Läänlased tagastasid möödunud aastal 4,8 miljonit pandipakendit 

Taara tagastus. Foto: Eesti Pandipakend
Taara tagastus. Foto: Eesti Pandipakend

2021. aastal tagastasid Eesti inimesed 293 miljonit ühekordse kasutusega pandipakendit. See on suurim kogus, mille on tarbijad Eesti pandisüsteemi 16-aastase ajaloo jooksul ühe aasta jooksul tagastanud. Ka 2020. aastal tagastati rekordkogus pandimärgiga varustatud pakendeid, kuid see jääb seekordsele rekordile pea 30 miljoniga alla. Läänemaalt suunati möödunud aastal taaskasutusse 4,8 miljonit pandipakendit.

2019. aastal, kui pandeemia polnud veel alanud ja Eesti majandus kasvas stabiilselt, tagastasid Eesti tarbijad 250 miljonit pakendit.

„Juba suvel nägime, et pikalt kestnud kuumalaine ja piirangute leevenemine suurendasid hüppeliselt pandipakendite tarbimist ja tagastamist. Lisaks keskkonnast hoolivatele taaratagastajatele soovime tänada kaupluste taarajaamade personali ja kõiki teisi meie partnereid üle Eesti, kes kangelaslikult lühikeses ajaaknas suurenenud mahtude ringlusse võtmisse oma panuse andsid. See pingutus kajastub juba teist aastat järjest ka tagastatud pandipakendite koguarvus, mis pole varasemate aastatega võrreldes kunagi nii suur olnud,“ ütles Eesti Pandipakendi juht Kaupo Karba.

Ühe elaniku kohta tagastati eelmisel aastal kõige rohkem pandipakendeid Hiiumaa (270 pakendit elaniku kohta), Lääne-Virumaa (259 tk) ja Viljandimaa elanikud (251 tk) – kokku tagastasid kolme maakonna 113 660 elanikku pisut alla 30 miljoni pandipakendi.

Koguseliselt kõige rohkem pakendeid tagastasid suurima maakonna Harjumaa elanikud – 129 miljonit.

Pandiettevõtjate poolt eelmisel aastal turule pandud tagatisrahaga joogipakendite ringlussevõtu määrad täitis Eesti Pandipakend järgmises mahus:

  1. plastpakendid 88%
  2. metallpakendid 89%
  3. klaaspakend 86%

Viimase 16 aasta jooksul on Eesti pandisüsteemi kaudu kokku kogutud ja taaskasutusse suunatud pea 4,6 miljardit ühekordse ja korduskasutatava pandipakendi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments