Haapsalu teisaldas Osmussaare mälestuskivi

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Osmussaare kivi asemel on nüüd tasandatud plats. Foto Eduard Laur

Haapsalu linnavalitsus lasi läinud nädalal ilma suurema kärata teisaldada Haapsalus Kalda tänava haljasalal asunud nõukogudeaegse mälestuskivi Osmussaare garnisonile.

„Tegime sipsti ära,” ütles Haapsalu aselinnapea Tõnu Parbus eile Lääne Elule.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
säh sulle demokraatiat
1 aasta tagasi

et rahvas enda valitsuse kuritegevust tähele ei paneks siis haatakse välja mõtlema pseudotegevusi et enda kuritegevust varjata. kui riike enda rahva läbi elektsi ja kütte hindade paljaks varastab siis selle autorid edutatakse brüsseli kontrollikoja juhiks. sama on soome küüditamisega.

Jevgeni.com
1 aasta tagasi

Tooge meie nunnu tagasi 😍

Noor
1 aasta tagasi

Kaubamaja juurde mõtlesin MC D,kui plats puhtaks saab punastest

Noor
1 aasta tagasi

Haapsalu MC D sinna!

uskmatu Toomas
1 aasta tagasi

Igasuguseid suvenautijaid,tagumiku väristajaid,isehakanud suuri ajaloolasi,sündinud suunamuutjaid jne. häirivad,ärritavad need sambad ja hauatähised sügavalt hingepõhjani,isegi kaubamaja juures haljastuse vahelt vaevu nähtav !
Kas suured hauatähistega võitlejad mõtlevad ka karma peale mis sünnib nende endi haudadega pärast siit ilmast lahkumist ?

imelik jutt...
1 aasta tagasi
Reply to  uskmatu Toomas

Pole vaja kõrvutada võrreldamatut, pole vaja sajatada.

osmussaare kivi
1 aasta tagasi
Reply to  uskmatu Toomas

oli üks nurisünnitus, ajastukohane. Lammutati krundil olev maja maha ja tekitati haljasala, millele oli vaja nime, leitigi, mis polnud üldsegi kohaga seotud. Seal oli nimelt kunagise jaamaülema kodu plats. Nii tehtigi palagan. Komnoored puha avamisel ja mingid puneveteranid olid vist ka. Ja praeguse kaubamaja juures, linnast väljas olid need raudaiad ja kivirist mingid asjad, mida teati, aga ei omanud mingit tähtsust kohalike silmis . Nüüd on nad linnas jalus ja tulebki ära koristada. Räägi karmast kusagil mujal.

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi
Reply to  uskmatu Toomas

Sotsialismiihaleja räägib karmast! sic!

En.
1 aasta tagasi
Reply to  uskmatu Toomas

To Uskmatu Toomas: Kui minu võõrväes hukkunud sugulased maetaks välismaa haljasaladelt ja maanteekraavidest (kodu)kalmistule oleksin vägagi rahul. Kui venelased taolisele teole Eesti surnuaedade mahabuldooserdamise ja hauakividest silotorni ehitamisega vastavad, on see nende probleem. ‘Võõrasse kloostrisse oma seadustega ei minda’ (vene vanasõna). Eesti ‘kloostris’ teatavasti ei moodustata kadunukestest teemaparke nagu Leninist Punasele väljakule. Madruste tsaariaegsele ristile teeksin siiski erandi. I ilmasõja-eelsetelt postkaartidelt näeb kogu Euroopas üksiku teeäärse risti motiivi. Iga paari aasta takka muutuva kaubamaja(esise) kõrval oleks see märk kadunud kuningriikide ajastust. Niigi hääbuvad sealpool Posti tänavat viimsed jäljed ajaloolisest Haapsalust. Ristmikule ehitati juba 1780-tel kõrts-võõrastemaja ja puukool. Ka ristmik ise,… Loe rohkem »

ajalugu
1 aasta tagasi

kuhu kivi viidi?

suvenautija
1 aasta tagasi

Alustaks nüüd selle imelise kaubamaja esisega ka lõpuks, see vaatepilt on seal lausa inetu juba.

Suvenautijale
1 aasta tagasi
Reply to  suvenautija

Kaubamaja esisega pole nii lihtne. Nn “Osmussaare kivi”, oligi kivi. Kaubamaja ees on on aga matmispaik. Ja mitte väike. See, et seal on tosin+ nimega kivi, on fiktsioon. Maetuid on kordades rohkem. Muuseas valdavalt eestlased.

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi
Reply to  Suvenautijale

Spekulatsioon või linnalegend!

Mis nüüd saab,
1 aasta tagasi
Reply to  Suvenautijale

sest Tallinna ja Lihula mnt majade alla jäi kaks surnuaeda. Kedagi ei maetud ringi.

kujundatud ristmik
1 aasta tagasi
Reply to  suvenautija

Septembris läheb volikokku, on kirjas. Ega uisapäisa ei saa ka käituda. Asi liigub ja see on hästi. Aga juba praegu peaks tegelema ka uue kujundusega. Kui haudade likvideerimine on lõpule viidud, saaks sinna uus ja huvitav ala. Midagi ilusat ja teistsugust, kui seni. Kahju, et seda kohe koos parkla uuesnusega ei tehtud. Pead tööle!

Tõuks
1 aasta tagasi

Sinna võiks rajada rulapargi või midagi muud lastele.

linna jõudes, pilku püüdma midagi
1 aasta tagasi
Reply to  Tõuks

Linna suurima ristmiku kõrvale rulapark? No ikka väga kohatu.

Jürgen
1 aasta tagasi

Miks sa lapsi vihkad?

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi
Reply to  Jürgen

Lapsed karjuvad ja koerad haisevad!

Genaadi
1 aasta tagasi

Sinna võiks Maxxima tulla!

Vasiili
1 aasta tagasi
Reply to  Genaadi

Pigem juba l.tsimaja 🙂