HÕFF tutvustab Sahhawoodi fenomeni

„Hirmutis”, Valentina Romanova-Tšõskõõrai aktsioonis. Foto: kaader filmist
„Hirmutis”, Valentina Romanova-Tšõskõõrai aktsioonis. Foto: kaader filmist

Sahhawood? Pole kuulnudki? Just sealt on pärit üks eelmise aasta olulisemaid Venemaa filme „Hirmutis”, mida Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival eksklusiivselt näitab.

Dmitri Davõdovi müstiline draama räägib jakuudi posijast, kes imeb nagu käsn inimeste seest haigusi välja. Teda põlatakse ja alandatakse, aga kui häda käes, otsitakse tema juurest abi. Naise anne on ühtlasi tema needus, sest seda kasutades loovutab ta iga kord ka tükikese iseendast. Eneseohverdusele sunnib teda minevikust pärit sünge saladus.

„Hirmutis” (Пугало) võitis mullu esimese jakuudi linateosena kõige olulisema Vene filmide festivali Kinotavr ja tiirles selle aasta alguses ka ülevenemaalises kinolevis. Üheks eelmise aasta väljapaistvamaks Vene filmiks on seda nimetanud ka sealsed kriitikud, pärjates äsja selle autorit Dmitri Davõdovit oma auhinnaga Valge Elevant. Tunnustada on saanud ka filmi peaosatäitja, šamaanide suguvõsast pärit jakuudi rahvalaulik Valentina Romanova-Tšõskõõrai.

„Mitte täiuslik, aga äärmiselt ehe, algupärane ja elus filmikunst,” iseloomustas filmi Vene ajakiri Iskusstvo Kino, mis pühendas selle aasta esimese numbri Jakuutia filmikunstile.

Tähelepanuväärne on, et Davõdov on ametilt kooliõpetaja, iseõppinud kineast, kes elab maal ja teeb filme oma kodukoha ümbruses minimaalse eelarvega. Näiteks „Hirmutise” võttis ta üles vaid 11 päevaga 1,5 miljoni rubla eest (umbes 16 000 eurot), millest 500 000 maksis oma taskust.

See pole erand. Jakuutia ametliku nime Sahha järgi Sahhawoodiks kutsuma hakatud kohalik filmitööstus on paljuski õhinapõhine, püsides iseõppijatest entusiastide najal ja saades hakkama väga vähese rahaga. Aastas valmib Venemaa föderatsiooni koosseisu kuuluva miljonilise elanikkonnaga vabariigis umbes 20 filmi, mida levitatakse peamiselt kohalikul turul, kus omakeelsete linateoste vastu valitseb tohutu huvi.

„Pool Jakuutiat teeb filme ja ülejäänud pool vaatab neid,” räägivad jakuudid ise naljaga pooleks.

Esimest korda näitas HÕFF Jakuutia filmikunsti 2018. aastal, kui ekraanile jõudis Stepan Burnaševi ja Jevgeni Ossipovi õudusfilm „Kuri vaim”. Jakuutia filmibuum oli selleks hetkeks kestnud juba mõnda aega. Samal aastal võitis Eduard Novikovi film „Tsaar-lind” Moskva filmifestivali. Viimaseid näiteid oma regiooni piiride ületamisest on ka Stepan Burnaševi põnevusdraama „Must lumi”, mis pälvis peaauhinna 2020. aasta lõpus Viiburis toimunud Vene filmide festivalil Aken Euroopasse.

Jakuutia filmikunsti teist, pöörasemat poolt esindab Haapsalus Viktor Li-Fu muusikaline komöödia „Tšeeke, tantsiv politseinik” (Чээке), mille alternatiivreaalsuses püütakse pätte ainult tantsides.

„Kindlasti üks sõgedamaid filme tänavusel festivalil,” ütles HÕFFi juht Helmut Jänes.

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival toimub tänavu 4.–6. juunini Haapsalu kultuurikeskuses. Osa Baltimaade suurima žanrifilmide festivali programmist jõuab ka veebikino ekraanile, millele saab kaasa elada üle terve Eesti.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments