Puise vaatlusplatvorm on selle aasta linnurikkaim torn

Puise bussipeatuse platvorm. Foto: Google
Puise bussipeatuse platvorm. Foto: Google

Laupäeval selgus kümnendat korda Eesti kõige linnurikkam vaatlustorn, milleks tänavu on Puise vaatlusplatvorm Matsalu rahvuspargis. Vaatluspäeval märkasid linnuhuvilised seal 93 liiki linde.

Ornitoloogiaühingu korraldatud tornide linnuvaatluspäeval osales 77 inimest, kes tegid vaatlusi 14 tornis üle Eesti ning nägid või kuulsid kokku 165 liiki linde. Kõige liigirikkama torni tiitli sai seekord Puise vaatlusplatvorm Matsalu rahvuspargis, kus linnuhuvilised märkasid 93 liiki linde. Järgnesid Paljassaare roostikutorn 78 liigiga, mis on antud torni rekord kümne aasta jooksul, ja Vihasoo vaatetorn 72 liigiga.

„Kogu hommiku oli udu, umbes poole vaatlusajast lausa paks udu, ning seetõttu ränne nõrk. Sellest hoolimata õnnestus kella veerand kuuest hommikul kuni kella üheni päeval kirja saada rohkelt liike,” kommenteeris Puise vaatlusplatvormil linnuvaatlejaid juhendanud ornitoloog Margus Ellermaa.

Eelmisel nädalal saabusid lõpuks tõeliselt kevadised ilmad ning soojalainega koos jõudsid kohale ka hilised rändurid. Ka vaatluspäeva hommik oli enamikus vaatluspaikades kevadiselt soe ja ilma sademeteta. Äsja rändelt saabunud liikidest kohati tornide linnuvaatluspäeval näiteks jõgi-ritsiklindu, soo-roolindu, rukkirääku, vööt-põõsalindu ja punaselg-õgijat.

Üllatust pakkusid vaatlejatele kodukakk ja lääne-pöialpoiss. Nägemata ei jäänud ka päris haruldased liigid: Sutlepa tornist nähti punanokk-varti ja suur-konnakotkast. Haruldasematest röövlindudest nähti ka must- ja puna-harksaba.

Eesti Ornitoloogiaühing korraldab tornide linnuvaatluspäeva alates 2011. aastast. Mullu jäi vaatluspäev eriolukorra tõttu ära. Tornide linnuvaatluspäevaga tähistatakse rahvusvahelist rändlindude päeva ning looduskaitsekuud, mille teemaks on seekord „Looduskultuur ühendab”.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments