Noored saavad kergelt alkoholi kätte

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Haapsalu kaubamaja Konsum oli üks viiest poest, kus noortelt alkoholi ostes dokumenti küsiti. Üheksas poes seda ei tehtud. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu kaubamaja Konsum oli üks viiest poest, kus noortelt alkoholi ostes dokumenti küsiti. Üheksas poes seda ei tehtud. Foto: Arvo Tarmula

Paljudes Läänemaa poodides ja söögikohtades pole noortel alkoholi ostmisega probleeme, näitasid sel suvel SA Läänemaa ja politsei läbi viidud test- ja kontrollostud.

Enam kui pooltel juhtudel ei küsitud poes, tanklas või söögikohas lahjat alkoholi ostnud noortelt isikut tõendavat dokumenti ja neile müüdi alkoholi.

„Selles mõttes on sel aastal pilt parem, et kui mullu ei müüdud alkoholi ainult ühes söögikohas, siis sel aastal küsiti dokumenti ja selle puudumisel ei müüdud alkoholi kuues söögikohas,” ütles testostmist korraldanud SA Läänemaa projektijuht Ege Tatarmäe.

Esimest korda korraldas SA Läänemaa koos tervise arengu instituudiga testostlemise mullu suvel. Toona käisid 18aastane noormees ja neiu eraldi 15 Haapsalu söögikohas, ostes sealt lahjat alkoholi. Legendi järgi pidid nad dokumendi küsimise peale vastama, et seda pole kaasas. Haapsalus oli vaid üks koht – Taksi pubi –, kust kummalegi noorele alkoholi ei müüdud.

Sel aastal korraldas testostmise SA Läänemaa ise ja söögikohtade kõrval võeti ette ka 14 poodi ja neli tanklat. Tatarmäe sõnul käisid noormees ja neiu tänavu baarides koos, poodides ja tanklates aga eraldi. „Leidsime, et on natuke imelik, kui noor inimene läheb üksi baari alkoholi ostma,” põhjendas ta.

Tatarmäe hinnangul võib tänavune pilt olla veidi parem tänu eelmise aasta kogemusele. Kui läinud aastal söögikohti ette ei hoiatatud, siis sel aastal andis Tatarmäe juba ette teada, et suvel testoste tehakse. „Ilmselt on see aidanud kaasa, et teema on fookuses,” rääkis ta.

Testostud näitasid, et poisile ega tüdrukule ei müünud alkoholi viis poodi, üks tankla ning kuus meelelahutus- ja toitlustuskohta.

Politsei kontrollib

Samal ajal, kui SA Läänemaa korraldas testoste, viis politsei neljas Läänemaa poes läbi kontrolloste. Eesmärk oli sama – kontrollida, kui lihtsalt noored poest alkoholi kätte saavad.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
23 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jeebu
2 aastat tagasi

18 aastane saadeti ostma ja tuvastati, et enam kui pooltes kohtdes ei küsitud dokumenti. Halloo 18 aastaselt ei peagi küsima, oleks ta 17 huiake siis.

Pook
2 aastat tagasi

Ka meie poisid aitavad noori. Igal aastal hõrenevad meie võitlejate read ja ilma järelkasvuta oleksime ämbris. Õnneks on noori entusiaste väga palju ja klubi muutub iga aastaga elujõulisemaks. Sellepeale võtame!

,,,
2 aastat tagasi
Reply to  Pook

Ema sulle nime ei pannudki või? Või nii kole nimi, et ei julge avaldada? Kasutad parem teiste omi?

Pamp
2 aastat tagasi
Reply to  ,,,

Aga paku enda oma siis , näeme ju , et sul jõi hoopis panemata see ju .

...
2 aastat tagasi
Reply to  Pamp

Kirjutasin kellegi teise nime alt või? Kedagi teist avalikult kahjustada on tegelikult seadusega karistatav. Kui kaineks pamp saad, siis ehk saad aru milles teema oli üldse

Maali
2 aastat tagasi

Kas see pilt pisut kohatu ei ole või? Või näen ma valesti, kes on pildil ?

