- ja puhkeaja, puhkuse, töötasu ja muude töösuhetega seonduvate teemade kohta.

Nõustamisjuristid vastavad tööpäeviti kl 9–16.30 ka tasuta infotelefonile 640 6000. Samuti saavad vastuse aadressile jurist@ti.ee saadetud küsimused. Enne telefoni haaramist tasub heita pilk peale ka portaali www.tooelu.ee, kuhu on kogutud tööalased küsimused ja väärt nõuanded.

Tööinspektsiooni aadressile vihje@ti.ee saab esitada vihjeid. Vihje saamise järel võib tööinspektsioon kahtluse korral algatada järelevalvemenetluse, kuid seda ei tehta iga kaebuse peale. Menetluse käigus uurivad tööinspektorid, milline on olnud osapoolte roll ja aitavad kaasa ohutu, turvalise ja tervist säästva töökeskkonna loomisel. Paraku ei saa nõustamisjuristid ega ka järelevalvet läbi viivad inspektorid juhtumit lahendada. Küll aga saab töötaja esitada avalduse töövaidluskomisjonile (või hagi kohtusse).

Tööprobleemide lahendamiseks saab kasutada ka töövaidluskomisjoni lepitusmenetlust, aga siis peavad mõlemad pooled sellega nõus olema. Menetluse alustamiseks tuleb esitada töövaidluskomisjonile avaldus. Menetlus kestab kümme tööpäeva avalduse menetlusse võtmise otsustamisest. Kui lepitusmenetluses kokkulepet ei saavutata, võivad pooled jätkata töövaidluse lahendamist töövaidluskomisjonis või kohtus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uuemõisas
1 aasta tagasi

agrovarus on igas mõõdus nõusid, kaanega ja kaaneta, , plekist ja plastist

Jaan
1 aasta tagasi

See on viimane koht kuhu ei tohiks pöörduda.See asutus annab kohe tööandjale teada ja oled päevapealt vaba.
Leitakse kohe midagi mis on mõjuv põhjus vallandamiseks.

Leo
1 aasta tagasi
Reply to  Jaan

Kahjuks nii on!