Kõmsi traaditööstur rajab Virtsusse rannapromenaadi

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Virtsu vana kalatehas praegu: 8,5 ha tühermaad, täis lagunevaid hooneid. Foto: Urmas Lauri

Virtsu vana kalatehas praegu: 8,5 ha tühermaad, täis lagunevaid hooneid. Foto: Urmas Lauri

Virtsu vana kalatehase ostnud Kõmsi traaditööstuse omanik Mardo Leiumaa investeeris aastaga varemetesse miljon eurot ja kavandab veepiirile promenaadi.

Aga mitte ainult. Ideaalis kolme kilomeetri pikkune rannapromenaad on vaid üks, kuigi suurejooneline detail plaanist avada mereäär, mida aastakümneid on varjanud üha tihedam võsa ja tühjaks jäänud kalatehase tondilossid.

Dagopeni arhitektuuribüroo visiooni järgi vajuvad paarkümmend aastat lagunenud hooned, vanad masuudimahutid ja lepavõsa unustuse hõlma, nagu poleks neid kunagi olnudki. Nende asemel ärkab ellu moodne linnak korralike teede, elumajade ning ettevõtete, kaupluste, hotelli, restorani, juuksuri- ja kosmeetikasalongiga. Valgusküllase rannahoone eest laskub veepiirile lauge trepistik, pisikeses paadisadamas hulbivad alused, rannas peesitajaid meelitab ujumisplatvorm. Rannahoone ise ei mäleta enam oma kunagist elu värske kala vastuvõtupunktina, kus tonnide kaupa merehõbedat jäässe pakiti ja saadeti laiali Venemaa avarusteni välja. Mida kõike ses üles vuntsitud kuursaalis kord teha saab, ei kujuta isegi Leiumaa täpselt ette, aga hoone akustikat olevat kiitnud isegi tuntud dirigent Veronika Portsmuth, kes peale kõige muu on mullu sügisest pisikeses Virtsu koolis õpetaja. „Nii et kontserdid, kontserdid,“ ütleb Leiumaa.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jaan
2 aastat tagasi

Jah jutuks hea küll.

Mehis
2 aastat tagasi

Virtsu nii mõnus koht😀

Läänlane
2 aastat tagasi

Tore, Virtsu ärkab taas ellu. Ootan suure huviga. ✌️✌️✌️👋👋👋