Hmm
2 aastat tagasi
Reply to  Maali

võid ka valesti näha. Eksimine on inimlik. Palju Õnne, sa polegi robot, kui äkki kahtlesid endas!?

Lingvist
2 aastat tagasi
Reply to  Maali

Nüüd võib neeger jälle välja öelda!

Silvia
2 aastat tagasi

Müüjannad ei tea, et poe ukse taga on uusi tööta töölisi küll ja küll.

Jjj
2 aastat tagasi
Reply to  Silvia

Seda jama võid ajamasinaga tagasi sõites üheksakümmnendatel ajada. Tänapäeval on ka meie ettevõtja aru saanud, et hea ja väljaõppinud töötaja on tema perele leiva lauale tooja. Arukas ettevõtja enam nii ei ütle, et kui ei meeldi, siis järjekord on mul ukse taga. Ei ei, ka meie maa äriharidus on jõudnud juba natuke vaba maailma lähedale. Olerex on muidugi erand, aga erand kinnitab reeglit. Kui ei vaktsineeri, siis preemiat ei saa, no mida kuradit. Kui mõni olerexi töötaja seda siin loeb ja ei kavatse end vaktsineerida, siis ravimiametile saatke kiri ja nemad tegelevad vastutusele võtmisega edasi. Keelatud on loosimistega ja kingitusete… Loe rohkem »

Jenkem
2 aastat tagasi

Alkoholi peaks saama vastava loaga psühiaatri või perearsti nõusolekuga, ei olene see lolluste tegemine siin vanusest… Kas teeb lollust 16 aastane või 76 aastane. Alko on tarkade inimeste jook.

Ehh sind
2 aastat tagasi
Reply to  Jenkem

no need on jälle piirangud. Püüaks ikka vabamaks saada, aga teie ainult piiranguid soovitate ja aina raskemaid ja keerulisemaid. Pole õige see tee!

Agu
2 aastat tagasi

HEI Sina kommunistlik noor! Ütle EI alkoholile! Miks selliseid plakateid enam pole koolides näiteks või kaubsi uhkel valgusreklaamtahvlil????

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

no kommunistlik võib ju ka asendada näiteks “selle maa tulevik” või “edukas”

Siis
2 aastat tagasi

peaks küll önnelik olema käibe üle…

vabadus
2 aastat tagasi

on hea siis, kui inimesel on mõistus peas…..väga palju on siiski selliseid noori, kellele see vabadus teeb pigem kahju kui kasu. Mingi kord peab ikkagi olema.Ega see ei peaa kohe mingit vanglariiki tähendama.Piirid peavad ikkka olema, et noor inimene õpiks neid tundma…..

Nojah, aga
2 aastat tagasi
Reply to  vabadus

see algab kodust. Kui vanemad näitavad eeskuju, iga nädalavahetus poolik ette ja rusikatega vehkima, siis pole riigil palju teha. Kodust peame noore välja saatma õige ja vale teadmistega.

Maha libavalitsus!
2 aastat tagasi
Reply to  vabadus

No praegu on bardakk ikka kõige kõrgemal tasemel – valitsus laseb terroriste üle piiri, tervise “amet” käsib kõigil ennast mürgitada ja riigijuhiks on puunukk!!

Varoona
2 aastat tagasi

Vanemast peast saab natuke lihtsamalt kätte.

Jüri
2 aastat tagasi

Õõsel müüakse tanklas alkoholi?! Kas 22-10 pole alkomüük seal suisa keelatud?! :O

Nojah, aga
2 aastat tagasi
Reply to  Jüri

Mis keelatud. Keeldude ja käskudega normaalset ühiskonda ei kasvata. Vanglariiki aga küll. Inimene peab ise aru saama, mis on õige ja mis vale.

Öiget
2 aastat tagasi
Reply to  Nojah, aga

ja valet tuleb öpetada maast madalast. Seda tehakse tavaliselt pühapäevakoolis vöi usuöpetuse tunnis.