Juhtkiri: aeglane linn

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Joonistanud Ott Vallik.

Cittàslow ehk „aeglane linn” on enam kui 20 aastat tagasi Itaalias alguse saanud liikumine, mille eesmärk on parandada linnade elukvaliteeti. Parem elukvaliteet aeglase linna mõistes tähendab aeglasemat elutempot, vähem amerikaniseerumist ja mitmekülgsemat maailma.

Üks aeglase linna liikumise algatajatest oli muuseas Haapsalu sõpruslinn Itaalias, Greve in Chianti, kuid paarikümne aasta jooksul on liikumisega liitunud 33 riigi 287 linna, mille elanike arv jääb alla 50 000. Need on linnad, kus elamist, töötamist ja mille külastamist inimesed naudivad. Kus kohalikud hindavad oma linna unikaalseid traditsioone, tugevusi ja iseloomu. Miks ei võiks Haapsalugi aeglase linna liikumisega liituda?

Neljapäeva õhtul tähistas Haapsalu kohviku Gallia Kukk prantslasest omanik Stéphane Clavel oma sünnimaa rahvuspüha, Bastille’ vallutamise aastapäeva, tänavakontserdiga. Lauad-toolid tõsteti kohviku ette ning laulja Erkki Otsman koos akordionist Jaak Lutsojaga andis otse kõnniteel enam kui kahe tunni pikkuse kontserdi. Kes istus päikesepaistes ja kuulas kontserdi ära otsast lõpuni, kes jalutas mööda ja peatus imestunult mõneks ajaks, et lasta end prantsuse muusikal kaasa viia, kes oli koha sisse võtnud teisel pool tänavat varjulisel pingil. Taamal möödusid aeglaselt autod ja nii mõnigi juht lasi aknad alla, et korrakski kontserdist osa saada.

Loodetavasti ei jää neljapäevane kontsert viimaseks sellelaadseks ettevõtmiseks ja Claveli eeskuju järgivad teisedki peatänavaäärsed kohvikud ja ettevõtjad, sest ruumi remonditud tänaval selleks nüüd on. Posti tänav on mitmel põhjusel saanud küll palju kriitikat, kuid teisest küljest aitavad laiemad kõnniteed ja aeglasem autoliiklus tuua vähemalt suvel elu ka vanalinnast kaubamaja poole. Mitte sellist kiirustavat elu, kus tormatakse poodi, tööle, koju või asju ajama, vaid just kuurortlinnale omast kulgemist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vahur Reede, saarlane
1 aasta tagasi

“Oodake üks moment!”

Kui kaua peab ootama, kui pikk on moment?

Nii uskumatu, kui see võib ka kõlada, moment on 90 sekundit ehk poolteist minutit. Kuni 16. sajandini oli kiriklikus ajaarvestuses ühes tunnis 40 momenti. Tunni pikkus aga sõltus päeva pikkusest – päikesetõusust loojanguni oli alati 12 tundi.

Kaks kevad-sügist momenti on kolm minutit.

Uimerdis
1 aasta tagasi

Tore on ka see, et kõik ettevõtmised siin linnas saavad aeglaselt valmis, mis puudutavad teede ehitust. Tark ei torma. Aasta siia sinna, see on igati aeglasele linnale kohane.

põhiline
1 aasta tagasi

siin linnas on LE abil peatänava kõrtsudele reklaami teha, muud huvitavat siin ei paista olevat, kui mõni maha kukkunud puu või peksa saanud naine välja arvata

Imelik
1 aasta tagasi

See võib täitsa nii olla, aga võib ka mitte olla…. kindel on, et seda tunnetab antud ettevõtmise omanik oma majandustulemustes.
Aeglaste autode ja jalakäijate vabaduse kohta- on odavamaid lahendusi kui halb tee- hooviala näiteks või sissesõidu keeld, jne.