Taavi Raudsaar: teise samba väljamakseid kasutati laenude tagasimaksmiseks

Lääne Elu

info@le.ee

Eesti Panga ökonomist Taavi Raudsaar
Eesti Panga ökonomist Taavi Raudsaar

Septembris välja makstud teise pensionisamba raha abil maksti Eestis tegutsevatele pankadele laene tagasi ligikaudu 100 miljonit eurot.

See moodustab ligi kümnendiku kogu välja makstud pensionirahast. Samal ajal kasvas nõudlus uute autoliisingute ja eluasemelaenude järele. Ligikaudu 750 miljonit eurot väljavõetud rahast oli septembri lõpus aga endiselt pangahoiustel.

Enamik tagasi makstud laenudest olid krediitkaardi- ja tarbimislaenud (ligi 80 miljonit eurot). Väiksemas ulatuses maksti tagasi autoliisinguid ja eluasemelaene. Pangalaenude tagasimakseteks kasutatud raha moodustas umbes kümnendiku kogu teisest sambast väljavõetust. Tõenäoliselt tagastati laene peale pankade teistelegi laenuandjatele. Septembris paranes varasemate kuudega võrreldes pisut ka laenukvaliteet ehk mõnevõrra vähenes viivises olevate laenude osakaal. Seda võib ilmselt vähemalt osaliselt seostada teise pensionisamba rahaga. Pikemas vaates on oluline, et inimesed ei võtaks pensioniraha arvel parandatud finantsolukorras uusi üle jõu käivaid laenukohustusi.

Septembris suurenes järsult uute autoliisingute ja eluasemelaenude maht, sest teisest pensionisambast saadud raha võimaldas tõenäoliselt katta liisingu ja eluasemelaenu omaosalust. Septembris eraisikutele väljastatud uute autoliisingute maht oli aegade suurim, 37 miljonit eurot, ehk ligikaudu 25 protsenti rohkem kui viimase kolme kuu keskmine. Kuna uute autode järele valitseb suur nõudlus, kasvas põhiliselt kasutatud autode liisimine. Uute eluasemelaenude maht, 169 miljonit eurot, polnud küll rekordiline, kuid oli siiski 10–15 protsenti tavapärasest suurem. Kui otsus laen tagasi maksta tehakse tõenäoliselt kiiresti, siis laenunõudlust mõjutab teisest sambast välja võetud raha ilmselt veel ka lähikuudel.

Eraisikute hoiused kasvasid septembris ligikaudu 800 miljoni euro võrra 11 miljardi euroni. Arvestades tavapärast hoiuste lisandumist, võib ligi 750 miljonit sellest seostada teisest sambast võetud rahaga. Hoiuste aastakasv kiirenes 24 protsendini. Koroonakriisi senistes haripunktides eelmise ja selle aasta kevadel, mil ebakindlus oli suur ja piiranguid palju, tarbisid inimesed vähem ja hoiuste kasv ületas märgatavalt kriisieelset taset. Viimastel kuudel, mil koroonapiiranguid on olnud vähe, on taastunud inimeste tavapärane tarbimine ja hoiused on kasvanud kriisieelsega võrreldaval tasemel. Oktoobris jõustunud uued piirangud võivad aga kasvu taas kiirendada.

2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
pankurid
1 aasta tagasi

kiunuvad, see raha hunnik läks nende taskust mööda

Nii
1 aasta tagasi

Kui uut võlakoormat selga ei võeta, siis oli see väga õige otsus maksta kallid laenud kiirelt tagasi. Uus võlg võetakse, siis on küll kuri karjas, pole enam sammast ka millest tagasi maksta. Ja võlgu on ju nii hea võtta, uus iphone kohe käes, mis hiljem saab, ei tea, aga see on ju hiljem.