Nõuanne: kumb on parem, kas eraldi pesumasin ja kuivati või kuivatiga pesumasin?

Lääne Elu

info@le.ee

Pesumasin ja -kuivati. Foto: erakogu
Pesumasin ja -kuivati. Foto: erakogu

Koduse pesupesemise organiseerimiseks on laias laastus kaks lahendust. Esimene variant on soetada eraldi pesumasin ja kuivati. Teine variant on muretseda masin, kus on ühes seadmes koos nii pesumasin kui ka kuivatusfunktsioonid. Samsung Eesti koduseadmete valdkonna tootekoolitaja Alari Pennar räägib, mis on ühe või teise lahenduse eeliseks.

Pesu kvaliteet

„Pesu pesemisega saavad mõlemad masinad üldiselt sama hästi hakkama, erinevused tulevad sisse aga kuivatamise kvaliteedis ja funktsioonides. Odavamad kuivatiga pesumasinad kipuvad jätma riideid niiskeks ja üldjuhul saab nendega kuivatada korraga vähem kui eraldiseisva masinaga,“ ütles Pennar.

See tähendab, et üldjuhul ei saa kuivatiga pesumasina puhul panna masinat riideid täis ning lasta masinal need ära pesta ja kuivatada. Lisaks tuleb arvestada, et kuivatiga pesumasin ei sobi ilmselt neile, kellel on vaja pesta palju pesu, näiteks suurematele peredele. Seda põhjusel, et masin suudab korraga pesta vaid kindla koguse. Eraldiseisva kuivati ja pesumasina puhul saab aga ühe täie kuivatisse panna ja alustada juba järgmise portsu pesuga samal ajal.

Kompaktsus

„Kindlasti vaatavad paljud kuivatiga pesumasina poole selle kompaktsuse tõttu, kuna ühe masina ruumi võtab seade, mis teeb sisuliselt kahe masina tööd. Kindlasti tuleb aga enne ostu kodune pesunurk üle mõõta, kuna kõik seadmed ei ole alati täpselt samas mõõdus,“ rääkis Pennar.

Eraldisesivad kuivati ja pesumasin võtavad küll rohkem ruumi, kuid pakuvad sealjuures rohkem häid funktsioone. Näiteks saab nendega pesta korraga rohkem ja kuivatuse kvaliteet on parem. Pennari sõnul võib kasutada ka lahendust, kus kuivati on asetatud pesumasina peale, mis jätab põrandale rohkem ruumi muude asjade jaoks.

Nutifunktsioonid

Pennari sõnul on erinevate nutikate lahendustega tänapäeval varustatud juba igat sorti pesumasinad ja kuivatid, seega nende ohverdamise pärast ei pea kummalgi juhul muretsema.

„Samsungi uutel pesumasinatel on näiteks nutikas AI-pesu lahendus, mis tähendab, et seadme sees on neli erinevat andurit, mis aitavad masinasse pandud riiete jaoks parima pesuprogrammi valida. Näiteks vaatab masin, et pesukoguse kohta ei oleks sinna pandud liialt palju pesuvahendit, mõõdab koguse kaalu, jälgib pesu mustustaset ja pesuks vajalikku veetaset,“ rääkis Pennar.

Kokkuvõtteks

Pennari sõnul on mõlemal seadmel omad eelised ja valida tasub selle järgi, millises keskkonnas seda kasutatakse. Väiksematele leibkondadele võib olla heaks valikuks just kuivatiga pesumasin, kuna see on kompaktsem ja kuna pesukogused on väiksemad, ei pea seadme mahu pärast muretsema.

Eraldiseisvad kuivati ja pesumasin on suurepärased aga suurematele peredele, kus riideid on palju ja neid ei saa ühe pesutsükliga ära pesta. Siis tuleb kasuks eraldiseisev kuivati, kuhu saab ühe portsu riideid sisse panna ja teise.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
velomees
1 aasta tagasi

Halloo rohepööre?! Kõige energia- ja keskkonnasäästlikum on siiski pesu kuivatada õhu käes, ideaaljuhul õues. Teatavasti on keskküttega korterite õhk liiga kuiv, seega väike lisaniiskus tuleb pigem kasuks.