Lugeja küsib: kas 15aastane võib muru niita?

Lääne Elu

info@le.ee

Muruniiduk. Foto: Pixabay
Muruniiduk. Foto: Pixabay

Soovime suveks pakkuda ühele 15aastasele noorele tööd. Töö sisuks on bensiinimootoriga niidukiga muru niitmine. Lisaks teeks ta kergemaid heakorratööd (prügi koristamine, puude ümbruse trimmerdamine). Kas 15aastane võib sellist tööd teha?

Vabariigi valitsuse määrus sätestab, et tööandja ei tohi alaealisega töölepingut sõlmida ega lubada teda tööle, mis ohustab noore tervist.

Selles loetelus on toodud ka füüsikalised ohutegurid, millest töötamisel muruniidukiga võiksid olla seotud neist kaks – vigastusoht ja müratase üle 80 dB.

Info konkreetse muruniiduki ja trimmeri mürataseme kohta leiate kasutusjuhendist, kuid üldjuhul on nii muruniidukite kui ka trimmerite müratase üle 80 dB.

Lisaks on alaealisele keelatud töö mehaanilise lõikuri, ketas- või lintsae, metallifreesi, keevitusseadme või suruõhu abil töötava seadmega. Nii muruniiduk kui ka trimmer  on  mehaanilised lõikurid ning nendega töötamine ei ole alaealisele lubatud.

Muruniiduki ja trimmeri puhul on tegemist väga ohtlike töövahenditega, mille vale kasutamise tõttu võib viga saada nii töö tegija kui ka kõrvalseisja. Kõige sagedasem ränga tagajärjega õnnetus muru niitmisel on see, et niitja käsi või jalg satub lõiketera ette. Trimmeriõnnetuste puhul saavad viga pahatihti kaastöötajad, kui teistega ei hoita piisavat vahet. Kahjuks on ka trimmeriga kokkupuutes tervisekahjustus ränk.

Lapsed ja noored peavad saama teha töid, mis on neile jõukohased ega ohusta nende elu ja tervist.  Piirangud nende tööle on vajalikud ja mõeldud selleks, et kaitsta tööturule tulevate laste ja noorte tervist, et nende tööelu algus oleks ilus.

Piret Kaljula

tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mari
2 aastat tagasi

Tule taevas appi!Tänapaeva laps ei tohi midagi teha.Hoitke siis vati sees.Kus tohib laps siis õppida tööd tegema, kui midagi ei tohi teha.Kas see on tänapäeva trend.Pätte ja parasiite täiskogu Eesti riigis.

Mati Põdra
2 aastat tagasi
Reply to  Mari

Tänapäeva laps peab eelkõige koolis õppima, et saada hea haridus, mis välistab hiljem Töötukassa kuldkliendiks saamist.

Kes tahab koolivaheajal endale taskuraha teenida, läheb näiteks õpilasmalevasse, kus jälgitakse töökeskkonna lubatavust piinliku täpsusega ja lisaks viibitakse pidevalt täiskasvanu järelvalve all.

Samuti pakub alaealistele sobivaid ja jõukohaseid töid erasektor (eriti kohvikutes suvetöötajad), kui seal võib olla ka lurjuseid, kes väheteadlikke lapsi ja lapsevanemaid ära kasutavad, proovides nendega sõlmida näiteks käsunduslepinguid.

K.s
2 aastat tagasi

Niiet vikat pole keelatud EV seaduste järgi…st. alaealine vöib muru niita küll…

Mati Põdra
2 aastat tagasi
Reply to  K.s

Vikat polnud keelatud ka nõukaajal, sain ise oma esimese töökogemuse Tallinna Haljasalade Trustis, suvel 1984, kui olin 16 vana. Tuli seal ka vikatiga niita.

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi

Ja selliste tittedega ehitatakse Eesti tulevikku! Naabrimehe 14. aastane poeg künnab traktoriga põldu!

Tom naabermajast.
2 aastat tagasi

Milline on traktori müratase?

Tom naabermajast.
2 aastat tagasi

Tegelikult on künnisügavus ka määrav. Vakku kukkudes peab pea välja jääma.

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi

Ja 16 aastat vana titt võib valida!