Mihkli kalmistult kadus öösel punamonument (täiendatud kl 14.05)

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kadunud monumendi ase Mihkli kalmistul. Foto Urmas Vahur

Mihkli kalmistult on öö varjus kadunud nõukogude sõduritele püstitatud monument. Alles on vaid monumendi vundament ja selle ees näha värkselt kaevatud mulda, kust on kadunud seal varem asunud plaadid.

Mihkli kiriku lähedal elava Urmas Vahuri sõnul on monument ära viidud täna öösel, kuid kes seda teha võis pole teada.

Lääneranna vallavanem Ene Täht ütles Lääne Elule, et sai kirja mälestusmärgi kadumisest täna lõuna paiku. Tema andmetel avastas monumendi kadumise kalmistuvaht pühapäeval. „Polegi praegu selle teemaga veel tegelda jõudnud, kuid kindlasti tegeleme ja anname asja politseisse,” ütles Täht.

Mälestusmärk asus Mihkli kalmistul II maailmasõjas langenute ühishaual, kuhu muinsuskaitse ameti andmetel on maetud 12 nimeliselt tuvastatud nõukogude aktivisti. Mälestustahvel püstitatud 1960-ndatel.

Saaremaa dolomiidist mälestustahvlil oli eesti ja vene keeles kiri: „Igavene au kangelastele, kes langesid võitluses nõukogude kodumaa vabaduse ja sõltumatuse eest.” Mälestusmärgi ees oli plaatidega sillutatud ala.

Ühishaud on muinsuskaitse all.

Monumenti on ka varem rünnatud – 2005. aastal mäkerdati ausammas kokku punase värviga.

II maailmasõjas langenute ühishaud Mihkli kalmistul. Foto muinsuskaitseameti kultuurimälestiste register / Tarvi Sits.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
36 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mats maata
1 aasta tagasi

Mis parata, mõni asi lihtsalt läheb kaduma. Mul kadus saapaviksi karp ja kadunud siiani. Aga seda ma ei kaeba naabritele. Edu teile, seltsimehed!

jess
1 aasta tagasi

super uudis! mujalt ka eemaldada, killustikuks, ja sellega asfalteerida tänav mida mööda punased üle piiri saadetakse

Kalev
1 aasta tagasi

Oleme siis ausad, ja tunnistame, et meie valitsus(ed) oleks pidanud need okupatsiooni punamonumendid kõrvaldama juba 30 a tagasi. Samas, kui meie poliitladvik toetab nende okupantide monumente, siis hinges toetavad nad ka putinismi.

metsavendade
1 aasta tagasi

vaprus kestab edasi

Hmm huvitav
1 aasta tagasi
Reply to  metsavendade

Vabal maal salaja. Mis vaprusest te kirjutate, kui väidetavalt vabas Eestisl peab pimeduse varjus selliseid rüüstamisi korraldama? Mis vaprus see on? Pättus, mitte vaprus.

Kalev
1 aasta tagasi
Reply to  Hmm huvitav

Mis pätusest siin juttu saab olla, kui valitsus toetab punamonumente, et Eestirahvas ei saaks rahulikult ennast tunda, ja igalpool peab olema okupantide mälestused. See ei ole ju normaalne, et me peame taluma ja kummardama omariigis meid okupeerinud punafasismi ausambaid.

Hmm huvitav
1 aasta tagasi
Reply to  Kalev

Ansipit on vaja, tema teisaldab. Praegu muidugi ei tehta midagi, üks vahib saksa poole, tahab seal tubli olla, teine vahib ida poole. Muidugi ei ole normaalne, kuid selline omaalgatuslik tegu ei ole siin riigis heaks kiidetud ega ka lubatud. Kui selle teo toimepanijad jäävad nüüd ilma karmi karistuseta, siis mõelge mis järgmiseks võib pähe tulla! Äkki peaministri elamist rünnata või mõni mõis põlema panna. Seda me ju ei tea. Karistamatuse tunne teeb julgemaks. Niiväga kui õige see tegu ka emotsionaalsel tasemel tundubki, ei pea ma sellist teguviisi selliselt tehtult siiski õigeks.

Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

Ise küsin ise vastan: Kuidas meie monumentide,hauatähiste jne.lõhkujad erinevad 1917.a.Piiteri revolutsioonilistest madrustest kes peksid puruks ja lõhkusid kõik millest jõud üle käis ?
Madrustel olid vene nimed … .

Neh
1 aasta tagasi

Sellele monumendile järgneb järgmine, siis keelatakse ära Tšaikovski ja tänavanimed ja muu. Mingi aeg mõni teise poole ullike võtab mõne Eesti monumendi maha, siis hakatakse monumentide juures aktivistidega valvet pidama, varem või hiljem tekib mõni kokkupõrge, siis järgmine kuni ükskord läheb käiku tulirelv. Ja siis saamegi ühe vahva kodusõda mida meie röökivad käremeelsed “patrioodid” viimased 30 aastat on soovinud. Pärast muidugi jälle halisetakse et oi kuidas meile kurja tehti nagu praegu ühes lähiriigis.

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Neh

Kas teie olete rumal? Parem õppige eesti keelt ja grammatikat!

Tolbajoob
1 aasta tagasi

Pole mõtteid teema kohta kirjutada, siis hakkab teiste kirjavigasid otsima. Aa kirjutada ju ikka tahaks midagigi. 🤣🤣🤣

Valts
1 aasta tagasi

Mida te genereerite selliseid uudiseid. Olge vait!

Maakas
1 aasta tagasi

Lõbus lugu. Aga ega meie ametnike arutamise lõppu ei jõua niikuinii ära oodata ja see oli õpetlik näide, et saab ka kiiremini. Nii on enamuse asjadega siin riigis, et selle asemel, et asi ära teha, nämmutatakse seda kuude ja isegi aastate kaupa. Ja ikka tulutult.

Nojah
1 aasta tagasi
Reply to  Maakas

Sooja koha peal ei julge vastutust võtta ju. Äkki läheb mööda. Pea iga teemaga nii. Sellepärast keerutavadki.

Naaber
1 aasta tagasi

Tõenäoliselt on selle asja taga hirmus Ants!

Suurepärane uudis
1 aasta tagasi

Eesti pole veel lootust kaotanud, hoolimata slaavi masside tohutust hulgast meie kodumaal.