Juhtkiri: lasud Haeskas

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik

Pühapäeva hilisõhtul kõlasid Haeska külas lasud. Tulemus oli traagiline: politsei teenistusrelvast lastud kuulid lõpetasid 28aastase mehe elu. Need ei olnud niisama heast peast lastud, vaid esialgse info kohaselt oli surma saanud mees olnud agressiivne, karjunud ja märatsenud ning kogunenud seltskonda ähvardanud. Politseipatrull kutsuti olukorda lahendama, kuid asi läks käest ära. Mees ründas ka politseinikke, ei heitunud õhku lastud hoiatuslaskudest ja lõpptulemus oli selline, nagu me nüüd teame.

See pole esimene kord, kui ametikohuseid täitnud politseinik ründaja maha laseb. Ameerikas pole sellised juhtumid kaugeltki haruldased. Vahel on küll hiljem selgunud, et tule avamine polnud õigustatud ja mitmel puhul on lugu päädinud suurte meeleavaldustega. Eesti pole Ameerika ja siinsed politseinikud ei haara relva nii kergekäeliselt kui nende ookeanitagused kollegid, kuid siingi on viimase paarikümne aasta jooksul politseiniku relvast tulistatud kuulist hukkunud kümmekond inimest. Viimane palju vastukaja tekitanud lugu oli neli aastat tagasi Tallinnas, kus politseinikud lasid Vabaduse väljakul maha noaga vehkinud mehe. Hiljem selgus, et surma saanud mehel oli probleeme vaimse tervisega.

Läänemaal ajas politseipatrull paar aastat tagasi 40 minutit taga põgenevat sõiduautot. Auto peatamiseks tulistati hoiatuslaske nii õhku kui ka auto pihta. Ükski inimene tookord küll kannatada ei saanud. Tulistanud politseiniku suhtes alustati uurimist, kuid ta mõisteti õigeks.

Pühapäeva õhtul Haeskas juhtunu on inimesed jaganud kahte leeri — ühed süüdistavad politseinikke liigse jõu kasutamises, teised aga leiavad, et politseinikud, kellele kallale mindi, käitusid relva haarates õigesti ja vaevalt et nad sihilikult inimese surnuks tulistasid.

Mis Haeskas pühapäeva hilisõhtul tegelikult juhtus ning kas politsei ületas võimu piire või mitte, selgitab välja uurimine.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Miks taga nutta
2 aastat tagasi

Kaikaga lüües võib põhjustada eluaegse vaimse puude, kui mitte surma.Tegu oli ikka loomaga. Miks teda taga nutta? Omasugused nutavad. Eks peab arvestama kai välja lähed saad kaikaga või kurikaga

Miks taga nutta
2 aastat tagasi

No täpselt, inimene lüüakse vaimselt sandiks ja poolehoidjatel jääb õigust ülegi. Nende jaoks oleks vaja Stalini aega.

Nimi (vabatahtlik)
2 aastat tagasi

Pretsedent on loodud ja paistab valdavalt positiivset tagasisidet saavat. Kui tulevikus ka mõni pere või sõpruskonna pidu peaks käest minema kippuma, kellelgi seltskonnast katus sõitma hakkama, siis, kas politseid julgeb kutsuda?

Ei mõista
2 aastat tagasi

Kuidas sa pidutsed sellise inimesega koos. Joogid teed välja ?

Tahaks teada
2 aastat tagasi

Mitu lasku politsei tegi? Kus on kaamera salvestused toimunust? Miks sellest midagi ei räägita?

Tegelt
2 aastat tagasi
Reply to  Tahaks teada

Kuula raadiot. Avalikult on välja öeldud, et mõlema politseiniku kaamerasalvestused on olemas.

K.s
2 aastat tagasi

Tahtmata kedagi süüdi mõista või mitte, siiski küsiks: kui politsei uurib politseid siis milline saab olla uurimise tulemus?

Para Grahv
2 aastat tagasi
Reply to  K.s

Et sa teaks-seda uurib prokuratuur….

Ehh sind
2 aastat tagasi
Reply to  K.s

Mis sul viga on?

Politsei-käpardid
2 aastat tagasi
Reply to  K.s

Tulemus on ette teada – kuna ohver ei kuulunud vähemuste hulka, siis antakse õigus politseinikust tapjale.

Õige valik
2 aastat tagasi

Politsei käitus õigesti. Teiesugused tulebki maha lasta.

K.s.- le
2 aastat tagasi
Reply to  K.s

Jumal küll. Politsei ei uuri politseid, nagu Teie kirjutasite ! Antud sündmuse osas on prokuratuur alustanud kriminaalmenetlust ja menetleb prokuratuur. Kusjuures, objektiivsuse tagamiseks uurib mitte kohalik prokuratuur. See, mida teeb politsei sisekontroll, on hoopis eraldi toimingute kompleks. Kas tõesti ei jälgi uudiseid, et lahmite oma teadmatusest niisama, nalja viluks.

Para Grahv
2 aastat tagasi

Mis tähendab tulemus oli traagiline ?? Tulemus oli suurepärane ja suur tänu patrullile,kes looma peatas. Vähemalt tulevikus tüüp enam ei märatse ja teiste elu ei ohusta. Loodame,et asja ei aruta vähemalt Haapsalu kohus. Siinne kohtupraktika annab liiga tihti pätile õiguse…

BLM
2 aastat tagasi
Reply to  Para Grahv

Eesti kohtupraktika annab liiga tihti pätist politseile õiguse. Ameerikas on vastupidi.

Tegelt
2 aastat tagasi
Reply to  BLM

Muidugi. Õigus peab olema sellel, kes täis peaga autoga kraavi sõidab, teistele kaikga pähe lööb ja kellele OMA SÕBRAD politsei kutsuvad.