Juhtkiri: solvuda pole mõtet

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Kired Haapsalu suvise ööelu ümber ei taha kuidagi vaibuda. Pärast eelmisel nädalavahetusel raudteejaamas toimunud pidu lahvatanud tüli on nüüd päädinud sellega, et Vana vaksali kontserdisarja korraldajad on otsustanud sarja viimase, augustikuusse plaanitud kontserdi viia Haapsalust hoopis Tallinna Balti jaama – vanad vaksalid ju mõlemad. Selle peale on Facebooki Haapsalu ja Läänemaa grupis läinud väga tuliseks, kohati isegi inetuks vaidluseks.

Antud juhul ei ole põhiküsimus üldse see, kui palju raudteejaamast kostev muusika või peolised ise ümbruskonna elanikke häirisid või ei häirinud. Ammugi pole mõtet maapõhja tampida inimest või inimesi, kes öörahu rikkumise pärast politseisse pöördusid. Pigem on küsimus reeglitest kinni pidamises. Antud juhul oli linnavalitsus väljastanud avaliku ürituse loa kella üheni öösel, korraldajad aga plaanisid sellele vaatamata peo lõpu kaks tundi hilisemaks. Kui maanteel, kus on lubatud sõita 90 km tunnis, kihutada 120 kilomeetrit tunnis, pole mõtet solvuda politsei peale, kes su kinni peab ja trahvi teeb. Trahvist pääsemiseks võib ju üritada leida sada põhjendust, miks oli vaja kiirust ületada, aga avaldus, et sellel maanteel ei sõida ma enam kunagi, ei vii kuhugi.

Vana vaksali korraldajatel on ühes asjas aga tuline õigus. Kai Tarmula ütles Lääne Elule, et selleks, et tema tulevikus Haapsalus kontserte korraldaks, peab olema läbi arutatud kogu Haapsalu suvine meelelahutus, sest probleem ei puuduta ainult tema kontserdisarja. Tõepoolest võiks Haapsalus avaliku ürituse lube välja andev linnavalitsus talvel, kui emotsioonid on maha jahtunud ning pikkadel pimedatel õhtutel aega palju, teha laiema, nii ettevõtjaid kui ka linnarahvast kaasava arutelu selle üle, milline peaks ja võiks olla suvine Haapsalu kultuuri- ja ööelu, et hundid oleksid söönud ja lambad terved.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Luisa
1 aasta tagasi

Selline kellaajast mittekinnipidamine on äärmine lugupidamatus linnarahva vastu. See inimene, kes elab ürituse häälekaugusel – tema jaoks on need magamata tunnid. See, kes ise peol on, loomulikult mõtleb, et “mis te vingute”. Üritusega võib ju varem peale hakata, kas kardetakse valget aega või. Üritused peaksidki kestma südaööni ja kella 01.00-ks peaks linn juba vaikne olema. Rohkem lugupidamist peolised!

Imelik
1 aasta tagasi

Milles on probleem? Et on mingid reeglid millest tuleb kinni pidada või reeglite sisus, mis ei vasta ühe osapoole ootustele?
Eeldan, et kui võetakse korraldada, siis nõustutakse sellega ka reeglitega.
Kui korraldamise eeltingimuseks on reeglite muutmine, siis lepitakse selles kokku enne korraldamist. Selle juures on demokraatlikus riigis reeglid kõigile ühesugused, olenemata indiviidi päritolust ja “reitingust” kohalike seas.
Et siis mis?

Fakt
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Reeglid ja seadused on küll kõigile ühesugused, aga vastutus nende täitmise eest on paraku erinev. See oleneb inimese parteilisest ja ideoloogilisest kuuluvusest.

Tubli
1 aasta tagasi

Kellaajast kinnipidamine on ka ju lugupidamine linnarahva vastu. Oma suhtumisega-mis te matsid mölisete- on tõesti õigem Tallinna jääda.

IRW
1 aasta tagasi

See see on -depressiivsed väikelinnad !!!( ja tahavad veel mingit raudteed – imege käppa )

Lollidemaa
1 aasta tagasi

Pole varem sellest inimesest midagi kuulnud, Kas ta on mingi asendamatu või, et linnavalitsus peab sellise eest kraapsu tegema?
Mis imeasja või raketiteadusega on siis nüüd äkki tegemist, et seda peo kellaaega peab suur konsiilium talv läbi arutama hakkama!?

Valentin
1 aasta tagasi
Reply to  Lollidemaa

Tarmula on ikka väga tuntud ja kõva tegija!

Vahur Reede, saarlane
1 aasta tagasi

See oli aastal 2017, kui Kuressaare linnapea Madis Kallas lubas justiitsminister Urmas Reinsalul korraldada 100000€ eest Kuressaare lossihoovis kohtunike tänuürituse, tehes erandi kehtestatud öörahus.

Sellist läbu ja lärmi hommikutundideni pole Kuressaarlased näinud/kuulnud sellel sajandil. Midagi polnd teha, kuressaarlased pidid alla neelama nii maksumaksja rahaga laristamise, kui ka magamata öö, et kohtunikud saaks pidu panna ja kaks meest poliitikat teha. 🤪

noniinoniinonii
1 aasta tagasi

Hea, et linn ei tolereeri postsovjeetlikku läbukultuuri.
Seadused on täitmiseks kõigile.
Ka neile, kes ennast erilistest erilisemateks peavad.

Lembitu , vägev mees
1 aasta tagasi

Koli õige ära, zenja!

Suvitaja
1 aasta tagasi

Mõni kipub juba staaritsema!?

Kodanik
1 aasta tagasi

Isegi, kui on lubatud 110 sõita, ka siis sõidetakse 120…130.

Härra
1 aasta tagasi
Reply to  Kodanik

Ja poes pistan saiakesa põske ja kui võimalik käin ka naabri Nellyl külas !

Tüüpiline värk
1 aasta tagasi

Nagu ikka, tahtsime parimat, aga tuli välja nagu alati…Mõlemad pooled peaksid analüüsima oma tegevust ja keskpõrandale kokku tulema. Ei toimu neid üritusi suvel Haapsalus nüüd massiliselt, et peaks kella 1 öösel lõpetama. Samas teatud kellaajast ei ole keeruline nuppu keerata ja detsibelle allapoole tuua. Ka peaks tekkima arusaam, et helilaineid kui füüsikalist suurust, saab tõkestada ning kile ei ole selleks õige vahend, kuigi on äärmiselt odav ehk läbi tuleks mõelda mürasummutuse võimalused (tümpsu laskmine ei ole sama, mis elava muusikaga kontsert) või toimumiskohtade muutus (Augustibluusi klubi kultuurimajas on ju hea näide või kuursaal eelmistel suvedel). Rohkem mõtlemist ja kompromissi, sest… Loe rohkem »

jah just
1 aasta tagasi

massiliselt neid siin toimubki, iga nädalavahetusel mingi trall ja trullaalllaa, just massiüritused, nagu linnakodanik ei oskaks ise promenaadil jalutada, ujumas käia või kusagil kohvikus einestada, ikka on vaja tuhanded kokku meelitada, selline pioneeriaktivistide tegevus ei meeldi kellelegi

Rumal eelnev kommentaar
1 aasta tagasi
Reply to  jah just

Sa ei ole vist püsielanik, alates septembri teisest poolest on vaikus ja olematud sündmused Haapsalus. Töönädalal on linn alates pealelõunast tühi ning õhtul lihtsalt istuda ja normaalset süüa ka ei saa. Ja see kestab maikuuni ehk millest sa ullike räägid? Suvel on ka programm suhteliselt hõre, samas vist sinusugustele istubki Aed tüüpi tümps ja joomine avalikus ruumis, aga see ei ole ju sisukas ega emotsiooni pakkuv. Igal juhul tuleb Tarmula suguseid toetada, sest muidu kvaliteeti ei tõsta ning Haapsalu jääbki lihtsustatult praekartulite ja kraaklejate linnaks.

mis
1 aasta tagasi

sul sellest linnast , mine oma kohtla järvele ja mölla seal

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi

Kas teil kodu ei olegi, vaeseke! Ehk mardid ja martinid aitavad!