Politsei laiendab vaenu õhutavate koosolekute keeldu üle Eesti

Lääne Elu

info@le.ee

Punaarmeelaste mälestusmärk Haapsalu kesklinnas. Foto: Arvo Tarmula
Mäestusmiiting Haapsalu punamonumendi juures. Foto Arvo Tarmula

Välistamaks võimalikke kogunemisi Eesti eri paigus seoses 9. maiga, keelab politsei kõikjal Eestis avalikud kogunemised, mis võivad õhutada vaenu ja kus kasutatakse agressori sümboleid. Keeld kehtib esialgu 10. maini.

Lõuna prefektuuri politseikolonelleitnant Andrus Reimaa selgitas, et viimastel päevadel on politseinikeni jõudnud Eesti erinevast paigust avaliku ürituse taotlusi, mille puhul on oht, et seal võidakse õhutada vaenu ja kasutada agressori sümboolikat. „Provokatsioonide vältimiseks ning kõikide elanike turvalisuse tagamiseks need taotlused politsei kooskõlastust ei saa ning üle kogu Eesti on keelatud vaenuliku sümboolikaga koosolekud,“ rõhutas Reimaa.

Tema sõnul ei ole II maailmasõjas langenute mälestamine Eestis keelatud, kuid seda ei tohi kasutada vägivalla ja vaenu õhutamiseks inimeste vahel. „Nii võib hukkunuid mälestada väärikalt ka tänavu 9.mail viies kalmistule lille ja asetades küünla, mitte lehvitades lintide ja lippudega, mida agressor kasutab Ukrainas toimuva sõja õigustamiseks,“ rõhutas politseijuht.

Keeld kehtib esialgu 10. maini, kuid vajadusel seda pikendatakse, sest vaenuliku sümboolika eksponeerimine ei ole Eesti avalikus ruumis aktsepteeritav ka muul ajal. Keelatud on näiteks Nõukogude Liidu ja Vene Föderatsiooni lipud, georgi lindid ja NSVL vormirõivad.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
25 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tin-Tin
1 aasta tagasi

Võiks selle parmude lõõgastuspaiga, koos mitteametliku välipeldikuga, mis asub mälestusmärgi taga põõsastikus, sealt küll ära kaotada ja viia Haapsalu külje alla Troi metsa, kus punakord 9. juulil 1941 mõrvas 11 süütut läänlast. Troi metsa tuleks teha Läänemaa kommunismiohvrite memoriaal, koos tutvustavate infotahvlitega. Okupantide mälestusmärgi saaks panna sinna kõrvale, infoga, mida see võim Eesti Vabariigile tähendas.

Troi veretööst: http://kultuur.elu.ee/ke480_troi.htm

Välek
1 aasta tagasi

Linnal parkimisruumi napib, seda eriti kaubamaja juures; kas poleks aeg see varaste ja okupantide mälestusmärk killustikuks lasta ja parkimisala suurendada!?

Kumnaline
1 aasta tagasi
Reply to  Välek

Nemad võitlesid sellel ajal selle nimel, et sinusugused saaksid turvaliselt kodus olla ja kommentaarides mida pähe tuleb kirjutada. Sa isegi ininene ei tea, kes sinna maetud on!

Kullu
1 aasta tagasi
Reply to  Kumnaline

Pole sinna kedagi maetud… 😍

krõmpsluu
1 aasta tagasi
Reply to  Kumnaline

Kummalisel kombel arvasid need “vabastajad”,et enamuse eestlaste turvaline kodu on Siberis.

Kummaline
1 aasta tagasi
Reply to  krõmpsluu

Noo lihtne sõdur ei arvanud midagi, ta teadis, et saadetakse õppustele, muud midagi.

Kas...
1 aasta tagasi
Reply to  krõmpsluu

…tõesti enamuse? Mulle teadaolevalt ei läinud 5%’gi.

Sass S
1 aasta tagasi
Reply to  Kumnaline

Turvaliselt ? Praegu peaks nad olema madalam kui muru .

kus
1 aasta tagasi

on kurja kodu, kes tahab kurjast eestlast teha

Kullu
1 aasta tagasi

Miks seda kivikäkerdist purustajast läbi pole veel lastud ja Haapsalu tänavate aukude täiteks veetud? 😍

ilmselt
1 aasta tagasi
Reply to  Kullu

on see rahn 1000 aastaks kaitse alla pandud kollaboristide poolt

Kullu
1 aasta tagasi

Haapsalu Linnawiletsuse esindajad ei saagi puuslikule sel aastal pärgi ja punaseid nelke viia? 😍 🥰

Lollidemaa
1 aasta tagasi

Varga Elmar lubas ka Eesti lipuga inimesed arreteerida, sest Eesti lipp olevat tema arvates provokatsioon.

