Lihula mõisa tuleb baltisaksa ekspositsioon ja restaureerimiskeskus

Andra Kirna

andra@le.ee

Lihula muuseumi direktor Marika Valk loodab, et mõne aasta pärast saavad huvilised Lihula mõisas tutvuda baltisaksa kultuuriga. Foto: Andra Kirna

Lihula muuseumi direktor Marika Valk loodab, et mõne aasta pärast saavad huvilised Lihula mõisas tutvuda baltisaksa kultuuriga. Foto: Andra Kirna

Lihula muuseumil on õnnestunud toetustena saada üle 770 000 euro, mille abil tehakse mõisa baltisaksa ekspositsioon ja mõisa viinaaita restaureerimiskeskus.

Lihula muuseumi direktor Marika Valk ütles, et viiest muuseumi esitatud rahataotlusest ei saanud rahastust ainult üks – muinsuskaitseamet ei andnud raha Lihula mõisa fassaadi korrastamiseks. Küll aga toetas muinsuskaitseamet 100 000 euroga mõisa peamaja katusekarniisi ja korstnate korrastamist ning üle 150 000 euroga mõisa peahoonesse baltisaksa kultuuriloo ekspositsiooni loomist. Ekspositsiooniruumide remondiks sai muuseum veidi raha Leaderi meetmest. Omaosaluseks vajaliku 221 000 eurot on lubanud Lääneranna vald.

Esimesena algab remont mõisa väikeses näitusesaalis. „See saab valmis tõenäoliselt juba mai lõpuks, nii et hooaeg õnnestub tavapärasel ajal avada,” lubas Valk. „Saal saab uue parkettpõranda ja sobiva klassitsistliku ukse,” lisas ta.

Järgmise tööna võetakse ette peahoone karniisid, katus ja korstnad. „Hange on üleval ja kui tegija leiame, lähevad need töösse,” ütles Valk. Tema sõnul on osa katust ja üks korsten juba mullu korda tehtud, ülejäänud tehakse tänavu. Oktoobris peaks algama mõisa suure saali remont.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Hitchcock
2 aastat tagasi

oo issand, mis tüüp see veel on!!!??

Iga päev
2 aastat tagasi

Leht on nüüd juba rohkem “Pärnu Elu”.

Hmm
2 aastat tagasi
Reply to  Iga päev

Leht näitab, et ei ole loobunud Lihulast ja protestib sellega maareformi vastu

Maa...
2 aastat tagasi
Reply to  Hmm

…ja haldusreformil võiks suuta vahet teha.

Eino
2 aastat tagasi

Remonditakse mõisaid! Sellised kunagise ikke sümbolid tuleb kõik maatasa teha! Juu siis mõnele meeldiv nostaligia piits esivanemate turjal.

K.s
2 aastat tagasi
Reply to  Eino

Samamoodi Haapsalu linnus…Kas ka maatasa???

Eino
2 aastat tagasi
Reply to  K.s

See oleneb, millised mälestused rahval on ja teiseks, kes seda lammutamist finatseeriks!?

võõravõimu kants
2 aastat tagasi
Reply to  K.s

sama mis lenini ausammas

Arvo
2 aastat tagasi
Reply to  Eino

Ajaloost tuleb õppida. Seda hävitades pole küll keegi sellest midagi õppinud – kes minevikku ei mäleta ja sellest ei õpi, see elab tulevikuta.

Maa...
2 aastat tagasi
Reply to  Eino

…tasa vast ei maksaks teha, aga Balti-Saksa muuseum on küll naerukoht. Vald toetab 220000€’ga – kohalikku omaalgatust toetatakse näpuotsaga. Tõmbekeskuses pole kergejõustiku staadionit, tõmbekeskuse läheduses pole kilomeetritki sportimiseks mõeldud kergliiklusteid. Vald on täis pensionäre, hullumaju, sotsiaalhoolekandekeskuseid, surnuaedu, kõikvõimalikke hingehoolekogudusi, sadu ja tuhandeid hektareid muinsuskaitse all olevat pärandit, looduspärandit jne. Lilltikandist ja pasunakoorist maadluseni on kogu tegevus suunatud minevikku, minevikukunstist, minevikuspordini. Pole tänapäevaseid tehnoloogiaid, mõtteid, ideid, on stagnatsioon, regressioon ja konserveerimine. Koole sulgetakse, ehkki intellektuaalne kapital on niigi madal. Innovatsioon, tulevikku suunatus on Läänerannas 0 või miinus märgiga. Nüüd uus vallavalitsus tuleb omakorda “uute” kärpeideedega ja mingisuguste lokaalsete seltsimajade katseparandusideedega. Aju… Loe rohkem »

Kergliiklusteed
2 aastat tagasi
Reply to  Maa...

Vatlamägi-Vatla-1,5 kilomeetrit oleme aastakümneid oodanud.

Tunnuslause...
1 aasta tagasi
Reply to  Maa...

…on juba sündinud : “Täielik Pompei” ; )

Sloganiks sobiks...
1 aasta tagasi
Reply to  Maa...

… ka “Hange on üleval” : )