Rait Maruste: Lääneranna valla võimuvõitluse taustast

Lääne Elu

info@le.ee

Lääneranna vallavolikogu esimees Rait Maruste. Foto: Lemmi Kann

Lääneranna vallavolikogu esimees Rait Maruste. Foto: Lemmi Kann

Lääneranna vald on viimasel ajal kogunud negatiivset avalikku tähelepanu volikogus toimuva võimuvõitluse pärast, mis on osaliselt halvanud ka volikogu tööd.

Kõrvalseisja ei pruugi teada, miks asjad niikaugele on jõudnud, sestap tuleks tausta veidi selgitada. Ka kohalikule rahvale.

Lääneranna vald on teatavasti uusmoodustis, mis loodi neljast kahest maakonnast pärit väikevallast. Iseenesest mõistlik ja administratiivselt põhjendatud lahendus, sest selle kandi eraldiseisvust mõisteti ja arvestati juba piiskopi aegadel. Paraku läks ühinemine paberil lihtsamalt kui ühekssaamine tegelikkuses.

Otsustamise katalüsaatorina toimisid ühinemistoetused. Ühinemise tõttu ameti kaotanud endised vallajuhid said kuue kuu töötasu kompensatsioonid, vahetasid toolid ja töö ning praktikad läksid edasi nagu ennegi. Oli jagada üle miljoni euro ühinemistoetust. Lisaks sai uus, neli korda suurem vald kõvasti laenu juurde võtta. Seda hoogsalt tehtigi, nii et laenukoormus tõusis kõrgemale 60 protsendist ja omaosaluse võimalus eelseisvates vajalikes projektides oli samahästi kui kadunud.

Oli, mida jagada, ja seda tehti üsna heldel moel, mis võimaldas end näidata tegijatena. Ja mitmeid asju tehtigi ära. Paraku jäid peapöörituses muutmatuks juurdunud halduspraktikad ja unustusse valla ühteliitmine. Praeguses volikogus on selgelt märgata kaks leeri – Hanila ja Lihula kant ühel pool ning Varbla, Virtsu ja Koonga teisel pool. Toimetati üle kohalike kogukondade peade.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
aksel
2 aastat tagasi

traaa koalitsioon kui opod ,kõik on seal ühed kuradi mongolid koos. Vargad ja kommunistid.

Mati Põdra
2 aastat tagasi
Reply to  aksel

Väga intelligentne sõnavõtt.

Vanamoodne
2 aastat tagasi

Minule teeb natuke nalja see, et kui lugesin läbi hr. Maruste jutu, leidsin, et tal on õigus. Aga tõenäoliselt, kui loeksin läbi Maruste oponentide jutu, tõdeksin, et ka neil on õigus. Või on seekordsel autoril tõesti õigus?! Ükskord võib ka selline ime juhtuda.

Ahmed
2 aastat tagasi

Kommunistide aeg hakkab läbi saama, surevad lihtsalt maha…..lgbt ja afgaanid tulevad asemele.

selgitus vallavolikogule
2 aastat tagasi

kui toimite nagu läänemaa, siis läheb vald pankrotti
kui toimite nagu Pärnu, siis vald areneb

kas on selge?

vallatu elanik
2 aastat tagasi

Keda enam huvitab teie tõmblemine seal vallavolikogus.
Minu poolest minge pankrotti või laiali.

kommunistid
2 aastat tagasi
Reply to  vallatu elanik

on alati sealpool, kus on midagi laiali jagada.

Ansip
2 aastat tagasi
Reply to  kommunistid

Mul jäi natuke koduigatsustasu puudu , kas keegi saaks aidata äkki , mingi 85000 oleks hea saada veel , aidake .