AVS
1 aasta tagasi
Reply to  Lollidemaa

Oma väite kohta mingi viide ka anda on?

juku
1 aasta tagasi
Reply to  AVS

Loe vahel peale selle LE mõnda normaalset lehte ka.

Kumnaline
1 aasta tagasi
Reply to  AVS

Nagu totu tõepoolest. Pidevalt teeb nägu, wt pole midagi kuulnud. Kas te muid päevalehti ei loe, kui seda siin ainult? Võtke postimees või delfi lahti. Viidet vaja, siia ei saa linke kopeerida, kustutatakse ära. Kui vana te huvitav olete, et üldse kursis millegagi poõe?

Kumnaline
1 aasta tagasi
Reply to  AVS

Eesti lipuga ei tohiks provotseerida. Eesti sõjavävormis ei ole soovitatav sel päeval liikuda. Kas pole tõepoolest kuulnud?

AVS
1 aasta tagasi
Reply to  Kumnaline

Siin ja praegu ma tundsin huvi, kes on see “Varga Elmar” ning kes on lubanud “Eesti inimesi arreteerids”?
Ise räägid teemast ju hoopis mööda. Sõjaväevormi kandmise suhtes on selgelt väljendunud EKV ülem Herem, ehk oled ise kuulnud? Ilmselt pead silmas eelmise aasta juhtumit, kus üks liigagar või aravõitu pataljoniülem oma lolli korralduse või soovituse selle kohta andis. Loodetavasti sellist asja enam ei juhtu.
Aga see “Lollidemaa” kommentaar siin eespool väljendab ehedalt anonüümse kommentaariumi võlu . kirjuta oma rumalusest väi meelega provotseerides mingi totrus kokku ning mõni äkki usubki. Või viskuvad kambajõmmid dzotile ja kukuvad takka kiitma 🙂

Eino K.
1 aasta tagasi
Reply to  AVS

Räägin teemast mööda üldse? Ise küsisid viidet, kus peab teadma, et viidet mille kohta? Kommenteerijal oli ka kommentaaris kasutatud ju Eesti lipuga provotseerimine. E. Vaher on selgelt välja öelnud ERRi sastes, et ka Eesti lippu ei ole mõistlik provotseerivalt kasutada, ehk teen järelduse sellest, et sellel päeval oleks oarem Eesti lipp peitu panna, äkki provotseerib kedagi siin vabariigis. Millest te aru ei saa? Veel ütles ta, et soovib vältida olukorda, et politsei võtab inimestel Eesti lipu käest ära. Ehk teisisõnu meie kallis sinimustvalge on provokatsiooni sümbol, mida ei tohiks väga lehvitada teatud päevadel, kuigi lipuseadus ütleb hoopis midagi muud. Ja… Loe rohkem »

Eino K.
1 aasta tagasi
Reply to  AVS

Eesti päevaleht 19.01.2016 kirjutab: Elmar Vaher ostis asutuse kaardiga kõrvaklapid ja matkasaapad. Võiboolla kommenteerija mõtlses seda , kui omapärase nimetuse valis. Nagu poleks kuulnudki jölke jah!?

Eino K.
1 aasta tagasi
Reply to  Eino K.

Kes lubas arreteerida? Saates ” Otse uudistemajast” ütles E. Vahter ” Soovime vältida olukorda, et politsei võtab inimesel Eesti lipu käest ära” järelikult, kui lippu käest ära ei anta, võib politsei edasiste toimingute tegemiseks inimese jaoskonda viia ehk teisisõnu arreteerida. Te olete vist natuke aeglase mõtlemisega, et sellistest väikestest nüanssidest aru ei saa?

see
1 aasta tagasi

sammas keset linna on eestlasi alandav ja vaenu õhutav, tuleb eemaldada

K.s
1 aasta tagasi
Reply to  see

Sammas ise ei õhuta s.ttagi, mis järgmiseks? Tsaikovski pink???

juku
1 aasta tagasi
Reply to  K.s

Seda LGBT-lased ei kuba mette.

sdfds
1 aasta tagasi
Reply to  K.s

Nimetatakse ümber Valgete Ööde pingiks. Repertuaar mida sealt pingi kõrval olevast trapist lastakse, vajab laiendamist, seetõttu.