Reoveeuuringu kaardil on Haapsalu üle pika aja taas roheline

Sellenädalase reoveeuuringu tulemuste kaardil hakkavad valdavalt rohelisel foonil silma üksikud asulad, mille koroonaviirusenäidud on suured ja väga suured. Eesti keskmist olukorda kirjeldava indeksiga võrreldes on viirusenäidud veidi suuremad Harjumaal, Ida-Virumaal ja Kesk-Eestis.

Haapsalu on kaardil üle pika aja märgitud rohelisega ehk viirust on Läänemaal väga vähe või pole üldse. Viimati oli Haapsalu reoveekaardil rohelisega märgitud möödunud aasta novembri esimesel nädalal.

Viimase nädalaga on kaardi üldpilt muutunud rohelisemaks. Samas on pildile ilmunud taas üksikud suure ja väga suure viirusesisaldusega proovitulemused. „Koroonaviirusesisaldus on muutunud väga suureks Viimsi-Muuga veepuhasti piirkonnas, samuti Ahtmes. Jõhvi ja Rapla puhastitest võetud proovide viirusesisaldus on nendega võrreldes veidi väiksem, kuid siiski suur. Seejuures on Eesti keskmist olukorda kirjeldav indeks püsinud viimased neli nädalat siiski stabiilselt üsna madal,“ rääkis uuringu juht, Tartu ülikooli antimikroobsete ainete tehnoloogia professor Tanel Tenson.

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes ja üle 10 000 elanikuga linnades. Viiruse laialdasema leviku ajal võeti proove vajadust mööda ka väiksematest asulatest. Kuna viimastel nädalatel on viiruse levik olnud üle Eesti üsna tagasihoidlik, siis sedapuhku väiksematest asulatest proove ei võetud.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments