6

Endel Heinleht: mälestusmärk Madis Martinsonile

Lääne Elu

info@le.ee

Viga saanud õpilasega Läänemaa haigla erakorralise meditsiini osakonda pöördunud maadlustreener sai ebaviisaka kohtlemise osaliseks. Foto: Arvo Tarmula

Meil korraldatakse juba mitmeid aastaid nostalgiapäevi, kus demonstreeritakse nõukogudeaegset tehnikat ja riietust, kuid inimestest, kes sel ajal tegutsesid, pole eriti kuulda olnud.

On igati tervitatav, et soojade sõnadega meenutatakse kunagist Haapsalu linnapead Hans Alverit, kuid on ka teisi tublisid inimesi, keda lähiminevikust meenutada. Nimetaksin siin Armin Niinemetsa, Tarmo Naruskit, Madis Martinsoni jpt, kelle panus Haapsalu ja terve Läänemaa käekäigus on küllaltki märkimisväärne. Tõsiste Eesti patriootidena tegid nad piiratud okupatsiooni tingimustes maksimumi.

Võtame näiteks Madis Martinsoni, kelle ettevõtmisel ehitati Haapsallu uus polikliinik ja nüüdisaegne haiglahoone. Hiljem tegi ta mehetegusid ka Tallinnas.

Oleks hea, kui leiduks mõni kirjamees, kes nende meeste teod ka kirja paneks või raamatusse raiuks. Praegu elab veel palju inimesi, kes neid mäletavad, kuid neid jääb ikka vähemaks, nii et seda tuleks teha kohe.

Kui plaanitakse väga tänuväärselt püstitada promenaadile büst Arvo Tarmulale, miks ei võiks siis Läänemaa haigla ees olla Madis Martinsoni büst.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
kodanik
kodanik

Et siis nõukaajal ehitati Haapsallu haigla vaid seetõttu, et üks tubli mees seda väga soovis? Muidu ei olekski ehitatud? Kirjatüki autor on kas liiga noor või juba liiga vana ja peksab segast.

Kodanikule
Kodanikule

Kindlasti ei peksa autor segast. Iga asja ehitamisel pidi tol ajal ikka kõva lobitööd tegema ja kabinettide vaipu kulutama, asjassepuutuvaid ja otsuseid vastuvõtjaid saunatama jne. Ikka ei olnud nii, et kusagil ministeeriumis istuvad seltsimehed kratsisid kukalt ja mõtlesid iseiseisvalt hommikust õhtuni, kuidas Haapsallu oleks vaja kiirkorras uut haiglat ja polikliinikut. Kui ikka ise ei midagi ei teinud, ei kukkunud küps sulle mütsi sisse. Ei tasu olla naiivne. Ja, müts maha, vana Martinson teadis väga hästi, kuidas ja mis nuppudele vajutada.

Daam
Daam

Kas Haapsalus oli siis “piiratud okupatsioon”? Kas tõesti on see tõsine üleskutse vabas Eestis? Need mehed olid ikkagi kõik kompartei ustavad sõdurid. Tõsiselt hakkame neile ausambaid panema !? Kui oleksime kogu aeg olnud vaba Eesti, siis tõenäoliselt oleks palju rohkem ehitatud

Daamile !
Daamile !

Kes olid “kompartei ustavad sõdurid” ? Dr Xenia Poska, Jaan Poska tütar ja okupantide poolt Tallinnast väljasaadetu ! Dr Arnold Juhans, sõjaväe kirurg, Eesti Leegioni ohvitser ja okupantide poolt Tallinnast väljasaadetu ! Õppige ja lugege, enne kui kirjutate. Häbi

Palju väärikaid
Palju väärikaid

Madis Martinson on igati ära teeninud. Ja, neid meedikuid, kelle nimed peaksid olema kivisse raiutud, on Haapsalus palju. Dr Arnold Juhans, dr Xenia Poska. Nimekirja võib jätkata.

Majaomanik
Majaomanik

Miks ka mitte!?

wpDiscuz